Meni

Политика

Одржана изборна скупштина Г17 плус

Динкић председник

Следећа влада ће бити влада демократског јединства, а Србија ће следеће године бити кандидат за ЕУ, поручио лидер Г17 плус

Напред не назад: Скуп у Дому синдиката (Фото Т. Јањић)

На јучерашњој изборној скупштини странке Г17 плус, која је у београдском Дому синдиката одржана под слоганом "Напред, не назад", Млађан Динкић је са 1.330 гласова делегата изабран за председника. Нови потпредседници су Ивана Дулић-Марковић (961), Томица Милосављевић (1.032) и Верица Калановић (1.160), а чланови Председништва: Жељко Ивањи, Сузана Грубјешић, Милољуб Албијанић, Снежана Стојановић-Плавшић, Бранимир Јовановић, Владимир Илић, Звонко Обрадовић, Јадранка Бељан-Балабан, Зоран Суботички и Рајко Симин.

"Преузимам странку када јој је рејтинг једва изнад цензуса. Основни циљ ће ми бити да покушавам да стварам пријатеље међу странкама демократског блока. Обећавам две ствари. Прво, очистићемо странку од каријериста и фотељаша који су се учланили због личних интереса. И друго, увешћу Г17 плус у парламент са значајним бројем посланика на наредним изборима. Ако не успем, одмах подносим оставку, без могућности да било ко о њој расправља", рекао је нови председник Г17 плус на церемонији проглашења резултата.

У свом обраћању скупштини странке уочи гласања, Млађан Динкић је позвао све демократске снаге да се уједине, без свађа, како би биле настављене започете реформе. Указао је да треба дефинисати националне циљеве и приоритете, у које је уврстио економски развој, убрзавање европских интеграција, компромисно решење статуса Косова и Метохије и доношење новог устава. Србија ће већ наредне године постати кандидат за чланство у ЕУ, а најкасније 2008. Европа ће нам укинути визе, обећао је Динкић.

Проблем Космета назвао је најтежим "са којим се суочава садашња генерација политичара", и оценио да су "Милошевић и Шешељ изгубили део Косова":

– Нема доброг коначног решења за Косово. Нико у Србији неће прихватити нити признати отимање Косова. Једини начин је постизање историјског компромиса, договора са косовским Албанцима. Наша реалност је решење којим нико неће бити потпуно задовољан.

Млађан Динкић је упозорио и на "реалну опасност од шовинизма Српске радикалне странке", али је рекао да то неће дозволити и да је убеђен да ће Србија након избора добити владу демократског јединства. Динкић је рекао и да ће нови устав бити донет до краја године. Говорећи о економском развоју, нови председник Г17 плус је навео да ће, из Националног инвестиционог плана, до краја 2007. бити уложено 1,7 милијарди евра у привредни раст. Обећао је и да ће између 2,5 и три милијарде долара дуга бити враћено пре рока, да ће бити завршен Коридор 10, да ће се повећати улагања у образовање и здравство, и да ће се водити посебно рачуна о равномерном регионалном развоју.

Након Динкића, присутнима су се обратили и гости из других партија

Делегатима се обратио и доскорашњи потпредседник Г17 плус, председник Народне скупштине и кандидат за почасног председника странке Предраг Марковић, који је поручио да је Србија закорачила напред, али да није направила корак већ је остала да стоји на једној нози.

-----------------------------------------------------------

Антић: Политичка метастаза

Чедомир Антић, чију кандидатуру за потпредседника Динкић није уврстио на своју листу сарадника, одржао је говор на скупштини и добио аплауз, иако је указао на "кршење демократске процедуре". Након говора, напустио је Дом синдиката на готово исти начин као и Мирољуб Лабус неколико месеци раније.

– Свака власт квари, а апсолутна власт квари апсолутно. Жао ми је због политичке метастазе кроз коју је прошао господин Динкић. Против моје воље кандидовао ме је за Главни одбор, а пре тога и за Председништво. Мој једини одговор је да је то жалосно. Отишао сам одмах после свог излагања зато што знам да ми не би била дата прилика да одговорим а, са друге стране, да поштедим господина Динкића даљег брукања. Ипак смо ми некад били политички савезници и пријатељи – каже Антић за наш лист.

На Антићев говор је реаговао Млађан Динкић, позвавши га му ипак буде противкандидат за председника, али је овај већ био напустио зграду. На питање "Политике" да прокоментарише своју полемику са Антићем, Динкић је рекао:

– Мислим да су ствари потпуно јасне. Добио сам подршку да будем селектор тима у наредне две године. Мислио сам да је у том периоду Чеди Антићу место у Председништву, а он је то одбио. И пре две недеље сам му понудио да се кандидује за председника странке и поновио и данас на скупштини. За избор председника смо припремили две варијанте. Прва, да будем само ја кандидат, и друга да на листићу прво буде његово име, па моје. Понудио сам му да изађе "на црту", али је он након свог говора напустио салу.

Б. Ђ. Билбија
објављено: 10.09.2006.

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније