Meni

Društvo

Od petarde do hirurškog stola

Bogata ponuda pirotehnike u specijalizovanim prodavnicama (Foto D. Ćirkov)

Opekotine visokog stepena, povrede prstiju i šake, trajno oštećenje vida i invaliditet, najčešće su povrede prouzrokovane nepažljivom upotrebom pirotehnike sumnjivog porekla. Iz godine u godinu čini se kao da brojni apeli i upozorenja da pirotehniku treba kupovati kod ovlašćenih prodavaca i koristiti je prema priloženom uputstvu, do svesti pojedinca dopru samo onda kada se umesto za prazničnom trpezom nađu na prijemnom odeljenju neke od dežurnih medicinskih ustanova.

Najmlađi su najčešće žrtve praznične euforije i slavlja začinjenog zabavnim "eksplozivnim napravama" i srpskim "pucačkim" mentalitetom. Osim toga što deca krišom koriste pirotehniku, često su u velikoj meri odgovorni i roditelji. Njihova nemarnost, nepažnja i sklonost takvom načinu veselja daje loš primer deci. Upravo zbog toga, novogodišnji praznici neretko se pretvaraju u pravu noćnu moru.

U MUP-u napominju da u Srbiji postoji desetina ovlašćenih prodavaca pirotehničkih sredstava i apeluju na građane da, ako već kupuju ove naprave, to čine u proverenim prodavnicama.

Zaposleni u preduzeću "Snajper", koje je pored prodaje lovačke opreme, oružja i municije ovlašćeno i za prodaju pirotehnike, kažu za "Politiku" da je na njihovim štandovima u ponudi oko 100 pirotehničkih artikala, od "malih letelica", preko petardi pa do "fontana", "boksova" i "dimnih kutija".

– Mlađima od 18 godina prodajemo pirotehniku prve kategorije, dok drugu klasu prodajemo samo u prisustvu roditelja. Svi naši proizvodi su legalni i imaju deklaraciju na kojoj se nalazi datum proizvodnje i rok trajanja, poreklo robe i ko je uvoznik, kao i uputstvo za korišćenje – napominju zaposleni u "Snajperu".

Cene pirotehnike kreću od 30 dinara, koliko staje recimo "mala letelica", pa do 6.000 dinara koliko je potrebno izdvojiti za određene "boksove". Roba je najčešće kineskog porekla, a uvozi se iz Hrvatske i ima sertifikat o bezbednosti.

Međutim, iako kutija od 100 petardi u ovlašćenim prodavnicama košta svega 100 dinara, sugrađani se ne ustručavaju da ovu ali i drugu pirotehničku robu pazare "ispod tezge" kod neovlašćenih uličnih prodavaca. Uštede tako poneki dinar, ali kasnije većina njih "skuplje prođe".

S druge strane, ulični trgovci i "tezgaroši" se ne libe da prodaju nekvalitetnu pirotehničku robu čiji je rok najčešće istekao. Tako će sugrađane koji se zateknu u blizini popularnog novobeogradskog "Kineskog tržnog centra" privući više nego ogroman natpis koji se vidi čak iz autobusa – "pirotehnika, lokal…". Iako je možda jevtinija, ova roba nije proverena. A kad nije proverena – opasna je.

Predrag Marić, načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje kaže za "Politiku" da MUP Srbije pred praznike planira akciju kontrole prometa pirotehničkih sredstava na pijacama, otvorenim tržnim centrima, buvljim pijacama, odnosno svim mestima koja nisu ovlašćena za njihovu prodaju.

– U 277 vanrednih inspekcijskih pregleda pravnih lica, ovlašćenih prodavnica i štandova na sajmovima, maloprodajnih mesta i prodajnih mesta uličnih prodavaca, od 18. decembra 2006. godine do 13. januara ove godine, policija je oduzela 805.369 komada raznih vrsta pirotehničkih sredstava. Najviše pirotehnike oduzeto je u Pančevu, Šapcu, Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Somboru. Podneto je 378 prekršajnih prijava protiv fizičkih lica koja su prodavala pirotehniku bez dozvole i 36 krivičnih prijava za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija – kaže Marić.

Marić naglašava da treba kupovati samo ispitanu pirotehniku sa uputstvom za upotrebu, nazivom uvoznika i proizvođača, kao i odobrenjem za promet i to jedino u ovlašćenim prodavnicama.

Nikako ne bi trebalo konzumirati alkoholna pića pre upotrebe pirotehnike, a vatromete paliti isključivo napolju i na dovoljnoj udaljenosti. Ukoliko upaljeni vatromet ne odreaguje ili ispali samo deo efekta, što se dešava, ne treba ga opet paliti niti ga popravljati, veća sačekati 20 do 30 minuta i potopiti ga u posudu sa vodom. U blizini ispaljivanja vatrometa uvek bi trebalo imati posudu sa vodom ili crevo – savetuje Marić.

Policija građane svake godine upozorava i na to da se prilikom slavlja, suzdrže i od upotrebe vatrenog oružja, odnosno pucanja u vazduh. Ne poznajući dovoljno balistiku, građani nisu svesni toga da metak koji je ispaljen na jednom kraju grada može da povredi nekog u drugom delu grada.

-----------------------------------------------------------

Četiri razreda pirotehnike

U pirotehniku prvog razreda spadaju bengalske šibice, pucajuće šibice, konfetne bombice, pucajuće trake, žabice, pucajuće bombone i male petarde. U drugu klasu se ubrajaju petarde, rimske svećice, mali vatrometni bicikl, bengalske baklje, topovski pucnji. Treći i četvrti razred je profesionalna pirotehnika. Sredstva prvog razreda mogu da se prodaju mlađima od 18 godina, pirotehnika druge klase samo punoletnima, a profesionalna pirotehnika samo firmama ovlašćenim za izvođene vatrometa. Preduzeća koja prodaju pirotehniku moraju da imaju dozvolu za uvoz koju izdaje Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom. Kvalitet proizvoda ispituje Institut za bezbednost, na osnovu čijeg sertifikata, MUP izdaje dozvolu za prodaju.

-----------------------------------------------------------

Kazne za "pucače"

U skladu sa Zakonom o javnom redu i miru, za neovlašćeno organizovanje bakljade, vatrometa i priredbi na kojima se koristi pirotehnika predviđena je novčana ili kazna zatvora do 60 dana. Istom kaznom biće kažnjen i onaj "ko neovlašćenim paljenjem raketa, petardi i drugog zapaljivog materijala ili pucanjem iz vatrenog oružja remeti javni red i mir ili ugrožava bezbednost građana". Takođe, deca mlađa od 14 godina ne smeju da koriste pirotehniku bez prisustva roditelja ili staratelja, koji će biti kažnjeni novčano ili zatvorom do 30 dana ukoliko dozvole ovakav prekršaj.

objavljeno:

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije