Meni

Šarena strana

Tradiciju valja poštovati

Božićni ručak i česnica

Ko pronađe novčić u hlebu, kažu, imaće puno sreće u predstojećoj godini

Ukras odozgo - po želji

Česnica je vrsta pogače koja se mesi u jutarnjim satima 7. januara, prvog dana glavnih božićnih praznika. Dobila je ime po staroj reči čest što znači deo, jer božićni ritual podrazumeva lomljenje česnice. Kad česnica bude pečena i malo ohlađena, postavlja se božićna trpeza na koju se iznosi obilje jela i pića zajedno sa božićnom pečenicom.

Tako postavljena trpeza ostaje tri dana, sve dokle traju božićni praznici, te simbolizuje blagostanje u godini koja će uskoro početi. Na njoj se obično nalaze paprikaš ili sarma od prasećih iznutrica (osim srca i bubrega), slana mrsna pita, mnoštvo salata uz pečenje od pečenice, a zatim i mnogi slatkiši. Božićna trpeza je puna raznih vrsta pića među kojima vino zauzima centralno mesto. Za trpezu sedaju članovi porodice po starešinstvu, prvo stariji, zatim oni mlađi. Po tom redu se i služe tokom jela. Božićni doručak u Srbiji se spaja s ručkom, a početak toga obeda, zajedno sa uzimanjem srca i bubrega pečenice, predstavlja lomljenje česnice. Dakle, česnica se ne seče nožem, već starešina kuće lomi rukom pecivo i pruža svakom članu po parče. Onaj član porodice koji dobije parče s novcem, po narodnom verovanju, biće srećan u godini koja dolazi. Česnica se jede kao hleb uz božićna jela izneta na trpezu.

Za česnicu je potrebno pola litre mleka, paketić kvasca, 2 jajeta, malo soli, brašna prema potrebi (oko 1 kg), srebrni ili zlatni novčić.

Rastopite kvasac u malo mlakog mleka. Jedno jaje umutite i dodajte kvascu. Posolite i mešajte uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da dobijete glatko testo. Kad se testo dovoljno zgusne, počnite da ga mesite. Dobro izmešeno testo ostavite pokriveno čistim platnom da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno, već samo delimično kao testo pogače. Česnica se i oblikuje kao pogača. Tom prilikom se u njenu unutrašnjost stavlja novac. Ako nemate srebrni, možete staviti i novac od drugog nerđajućeg metala. Spustite česnicu u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarajte ubodima grančice. Obično je to drvo od badnjaka. Uz pomoć nežne četkice premažite šare i celu površinu razmućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj pećnici dok česnica ne dobije tamnorumenu boju. Prvobitna temperatura može biti jača, kasnije je smanjite. Pečenu česnicu uvijte u čiste bele salvete, ostavite da malo stoji pa je, još toplu, iznesite na trpezu.

--------------------------------------------------------------------------

Može i na drugi način

Potrebno: kilogram brašna, 3 kašike masti, malo soli, oko pola litre mlake vode, šoljica vrelog rastopljenog meda, srebrni novčić.

U mnogim vojvođanskim kućama, a i u nekim porodicama uže Srbije, mesi se česnica bez kvasca, obavezno od najboljeg brašna, u vidu pite bez nadeva. Stavljanje metalnog novca i ceo ritual sa česnicom prilikom božićnog ručka isti su kao i u onim kućama gde se česnica mesi u vidu pogače sa kvascem.

Natrite brašno sa dve kašike masti i zamesite mlakom vodom. Posolite i mesite dalje dok ne dobijete glatko testo. Udarajte po testu ispruženim rukama dok ne prestane da se lepi za ruke. Sada testo podelite na dva jednaka dela. Svaki deo još malo izmesite i oblikujte kao loptu. Ostavite da tako stoji oko 15 minuta. Prvu loptu testa razvucite malo oklagijom, premažite delom preostale masti pa na čistom stolnjaku razvucite rukom da dobijete testo u obliku kore za pitu. Poprskajte sa još malo masti i ispresavijajte koru u obliku pleha u kojem ćete peći česnicu. Podmažite pleh i spustite testo u njega. Tako isto postupite i sa drugim delom testa. U listove česnice stavite metalni novac. Česnicu pecite kao i svaku pitu, na temperaturi nešto nižoj od one za hleb, sve dok ne dobije lepu rumenu boju. Tada je prelijte vrelim medom i vratite u pećnicu da se još malo zapeče. Pečenu česnicu pokrijte pogodnom posudom i ostavite da se malo prohladi. Još toplu iznesite je na trpezu.

objavljeno: 06.01.2007.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije