Meni

Moja kuća

Grejanje na struju: Da li je merna grupa spas

Niski napon i na računu

(Foto: Rade Krstinić)

Da bi višestruko umanjili izdatke za utrošak električne energije, posebno sada na pragu zimske sezone, neki građani koji se greju na struju iskoristili su mogućnost drugačijeg načina obračuna potrošene električne energije pod nazivom merna grupa.
Da bi se razumela merna grupa, mora se znati način kako EPS obračunava utrošak energije; struja se isporučuje u nekoliko kategorija – za potrošnju na visokom naponu, na srednjem naponu, na niskom naponu i za kategoriju "široka potrošnja".

– U kategoriju "široka potrošnja" spadaju domaćinstva i virmanski potrošači sa običnim merenjem utroška samo aktivne električne energije u tri zone – zelenoj do 350 kilovat-časova, plavoj do 1.600 kilovata, i crvenoj više od 1.600 kilovat-časova. Svi korisnici iz kategorije "široka potrošnja" mogu da pređu u kategoriju "potrošača na niskom naponu" (tj. da ugrade mernu grupu). Ova kategorija nema zone (zelenu, plavu, crvenu) gde se cena struje razlikuje do četiri puta, ali im se zato, osim utrošene aktivne energije, obračunava reaktivna energija i obračunska (angažovana) snaga – objašnjava Branislav Vujanac, tehnički rukovodilac u Elektrodistribuciji Beograd.

CENE U MERNOJ GRUPI Mesečni obračun "niskog napona",  ima nekoliko stavki koje se sabiraju, ali nemojte da se uplašite od toga. Samo je u pitanju malo komplikovanija matematika. Dakle, reč je o zbiru sledećih stavki: prvo,  aktivna energija po dve tarife: višoj i nižoj; viša je dnevna, po ceni od 2,51 dinar po kilovat-času, a niža noćna po ceni od 0,84 dinara za kilovat-čas. Zatim, reaktivna energija (nju troše uređaji sa elektromotorima – usisivači, mikseri, klima-uređaji, fluorescentna rasveta...) košta 0,72 dinara, i kao treće, obračunska snaga  koja je 475,20 dinara po jednom kilovatu (plus 18 odsto PDV). Ovde posebno napominjemo da se kod obračunske snage meri najveća petnaestominutna snaga dostignuta u toku jednog meseca; to znači da ako imate peć od 24 kilovata i uključite je na maksimum samo 15 minuta u toku meseca, brojilo će zabeležiti tu vrednost i na priznanici ćete dobiti da platite obračunsku snagu po ceni 24 puta 475,20 dinara. Ako, pak, peć uključite na šest kilovata, brojilo će pamtiti taj iznos, i na kraju će njega obračunati pod stavkom "obračunska snaga" po istom modelu – šest puta 475,20 dinara.

Zato, oprez, kažu u EDB-u, i savet: nikada ne uključujte velike kućne potrošače u isto vreme, kao što su protočni bojleri (snage devet, 12, 18 kilovata), jer se sa takvom potrošnjom merna grupa ne isplati. Kod kotla za etažno grejanje treba voditi računa da se nikako ne uključuju svi grejači već samo onoliko koliko je nužno potrebno da se zagreje voda u cevima, a to je, okvirno, oko šest kilovata za stan od 50 kvadrata ili 12 kilovata za veće stanove. Još jedan savet – potrošnja koja angažuje veću snagu od dozvoljene, što se u praksi često postiže ugradnjom falsifikovanih limitatora (osigurača), plaća se po duplo višoj ceni za kilovat-čas!

KAKO DO UGRADNJE Ko hoće da pređe na kategoriju "niski napon" (tj. da ugradi mernu grupu), mora najpre da uputi zahtev EDB-u, na čiji odgovor se u proseku čeka nekoliko dana. Odgovor je, u stvari, nalog EDB-a za prelazak na mernu grupu na osnovu kojeg se dobijaju tehnički uslovi koje potrošač treba da odradi na mernom mestu, kao i nalog zamene brojila jer potrošač mora da kupi novo brojilo koje može da "čita" utrošak i aktivne i reaktivne energije, koja ima svoju tarifu, i obračunske snage, koja se takođe posebno plaća! Svi nalozi koštaju potrošača oko 3.500 dinara. Novo brojilo ne ugrađuje EDB već neka od elektromontažerskih firmi koju odaberete i cena ovih radova je, nezvanično, između 350 i 400 evra. Potom, kada majstori završe, sledi pregled i prijem brojila, što je nadležnost EDB-a.

-----------------------------------------------------------

Donja granica isplativosti

Merna grupa se najviše isplati domaćinstvima gde grejna tela moraju da budu uključena preko dana. Tu ima ekonomske opravdanosti za prelazak na mernu grupu, kažu u EDB-u.

Iskustvo kaže: da bi se prelazak u kategoriju ugradnje merne grupe isplatio neophodno je da prosečna potrošnja u šest zimskih meseci (od 1. oktobra do 31. marta) bude veća od 2.200 kilovat-sati, i to je, po računicama u EDB-u, donja granica isplativosti merne grupe.

Saša Marić
objavljeno: 31.10.2006.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije