Meni

Hronika

Čuvari reda ponovo akteri obračuna u podzemlju

Prljave policijske značke

Mnogi čuvari reda ilegalno rade kao obezbeđenje. – Autoritet na ulici obezbeđuju službenim legitimacijama

U vatrenom obračunu, kakav se dugo nije dogodio u Beogradu, ubijena su trojica mladića od kojih su dvojica bivši policajci. Milan Mitrašinović (24) i Dragan Drčelić (21) počeli su karijere kao čuvari reda u stanicama na Savskom vencu i Rakovici, a život su izgubili kao žrtve obračuna u podzemlju koji se dogodio u ponedeljak uveče u naselju Bežanijska kosa. Prema nezvaničnim podacima, u društvu napadnutih Mitrašinovića i Drčelića bilo je još policajaca, od kojih su neki uzvratili vatru. Tom prilikom teško su ranjena dvojica napadača, a jedan je podlegao povredama. Kontekst slučaja, sprega policije i podzemlja, veoma je delikatan za MUP Srbije, pa su višečasovni uviđaj posle okršaja obezbeđivali pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice.

– Možda će neko pomisliti da u policiji postoji loš sistem kadrovske selekcije, pa se, eto, dešava da su akteri obračuna aktivni ili bivši policajci. Kadrovska selekcija može da omane jednom ili dvaput, ali činjenica da se policajci pojavljuju u mnogim krivičnim delima govori da je problem daleko ozbiljniji. I ti momci su završili srednju policijsku školu u Sremskoj Kamenici, nisu sa ulice došli u MUP. Policijski posao je opasan, težak i loše plaćen. Po prirodi posla, ti mladi su upućeni na podzemlje a tamo – novca koliko hoćeš. Mnogi od njih, sa platom koja nije veća od 250 evra, pokleknu. Pravo rešenje je poboljšanje profesionalnog i materijalnog položaja policije. Ozbiljna država mora da ima dobro plaćene službenike u MUP-u, vojsci, sudstvu, zdravstvu, školstvu a sve su to oblasti u kojima danas postoje problemi – kaže advokat Dušan Mašić, koji je karijeru počeo kao inspektor u SUP-u Beograd.

Zbog materijalnih problema mnogi policajci "tezgare", rade dopunski posao "na crno". Uglavnom se opredeljuju za usluge obezbeđenja objekata ili ličnosti, budući da imaju pravo da nose pištolje i van radnog vremena. Ništa manje nisu važne ni značke i službene legitimacije, koje im obezbeđuju autoritet na ulici.

– Ja sam radio u policiji u drugo vremena. Početkom osamdesetih imali smo pristojne plate, nije bilo šanse da neki kriminalac "kupi" inspektora. Što je još važnije – naši šefovi su stajali iza nas. Današnji policajci vide svoje šefove koji imaju neke svoje kombinacije, načelnike SUP-a koji po odlasku sa funkcije završe u pritvoru ili postaju žrtve likvidacija – kaže Mašić.

Sprega policije i podzemlja razvijena je tokom devedesetih godina i u prvi plan izašla je prilikom ubistva Željka Ražnatovića. U tom slučaju policajaca je bilo na sve strane, uz Arkana je ubijen pukovnik Saveznog MUP-a Dragan Garić a za zločin je optužen tadašnji policajac Dobrosav Gavrić. Tadašnji rukovodioci MUP-a objašnjavali su da je reč o "suspendovanim", "policajcima na bolovanju", a onda je neko smislio termin "kriminogeni policajci".

Tokom akcije "Sablja" uhapšen je Slobodan Pažin, tada jedan od najvažnijih inspektora beogradske kriminalističke policije. On je optužen da je dostavljao informacije "zemunskom klanu", praktično da je bio njihov čovek u SUP-u Beograd.

U Novom Sadu nedavno je, posle petogodišnjeg bekstva, uhapšen Dragan Stojanović, koji je od 1995. do kraja 1999. godine bio rukovodilac Grupe za suzbijanje krijumčarenja i narkomanije u SUP-u Novi Sad. On se tereti da je iz službenog sefa prisvajao novac, oružje i drogu. Njega je na pomenutoj funkciji nasledio Zoran Gavanski, koji će kasnije biti osuđen na osam godina zatvora zbog saradnje sa "zemunskim klanom".

U Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu pre nekoliko dana osuđeno je 17 osoba, među kojima je čak devet policajaca iz Beograda. Jednu od najvećih pljački optuženi su počinili u Sremskoj Mitrovici 25. juna 2005. godine, kada su u službenim uniformama i pod izgovorom da u stanu oštećenog traže drogu, ušli u stan jedne porodice i oteli 39.300 evra. Ova grupa je ostala razbojništva izvodila na teritoriji Beograda.

Sudija Milan Ranić nije imao razumevanja za policajce koji su ovako neslavno završili svoje karijere. Naveo je kao otežavajuću okolnost činjenicu da su razbojništva počinili policajci koji su za to koristili svoje službene uniforme i pištolje, čime su narušili ugled policije. Osvrćući se na izjave optuženih da su se bavili pljačkama zbog teške materijalne situacije, sudija Ranić je rekao da su ti navodi netačni i da se radilo o njihovoj želji da žive lagodno bez rada i truda.

--------------------------------------------------------------------------

Policija pored bolničkog kreveta

Inspektori beogradske policije, u toku prethodna dva dana, priveli su na informativni razgovor nekoliko osoba koje su imale saznanja o mogućim motivima i detaljima pucnjave na Bežanijskoj kosi u ponedeljak uveče, saznaje "Politika" iz izvora bliskih istrazi. Osim toga, na detaljne analize poslati su i svi tragovi nađeni na mestu vatrenog okršaja, kao i tragovi uzeti iz automobila, za koje se pretpostavlja da su napadačima služili u napadu i bekstvu.

Stručnjaci zaduženi za ovaj deo posla ispitaće i tragove nađene na oružju, kao i poreklo čitavog arsenala oružja koje je ostavljeno u jednom od ovih vozila. Takođe, obaviće se i dodatno detaljno veštačenje automobila napadača.

U klasičnoj "sačekuši" koja se završila međusobnim vatrenim okršajem u ulici Ismeta Mujezinovića, nedaleko od kafića "Đorđo", na licu mesta ubijen je bivši policajac OUP-a Savski venac, Milan Mitrašinović (24) iz Malog Crnića. U beogradskom Urgentnom centru teškim povredama su podlegli bivši policajac OUP-a Rakovica Dragan Drčelić (21) iz Priboja i jedan od napadača Neven Poljčić, rodom iz Sarajeva.

Prema rečima dr Branka Đurovića, načelnika Odeljenja neurohirurgije u Urgentnom centru u Beogradu, zdravstveno stanje drugog napadača Marka Amidžića, koji je rodom iz Zagreba, za sada je stabilno.

– Amidžić je u Urgentni centar primljen sa teškom povredom desnog oka i desnog čeonog dela mozga. Operisan je i njegovo postoperativno stanje je zadovoljavajuće. Svestan je, progovorio je i može da pomera ruke i noge. Mogu da kažem da je, za sada, njegovo zdravstveno stanje stabilno. Prebačen je iz odeljenja intenzivne nege na poluintenzivnu – rekao je dr Đurović.

Amidžić bi zbog povrede oka, kako kaže dr Đurović, trebalo danas da bude prebačen na očnu kliniku.

Kako saznajemo, pored za sada jedinog poznatog preživelog učesnika vatrenog obračuna danonoćno dežuraju policajci.

Na Mitrašinovića i Drčelića pucano je iz automatske puške "kalašnjikov", iz crne "opel vektre" u pokretu u kojoj su, pretpostavlja se, bili Poljčić i Amidžić. Zapucalo se i sa druge strane i tom prilikom teško su ranjeni i napadači.

Za sada nije poznato koliko je tačno bilo učesnika ove pucnjave, a prema jednoj od verzija događaja napadačima je pucnjima uzvratio Drčelić.

Poljčić i Amidžić su u Novom Beogradu "preseli" u već pripremljeni "alfa romeo" u kojem su nađeni ispred Urgentnog centra.

Zvaničnih informacija u vezi sa ovim događajem još nema, zbog čega javnost za sada samo nagađa o njegovim motivima. Kako smo već pisali, postoje indicije da ovaj obračun vuče korene iz tuče na splavu "Ambis", u kojoj su u julu ove godine učestvovali Mitrašinović i Drčelić.
D. Vukosavljević

-------------------------------------------------------------------------

Sahranjen Milan Mitrašinović

MALO CRNIĆE – Na mesnom groblju u Malom Crniću juče je sahranjen Milan Mitrašinović (24), ubijen 19. septembra u obračunu na Bežanijskoj kosi. Sahrani je prisustvovao veliki broj Milanovih vršnjaka koji su sa njim završili osnovnu školu u Malom Crniću, posle koje je on diplomirao u Školi unutrašnjih poslova.

Kola sa registracijama iz svih krajeva Srbije, a bilo ih je i sa inostranim tablicama, mnogo preskupih džipova, ljudi u čudnim odelima i sa još čudnijim ponašanjem, predvodili su sahranu, kako se veruje, jednog od bosova beogradskog podzemlja. Zbog straha od mogućih incidenata, policija je u granicama svojih ovlašćenja obezbeđivala najčudniju sahranu ikad viđenu u Malom Crniću, kojoj je prisustvovalo najmanje građana tog mesta.
(Tanjug)

 

Milan Galović
objavljeno: 21.09.2006.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije