Meni

Društvo

Novi grip i u Srbiji

Dvadesetdevetogodišnji mladić leči se od virusne upale pluća izazvane virusom H1N1 na odeljenju izolacije na Infektivnoj klinici u Beogradu

Pandemija se sve brže širi svetom (Foto AFP)

U Srbiji je juče oko 15 časova potvrđen prvi slučaj zaraženosti novim virusom gripa H1N1 kod dvadesetdevetogodišnjeg mladića, koji se dan ranije, preko Frankfurta i Zagreba, sa putovanja iz Buenos Ajresa vratio u Beograd.

– Mladić, inače, državljanin Crne Gore, koji živi u Beogradu, smešten je na odeljenu izolacije Instituta za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije i leči se od virusnog zapaljenja pluća, a njegovo stanje je stabilno – rekao je na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije ministar zdravlja profesor dr Tomica Milosavljević.

Mladić se, prema prvim podacima, zbog problema sa disanjem našim lekarima obratio juče u četiri sata ujutru, pošto je stigao iz Argentine, gde je boravio od 18. juna. Iz Buenos Ajresa se avionom vratio preko Frankfurta i Zagreba, a dalje do Beograda vozilom u kojem su osim njega bile još dve osobe. Prve tegobe osetio je 22. juna oko 21 čas, kada je započeo putovanje, na frankfurtskom aerodromu je boravio pet sati, a sa aerodroma u Zagrebu produžio je u Beograd.

Dr Predrag Kon, šef radne grupe za praćenje pandemije, rekao je juče da su u toku ispitivanja osoba koje su bile u kontaktu sa obolelim mladićem, ali, kako je tek početak istraživanja, ne može se reći da li ima još zaraženih.

Dr Kon je kazao da ovaj slučaj nema nikakve direktne veze sa Univerzijadom, kao i da su precizno predviđene mere, koje će se preduzimati u slučaju pojave većeg broja obolelih, koji bi bili izolovani i lečeni.

– Već tokom leta očekujemo nekoliko manjih talasa obolelih od novog gripa, ali više tek na zimu – rekao je dr Kon.

Srbija, kako je juče saopšteno, trenutno raspolaže sa jednim procentom zaliha leka „tamiflu”, ali je u toku je procedura za nabavku većih količina, koje bi rezerve ovog antivirusnog leka trebalo da podigne na preporučenih tri procenta doza u odnosu na broj stanovnika.

-----------------------------------------------------------

Pod kontrolom 23 osobe

Mada se devetnaestogodišnji student, koji je doputovao iz SAD, prvi registrovani oboleli od novog virusa gripa H1N1 u Crnoj Gori, uspešno oporavlja, lekari epidemiolozi u Srbiji nastavljaju aktivnu potragu za eventualnim obolelim osobama, koje su bile u kontaktu sa njim. Do sada je, kako je juče za „Politiku” izjavio dr Predrag Kon, predsednik radne grupe za praćenje pandemije, epidemiološko istraživanje prošireno na 23 osobe i ni kod jedne nisu uočeni simptomi bolesti, sem što je u jednom slučaju zabeležena blago povišena temperatura.

– Kontaktirali smo putnike koji su putovali na avionskoj liniji Beograd – Tivat, širimo epidemiološko istraživanje – objasnio je dr Kon.

Kod obolelog mladića zabeležen je blagi oblik bolesti, pa je ovaj pacijent dobrog opšteg stanja i oporavak se bliži kraju. Postavlja se pitanje da li je blaga klinička slika bila olakšavajuća okolnost kako je moguće da se niko od putnika nije zarazio na zajedničkom avionskom letu od Beograda do Tivta ako je reč o tako opasnom gripu, potražili smo odgovor od epidemiologa.

– Prvo, građani treba da znaju da će u najvećem broj slučajeva klinička slika biti blaga, bar dok ne dođe do masovnijeg obolevanja, koje se očekuje tek na zimu. Najveći broj inficiranih tipom H1N1 boluje dva-tri dana, što je potpuno isto kao kod običnog, sezonskog gripa. Zato nije neobično da za sada nemamo zabeleženih slučajeva obolelih sa istog leta, mada mi širimo epidemiološko istraživanje. Uostalom ni brat, koji živi u Beogradu i koji se sa obolelim mladićem pozdravio i poljubio, nije inficiran. Kod njega smo uradili detaljne analize i provere. Takozvani indeks zaraznosti iznosi od 1,4 do 1,6, što znači da jedna zaražena osoba tokom pet dana trajanja zaraznosti inficira 1,4 osobe. Tako, dakle, od dvoje obolelih možemo očekivati tri nova slučaja, a period inkubacije je dva dana – objasnio je dr Kon.

O. Popović

objavljeno: 25/06/2009

Poslednji komentari

Miki  | 25/06/2009 15:55

Dabogda svi ozdravili, ali da li ce država naplatiti ovo lečenje od Zdravstvenog fonda CG?

Svetozar Gunić | 25/06/2009 19:35

Previše se diže prašina oko novog gripa koji je,zamislite stigao i do nas,pa je čak jedno lice obolelo!? Kome godi da seje paniku među ljudima nije teško naslutiti! Izađite sa podatkom koliko ljudi dnevno umre u našoj zemlji od nekih drugih bolesti,pa zašto ne reći i od gladi?
Setmo se samo "antraksa","kokošijeg gripa",i drugih boljki civilizacije....Ko tu najviše profitira....Pa se pored toga bavimo i drugim temama,a ne sređujemo svoje dvorište.Držimo raznorazne parazite koji žive na grbači naroda,a od njih nemamo nikakve vajde.Prvo da svim strankama kažemo zbogom,takođe i političarima,da mi ukunemo sve državne dotacije,privilegije,da im smanjimo primanja da žive kao,prosečan narod.Zašto ne reći DOSTA!!! -UG."NAŠ ZAVIČAJ"

čovek sa severa  | 26/06/2009 08:37

Konačno! Osećaj izolovansti od modernih kretanja je kod meni svakoga dana postajao sve nepodnošljiviji. Ali eto, Srbija još jednom može ponosno da usklikne "Srbija je svet!

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije