Meni

Društvo

Mionička gibanica za Ginisa

Za pravljenje ovog jela teškog više od tone i dugačkog 127,38 metara utrošeno je 380 kilograma kora, isto toliko sira, 3.300 jaja, 40 litara ulja, 50 kilograma masti, 110 kilograma mineralne vode i 600 kesica praška za pecivo

Džinovski specijalitet u spiralnim plehovima (Foto: B. Novović)

Mionica – Na svega nekoliko koraka od spomenika legendarnog vojvode Živojina Mišića u Mionici, prekjuče su njegovi zemljaci, pekari, majstori i drugi pomagači, "vojevali" jednu drugu bitku. Cilj je bio napraviti i ispeći najveću gibanicu na svetu o čemu su blagovremeno obavestili kancelariju Ginisove fondacije, odnosno redakcije u Londonu. Posle četvoročasovnog oblikovanja i isto toliko vremena potrebnog za pečenje ovdašnji pekari i mnogobrojna publika radovali su se kao mala deca.
Iz namenski dizajnirane furune koja je umesto drva koristila električnu energiju, oko 19 časova izvađen je džinovski specijalitet ovog kraja i severozapadne Srbije, gibanica teška 1.140 kilograma i duga 127,38 metara. Kada su posle preciznog premeravanja ozvaničeni podaci bilo je jasno da je ovaj nesvakidašnji poduhvat u potpunosti uspeo i da nema spora za upisivanje u Ginisovu knjigu rekorda.

Inače, za spravljanje ovog gurmanskog "čudovišta" utrošeno je 380 kilograma kora, isto toliko sira, 3.300 jaja, 40 litara jestivog ulja, 50 kilograma masti, 110 kilograma mineralne vode i 600 kesica praška za pecivo. Plehovi u kojima je slagana i kasnije pečena gibanica konstruisani su u obliku takozvane Arhimedove spirale sa sedam nivoa ukupne dužine od 108 metara bez ijednog prekida i pregrade. Dakle, u komadu koji je imao površinu osrednjeg dvosobnog stana od 38,36 kvadratnih metara. Ceo proces pravljenja i pečenja obavljen je uz poštovanje svih zdravstveno-higijenskih uslova.

– Više od mesec dana pripremali smo se za ovaj izazov i nesvakidašnji poduhvat za koji je ideju dao Milan Matić, predsednik opštine Mionica. Nije bilo lako, ali ni u jednom momentu nismo posumnjali u neuspeh. I da je došlo do nekih nepredviđenih okolnosti dogovorili smo se da rekord ponovo "napadnemo" za tri meseca – kazao je za "Politiku" vidno raspoložen Branko Dragićević, mionički pekar i koordinator brojnog tima koji je bio uključen u ovaj izazov.

Na pitanje koliko je sve koštalo, naš sagovornik objašnjava da je samo za gibanicu utrošeno preko 100.000 dinara, dok je za izradu specijalne peći i plehova bila potrebna mnogostruko veća suma.

Međutim, taj teret niko nije osetio, jer se u pravljenju gibanice za Ginisa uključio veliki broj sponzora od privatnih pekara, preduzetnika, mioničkih domaćina, opštine do JP "Srbija putevi".

U pravljenju najveće gibanice na svetu poseban doprinos su dali vlasici privatnih firmi Janko i Miloš Janković iz Požege, Rađen Kovačević iz Užica i Slavoljub Jovanović iz Čačka. Posle blagosiljanja od strane lokalnih sveštenika, džinovskom gibanicom izvanrednog kvaliteta posluženo je oko 4.000 Mioničana i njihovih brojnih gostiju.

B. Novović
objavljeno: 05.06.2007.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije