Meni

Društvo

Alergija na brezu i jabuke

Uz primetno povećanje broja pacijenata, došlo je i do unakrsnih alergija na polen drveća i određenih vrsta hrane, pa prvi put imamo priliku da vidimo nešto o čemu smo ranije samo čitali u stranim radovima, kaže profesor dr Branimir Nestorović, sa Univerzitetske dečje klinike

Od "maca" je opasniji polen trava (Foto Latif Adrović)

Ova godina je za sve koji pate od alergija, a koji se nisu zaštitili na vreme, zaista teška. Proleće je napunilo ordinacije alergologa i pulmologa, a razlog je topla zima, koja je doprinela da drveće mnogo ranije cveta.

– Imamo primetno povećanje broja pacijenata, a došlo je i do unakrsnih alergija na polen drveća i određenih vrsta hrane, pa prvi put imamo priliku da vidimo nešto o čemu smo ranije samo čitali u stranim radovima. Na primer, alergiju na brezu i jabuke ili neku drugu hranu. Sveži dani su ipak malo olakšanje, jer će malo zaustaviti kretanje polena trava, koji su mnogo opasniji za osobe koje pate od alergija – objašnjava profesor dr Branimir Nestorović, pedijatar i alergolog sa Univerzitetske dečje klinike.

Laici pogrešno misle da su "mace", koje su proteklih dana bile nepodnošljivo dosadne, zavlačeći se u svaki kutak stana i zbog kojih na ulici nije moglo da se progovori, u vrhu liste izazivača alergija. Dr Nestorović kaže da su one zapravo potpuno bezopasne.

– Prvo, nije reč o polenu, već o delu cvati kanadske topole i "mace", kako ih običan svet zove, nisu opasne za alergičare. Ozbiljnija nevolja su zapravo nevidljiva zrnca polena trava i korena – objašnjava dr Nestorović.

Alergolozi svakog maja "proklinju" graditelje Beograda koji su uzduž i popreko prestoničkim ulicama zasadili baš ovo drvo, jer izgleda niko nije mislio da će se svake godine, desetak dana, građani Beograda gušiti u belim "macama". Dr Nestorović kaže da je kanadska topola pravo "socijalističko" drvo: za tri godine poraste u zavidnu visinu. U socijalističkim vremenima kada je Beograd trebalo učiniti "zelenim" i lepim na brzinu – ispunilo je cilj. Tako je ostalo da su "mace" koje lete gradom poput pahulja simpatične samo obožavaocima Felinijevog filma "Amarkord" u kome postoji antologijska filmska scena grada zavejanog "macama".

Za utehu, muke s "macama" ne traju dugo – one "provejavaju" od sedam do deset dana, a onda nestanu. Međutim, tegobe astmatičara time se ne završavaju.

– Za alergičare najnepovoljnija vremenska situacija je sunčan i topao dan posle kišne noći, jer se tada sav polen podigne sa zemlje. Tih dana se pacijentima preporučuje boravak u kući i izlazak samo ako je neophodno. I odrasli i deca žale se uglavnom na klasične simptome alergija, pre svega kijanje, suzenje iz očiju i nosa, ali mnogi pacijenti će imati i gušenja i "šištanja". Objašnjenje za ovo mogli bi da budu vremenski faktori i aerozagađenje, za čije se čestice vezuju fragmenti polena i direktno unose u pluća – kaže dr Nestorović.

Bitku sa alergijama dobijaju oni koji o njima razmišljaju još u februaru. Reč je o postupku zaštite ili jačanja imunološkog sistema pre pojave simptoma. Naš sagovornik kaže da postoje izuzetno efikasna zaštita, ali isključivo pre sezone cvetanja. S četiri do sedam injekcija potpuno se spreči ispoljavanje simptoma, ali ovi preparati su skupi i pacijenti ih kupuju sami. Ipak, mnogi pacijenti se i kod nas poslednje tri-četiri godine od alergija štite na ovaj način. Naravno, za ovu vrstu zaštite u ovom času je kasno.

Osobama sa izraženim tegobama preostaje da uzimaju antihistaminske tablete. Ovi lekovi smanjuju zapušenost nosa i dosadno curenje, ali imaju neželjenu propratnu pojavu da izazivaju pospanost. Istina, novije, usavršenije i skuplje vrste antihistaminskih lekova pospanost smanjuju na minimum. Takođe, dr Nestorović kaže da su u razvijenom svetu sve popularniji lekovi s lokalnim dejstvom, koji se koriste samo u slučaju pojave simptoma ili kada osoba planira izlazak na ulicu.

Ovi najnoviji lekovi još su skupi, nisu registrovani kod nas, tako da na snazi ostaju stari saveti: šetnja u kasnim popodnevnim časovima ili po kiši, kao i pranje kose i temeljno četkanje odeće i obuće posle svakog boravka napolju. Važno je da u vetrovite dane, kada polen leti svuda, vrata i prozori stanova, ali i kancelarija budu zatvoreni. Prostorije u kojima se spava i boravi valja provetravati uveče ili do četiri sata izjutra.

Muke osoba koje pate od alergija, po prognozi dr Nestorovića, trajaće do početka jula. Tada će većina najzad odahnuti.
Olivera Popović
objavljeno: 05.05.2007.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije