Meni

Beograd

Kontrabas u hramu fudbala

Mladi virtuozi na ovom instrumentu uskoro nastupaju na stadionu Crvene zvezde, otkriva Aleksandar Miljković, profesor u Muzičkoj školi „Stanković”

Aleksandar Miljković (Foto lična dokumentacija)

Mnogi su čuli za ponekog slavnog pijanistu ili violinistu, ali kontrabasisti su još nepoznati. Međutim, mladi umetnici na ovom instrumentu iz Muzičke škole „Stanković”olako dobijaju reputaciju koja se probija van njihovih učionica i publiku oja se ne svodi na članove porodice.

Posle novembarskog koncerta u Studentskom kulturnom centru, njih u aprilu očekuje Kulturni centar Beograda, dok će u maju u Noći muzeja svirati čak i na mestu na kojem bi malo ko očekivao – u Muzeju FK Crvena zvezda.

Nastup u instituciji čuvenoj po rok muzici ili u fudbalskom klubu, gde se mahom čuju muzičke poskočice otpevane hrapavim navijačkim glasovima, ne zatiče mlade kontrabasiste nespremne, bez melodija kojim bi pristupili raznolikoj publici. Duboki zvuk kontrabasa neupućenom bi delovao neprilagodljivo bilo kakvoj muzici sem strogim tonovima klasičnih majstora, ali deca iz „Stankovića” znaju kako da sebe i svoju publiku zabave i savremenim komadima. Popularne teme, poput „Pink Pantera”, stalno se mogu čuti na njihovim koncertima.

– Za nas te melodije nisu „razvodnjavanje” repertoara i ustupak neukom auditorijumu. Sviramo ih i na časovima i uživamo u njima, ne zato što možda svako ponekad pati od lošeg ukusa, nego zato što su to zbilja dobre melodije – kaže Aleksandar Miljković, jedan od profesora kontrabasa u Muzičkoj školi „Stanković”.

Prema Miljkovićevim rečima, u poslednjih 15 godina koncerte na kontrabasu držali su samo dokazani umetnici ili, eventualno, studenti Akademije. Učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola nisu imali priliku da se javno dokazuju. Tek su profesorova poznanstva omogućila prve nastupe van učionica. Miljković je i sam mlad, ali ugledan umetnik, koji je studirao u Americi, Švedskoj i Španiji i kasnije održao mnoge solističke koncerte. Njegova reputacija je stvorila kontakte kojima se služio da bi zakazao prve koncerte svojih đaka. Sada, posle njihovih uspešnih nastupa, razne institucije počinju da se interesuju za mlade virtuoze iz ove škole.

– Pre nekoliko godina, jedva da sam mogao da popunim svoju klasu. Svakog proleća profesori muzičkih škola obilaze redovne škole i tragaju za nadarenom decom. Ipak, kontrabas nije popularan instrument i kolege i ja smo morali dobro da zapnemo da bismo ga popularisali, pa da ne odgovaramo više na pitanje: „Kakva vam je to ogromna violina?”. Upornost nam se počinje isplaćivati. Više dece se sada zanima za ovaj instrument i konačno imam punu klasu talentovanih klinaca koji su spremni da budu predstavljeni javnosti. Oni i jesu u pravim godinama za početak javnih nastupa i velika šteta bi bila da za mlade muzičare, kao što je to bilo godinama, idalje znaju samo srodnici – kaže Miljković.

V. Vukasović

objavljeno: 17/01/2008

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije