Meni

Posao

Srbi u Beču

Najveća nacionalna grupa „stranaca“ u prestonici Austrije su Srbi. Poznati su kao nastojnici zgrada, a sve više kao privatni preduzetnici

Borko Ivanković dolazi na posao biciklom

U austrijskim Malim novinama (Kleine Zeitung) na početku reportaže o Srbima, navodi se da su oni najbrojnija etnička grupa „stranaca“ u Austriji, ali se o njima jako malo zna. Novina se bavi životom Milana Milića, koji je u Beču osnovao taksi firmu koja ima 100 vozila. Ovako velika firma je, ipak, retkost za srpsku etničku grupu. O tome kako žive „naši zemljaci“ u prestonici Austrije, razgovarali smo sa magistrom Borkom Ivankovićem, savetnikom za integracije u gradskoj upravi Beča.

– Nije lako utvrditi tačan broj Srba u Beču, objašnjava Ivanković. Pozdano se zna da sa srpskim pasošem u prestonici Austrije žive 74. 000 žitelja. Oko 35. 000 Austrijanaca sa srpskim korenima ima pravo glasa na predstojećim oktobarskim izborima u Beču. Na ovaj broj treba dodate etničku populaciju Srba iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. A naravno u ovaj broj treba uključiti i one koji nemaju uredne „papire“, napominje Ivanković i zaključuje da se procenjuje da u Beču živi oko 180. 000 Srba, i da je po tome Beč najveći srpski grad u Evropi izvan Srbije.   

Po obrazovnoj strukturi, Ivanković zapaža da su tek u talasu migracija iz Srbije devedesetih godina prošlog veka, počeli značajnije da dolaze oni sa fakultetima. Pre toga, migranti su pretežno bili zanatlije ili ljudi sa osnovnom školom. U Beču je bilo 10. 000 nastojnika Srba, kako u opštinskim tako i u privatnim zgradama. Posle ukidanja Zakona o nastojnicima taj broj se smanjio, ali su zato neki od njih osnovali privatne firme za održavanje zgrada.

 Srpska populacija Beča pokazuje zavidan vitalitet u privatnom biznisu. Procena je da je 5-6.000 firmi u Beču registrovano na Srbe. To su obično manje firme, zapošljavaju između 5 i 50 zaposlenih. Redak je slučaj Milana Milića, koji je otvorio firmu sa 100 taksi vozila. Oblasti u kojima Srbi zarađuju za život i u kojima su cenjeni kao radnici i preduzetnici su građevinarstvo, ugostiteljstvo i saobraćaj.

Ivanković navodi i podatak iz ekonomsko-socioloških procena koji se u Austriji uzima kao prilično realan, da će austrijska privreda i dalje zavisiti od „uvoza radne snage“. Zbog niskog nataliteta austrijske populacije i produženog životnog veka, procena je da će do 2030. biti potrebno, u najskromnijim procenama, najmanje 100. 000 migranata za popunjavanje neophodnih radnih mesta. Dok neke procene idu čak i do milion novih useljenika do 2050. da bi se održao ekonomski rast zemlje i jedan od najviših životnih standarda u Evropi.

Ivanković je, inače, bivši novinar Radio-Jugoslavije, koji je ostvario emotivnu vezu sa Austrijankom. Imaju troje dece. Ivankovićev primer nije usamljen među Srbima u Beču. Za dobre i poštene radnike uvek će biti mesta u razvijenom svetu.

Nenad Novak Stefanović 

objavljeno: 12/08/2010

Poslednji komentari

dalibor smigic | 23/02/2014 10:50

Draga ivana svaka cast na komentaru,mi jesmo takva nacija koja je veoma radno sposobna,za razne poslove,ali i nazalost takvi kako ste nas opisali,zavidni i naravno neslozni u pomoci....
Moja zena i ja imamo dosta rodbine po evropi izmedju ostalog i u austriji,i slucaj je uvek takav kad se pita za nekakav posao ili neku pomoc oko zarade,
Ja sam rado 10 god kao majstor RASHLADE I GREJANJA,KAO I BRAVARIJE,i imam dosta dobro iskustvo u tome ,i nazalost nikako ne mogu da odem tamo da se zaposlim,i sredim zivot svoje porodice!

nemanja ratkovic | 16/04/2014 11:06

interesuje me kakvi sve poslovi ima u becu i dali negde traze radnike.
kolko mi je potrebno novca za nekoliko dana u becu otprilike ako bi naso posao i radim devet meseci za pocetak kolko trebam da odvojim para da bi doso u bec

daniel mihajlesin | 12/10/2015 08:46

Dobar dan svima potreban mi je posao neznam nemacki
ilam pasos eu
radio bi na nekoj farmi ili slicno
hvala unapred

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije