Meni

Култура

Свети Георгије убио аждаху

Са снимања филма "Свети Георгије убива аждаху" (Фотодокументација "Политике")

На локацији Дунав станице у Београду завршено је снимање домаћег филма "Свети Георгије убива аждаху" према сценарију Душана Ковачевића и у режији Срђана Драгојевића. Крај снимања филма, који екипа описује као "филм од националног значаја", обележило је иступање из пројекта сценографа Миљена Кљаковића Креке. На конференцији за новинаре поводом завршетка снимања која је прексиноћ одржана у Звездара театру, Биљана Првановић, извршни продуцент и један од продуцената филма, на питање да прокоментарише иступање Кљаковића одговорила је:

– Кљаковић није добио само 10 одсто свог хонорара. Многи чланови екипе филма још увек нису исплаћени. Сви чланови филмске екипе су поднели личну жртву да се овај филм сними, а Кљаковић најмању – истакла је Првановићева. Она је додала да буџет филма и серије од шест епизода, која је паралелно са филмом снимана за РТС, до сада износи четири милиона евра и да ће завршни финансијски обрачун филма тек бити урађен.

Глумац Зоран Цвијановић, иначе и модератор у сусрету новинара са члановима екипе филма, истакао је да није моменат да се коментарише Кљаковићево иступање из пројекта.

– Рад на овом филму треба претворити у искуство које свима значи и тек када филм буде завршен треба дискутовати о свему – закључио је Цвијановић расправу о Кљаковићевом иступању из филма.

Јуче по подне ступили смо у контакт са Миљеном Кљаковићем, сценографом филмова "Дом за вешање" и "Андерграунд" Емира Кустурице, и добитником годишње француске филмске награде "Цезар" за сценографију филма "Деликатесна радња".

Кљаковић је изјавио за "Политику" да ће данас издати саопштење за јавност поводом иступања из новог Драгојевићевог филма.

Снимање филма "Свети Георгије убива аждаху" трајало је 92 снимајућа дана, од којих око 50 снимајућих ноћи, на локацијама у Србији, Републици Српској и Бугарској. Екипа филма је бројала око 1.000 чланова и потрошено је 60.000 метара филмске траке, саопштили су продуценти филма.

Филм се реализује у продукцији филмске куће "Свети Георгије убива аждаху" која је настала удруживањем продукцијских кућа "Зилион филм" Лазара Ристовског, "Yodi movie craftsman" Милка Јосифова и Зорана Цвијановића, "Делиријум филм" Срђана Драгојевића и "Маслачак филм" Биљане Првановић. Копродуценти филма су "Оскар филм" из Бањалуке и бугарска компанија "Камера". Филм су финансијски подржале владе Републике Србије и Републике Српске, са милион и по евра односно, 750.000 евра, европски филмски фонд "Еуримаж" са 400.000 евра, Министарство за културу Србије и Извршно веће Аутономне Покрајине Војводине.

Главне улоге у филму тумаче: Лазар Ристовски, Наташа Јањић, Милутин Милошевић, Бора Тодоровић, Зоран Цвијановић, Милена Дравић, Драган Николић, Борис Миливојевић и Бранислав Лечић, који је пре неколико година у Националном театру у Атини режирао Ковачевићеву драму "Свети Георгије убива аждаху".

На конференцији поводом завршетка снимања, на којој је приказан део снимљеног материјала, продуценти филма нису прецизирали када треба очекивати премијеру.

– Чим прије – одговорио је сценариста Ковачевић.

--------------------------------------------------------------------------

Неизвесна будућност изграђеног села

За потребе снимања филма "Свети Георгије убива аждаху" у селу Дубовац, у близини Беле Цркве у Делиблатској пешчари, према нацртима сценографа Миљена Кљаковића изграђено је српско село с почетка прошлог века, са двадесетак кућа и црквом, у којем је снимљен већи део филма.

– По уговору са Министарством за заштиту животне средине, село ће бити срушено и терен ће бити доведен у првобитно стање – изјавила је продуцент Биљана Првановић.

О овом питању Зоран Цвијановић је био оптимистичнији:

– Боримо се да село остане у функцији, и о томе разговарамо са Сашом Драгиним, министром за заштиту животне средине. Село може да служи и за снимање нових филмова и серија епохе – додао је Цвијановић.

објављено:

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније