Meni

Beograd

Viseće saksije na ulicama

Sezonsko cveće ukras glavne ulice (Foto D. Jevremović)

Glavna prestonička „štrafta” Knez Mihailova, ali i ulice u blizini, svojim izgledom podseća na svetske metropole, ne samo zbog velikog broja restorana ili prodavnica sa brendiranom robom već i zbog lepo uređenih zelenih površina. Ulice i trgulepšava i veliki brojvisećih žardinijera sa sezonskim cvećem.

– U okviru obnove Knez Mihailove, 1987. godine postavljeni su kandelabri sa svetiljkama, a zatim su uređene i viseće žardinijere. Rešenje se pokazalo kao dobro, pa smo ove godine postavili 450 saksija sa različitim vrstama sezonskog cvećau Knez Mihailovoj, na platou Trga Republike, Obilićevom vencu i u okolnim ulicama, kao i u Zemunu – kaže Iva Mihajlović, rukovodilac u sektoru održavanje „Zelenila-Beograd”.

Vodilo se računa da u saksijama bude posađenocveće koje svojim izgledom može da oplemeni prostor ulica i trgova u glavnom gradu.

– To su uglavnom viseće vrste sa puno cvetova i intenzivnih boja. Kada mu prođe vreme, kasete na kandelabrima, u kojima se nalaze biljne vrste, zamenjujuse i umesto starih postavljaju druge sa novim cvetnim vrstama – objašnjava Mihajlovićeva.

Da bi cveće moglo dugo da opstane, u viseće saksije se postavlja poseban supstrat koji čuva vodu i mineralne materije.

– Posedujemo četiri mašine kojima zalivamo cveće. Jedna od njih nosi naziv „pjađo”. Ona ima pokretni mehanizam, tako da radnik može da se popne na visinu na kojoj se nalaze žardinijere i da zalije cveće, ali i da, po potrebi, zameni kasetu sa biljkama – dodaje Mihajlovićeva.

Osim u ulicama oko Knez Mihailove, slične saksije na stubove postavljene su i na potesu Slavije, u Makenzijevoj ulici.

– Cveće su u žardinijere najverovatnije posadili vlasnici obližnjih lokala, ali je to posao u kome „Zelenilo” nije učestvovalo – rekla je Iva Mihajlović.

Pre izvesnog vremena i Brankov mostbio je okićen visećim saksijama sa različitim cvetnim aranžmanima,ali ni u tome nije učestvovalo „Zelenilo”. Saksije su vrlo brzo uklonjene sa mosta jer su nadležni prihvatili da bi to moglo da ugrozi radnike koji brinu o cveću, ali i učesnike u saobraćaju.

B. V.
objavljeno: 14/05/2008.

Poslednji komentari

роксанда  | 14/05/2008 16:06

Украшавају и Београдску улицу. Божанствено је што брину о нама они којима је стало да овај град иѕгледа светски. На жалост има и оних који су већ једну саксију у Београдској скинули. Нека им је на част, као и онима који су испред управе "Зеленила" на почетку Ташмајданског парка за једну ноћ поломили преко сто црвених и белих лала у пуном цвету. Да ли се такви људи ѕапитају колико то кошта, и колики је труд у то уложен?

ivana  | 22/03/2009 19:34

Dugo cekano anagazovanje javnih sluzbi da konacno i Beograd pocne da lici na evropsku prestonicu svakako je za pohvalu. Medjutim, svako ko je ikad imao prilike da vidi kako zardinjere i visece korpe s cvecem izgledaju u evropskim gradovima uocio je da ove nase nekako malo lice na njih, nase su nekako sve vreme ostale krzljave i oskudne! Morali ste da pogledate prema nebesima da biste primetili da iz saksijica na ulicinim banderama vire neki suvonjavi zeleni listici i pokoji cvetic! Tako da je zeljeni efekat i ustisak cvecem ukrasenog javnog prostora na zalost izostao. Sustina problema bila je u tome sto su zasadjene neodgovarajuce vrste bilja. Umesto na primer izdrzljivih surfinija, koje rastu tako da padaju nadole, prekrivajuci saksiju u potpunosti, i formiraju bogate loptaste zbunove pune cvetova, nas grad je bio sav u muskatlama, koje rastu navise i treba im vise nege, a uz to nama su trebale merdevine ili da se popenjemo na neki sprat u zgradi kako bismo u njima mogli da uzivamo i to pogledom odozgo. Eto, samo se pitam zbog cega u ovom gradu ni jedna lepa i jednostavna ideja ne moze da se sprovede u delo, a da ocekivani rezultat ne izostane?

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije