Meni

Хроника

Претучен директор дневника "Вијести"

Жељко Ивановић претучен је јуче ујутро у близини ресторана "Рибница" у строгом центру Подгорице, где је лист прослављао десет година постојања

Ивановића су у центру Подгорице напала три непозната лица, при чему су га двојица ударала бејзбол-палицама

Подгорица – Директор за уређивачка питања у подгоричком дневнику "Вијести" Жељко Ивановић, претучен је јуче ујутро око 4 сата у близини ресторана "Рибница" у строгом центру Подгорице, где је лист прослављао десет година постојања. Ивановић је нападнут у непосредној близини места где је недавно пресретнут и писац Јеврем Брковић, када је убијен његов телохранитељ Срђан Војчић.
Према првим сазнањима, Ивановић је изашао из ресторана и кренуо према колима када су из мрака изашла тројица нападача и насрнули на њега дрвеним и металним шипкама. Ово нам је јуче потврдила и црногорска Управа полиције, а њен портпарол Тамара Поповић је истакла да је полиција ангажовала све расположиве оперативне снаге како би се починиоци ухапсили.

– Ивановића су напала три непозната лица, при чему су га двојица ударала бејзбол-палицама, док је трећи, са фантомком на глави, са стране све то посматрао – каже Поповић.

Директор подгоричког дневника одмах је пребачен у Клинички центар Црне Горе у Подгорици, где му је указана лекарска помоћ и одакле је после специјалистичких прегледа отпуштен на кућно лечење, са лакшим повредама по лицу и телу.

О догађају су одмах обавештени истражни судија и заменик основног државног тужиоца, а увиђај су извршили инспектори Центра безбедности Подгорице.

По отпуштању из болнице, Ивановић је, како су пренели подгорички медији, за напад оптужио бившег црногорског премијера Мила Ђукановића и "његову биолошку или криминалну фамилију".

– Поред бројних честитки које "Вијестима" долазе од људи с именом и презименом, ово је честитка од оних који немају ни име, ни презиме, ни образ. То је честитка од оних који владају Црном Гором, а то је Мило Ђукановић и његова фамилија, биолошка или криминална – казао је Ивановић.

Овим поводом јуче је реаговао и црногорски председник Филип Вујановић, који је од Управе полиције затражио да се максимално ангажује на расветљавању овог злочина и да што пре открију нападаче.

– Имајући у виду да се ради о једном од истакнутих представника медијске јавне речи, постоји обавеза државе и председник републике ће инсистирати да се што пре открију нападачи – саопштено је из кабинета црногорског председника.

Напад на Ивановића осудила је јуче и Асоцијација младих новинара док је портпарол Народне странке Славиша Губеринић, у изјави за наш лист рекао како се "плаши да ће након убиства главног уредника листа ’Дана’ Душка Јовановића и бројних нерасветљених напада на новинаре и овај случај остати нерасветљен".

Ноћни напад на Ивановића осудила је и Социјалистичка народна партија, Удружење новинара Црне Горе, министар културе и медија у црногорској влади Предраг Секулић, док је посланик Српске листе и председник Српског народног вијећа Црне Горе др Момчило Вуксановић за "Политику" оценио да је СНВ упозоравала "на мрачне силе које производи овај режим".

– Овај режим још спроводи своју правду и сви који упозоравају на његове негативности постају потенцијалне жртве. Овај напад показује да у Црној Гори није дошло до демократизације тако да ми не можемо веровати да ће се починиоци овог подмуклог акта открити, односно претпостављамо да ће се овакви случајеви и убудуће дешавати – истакао је Вуксановић.

Новица Ђурић
Ђорђе Брујић

објављено: 02.09.2007.

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније