Meni

Vesti dana

Traže se gardisti

Vojnici i danas dolaze na služenje redovnog vojnog roka u gardijski bataljon (Foto D. Ćirkov)

Za mladiće koji žele posao u Vojsci Srbije to je jedinstvena prilika: Garda je raspisala konkurs za prijem profesionalnih vojnika i to uglavnom u Gardijski bataljon ili – kako ga zovu u vojsci – „počasni”, jer u njemu služe momci u prepoznatljivim plavim uniformama. Osim opštih uslova uobičajenih za poslove u vojsci, kandidati bi morali da budu viši od 180 centimetara i „skladnog izgleda” odnosno markantni, a ocenu skladnog izgleda daje prijemna komisija.

– Mislim da je to pravi izraz – „skladan izgled”, komisija ne utvrđuje da li je neko lep ili ne. Jednostavno procenjuje da li je neko odgovarajuće fizičke konstitucije za Gardu, kao što je to bilo generacijama i decenijama iza nas. Psihološka i bezbednosna provera se podrazumevaju – kaže za „Politiku” brigadni general mr Goran Radovanović (1962), koji je oficirsko iskustvo sticao u jedinicama PVO i Gardi na čije čelo je postavljen 2005. godine.

Ova jedinica je od 2006. godine profesionalizovana u značajnoj meri, ali vojnici i danas dolaze na služenje redovnog vojnog roka u gardijski bataljon. Pošto se u Vojsci Srbije uveliko sprovodi profesionalizacija, a sva je prilika da će od sledeće godine vojni rok služiti samo oni koji to žele, traže se i momci koji bi nošenje svečane plave uniforme (i sve druge obaveze gardista) izabrali kao profesiju.

– Jedinica je stacionirana u Beogradu, pa očekujemo pre svega odziv mladih koji žive u glavnom gradu, mada je konkurs, naravno, otvoren za sve. Zna se da je interesovanje mladih za vojsku manje u Beogradu nego u drugim krajevima Srbije, ali ovo je ipak jedinstvena elitna jedinica tako da verujem da će biti dosta zainteresovanih – kaže brigadni general Radovanović.

On ističe da su ciljna grupa ovog konkursa pre svega oni koji su tokom poslednjih godina služili redovni vojni rok u Gardi i dobro je poznaju, odnosno znaju šta se očekuje od njih. Vojska Srbije je spremna da u ovu jedinicu primi oko 200 ljudi, većinu upravo u počasni bataljon. Plata koja se nudi je ista kao i za druge profesionalne vojnike – do 27.000 dinara, ali i mogućnost stalnog napredovanja i usavršavanja.

Prilikom odavanja počasti, zadatka po kome je Garda najpoznatija u široj javnosti, angažuje se počasni stroj ranga čete (52 gardista) ili bataljona (130 pripadnika). Neizostavan je i gardijski orkestar čiji članovi znaju da intoniraju himne većine država sveta.

Osim počasti koje se daju domaćim državnicima i njihovom gostima prilikom posete našoj zemlji, Garda odnedavno daje i vojne počasti pre početka redovnih zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije.

Garda obezbeđuje i najznačajnije objekte MO i GŠ VS, a u njenom sastavu se nalaze reprezentativni objekti i objekti posebne namene.

Najpoznatiji reprezentativni objekti su „Karađorđevo”, „Dobanovci” i „Šumska kuća”.

Garda obezbeđuje i sisteme veza za potrebe najviših državnih zvaničnika kada borave u objektima od značaja za sistem odbrane Republike Srbije, a po potrebi i u drugim objektima. Na Đurđevdan Garda će obeležiti 180 godina postojanja. Naime, prva gardijska jedinica formirana je 6. maja 1830. godine u Požarevcu po naredbi knjaza Miloša Obrenovića.

M. Galović

objavljeno: 12/03/2010.

Poslednji komentari

Milek Luburic | 13/03/2010 09:33

Lepo je sluzbovati u gardi, delu Vojske Srbije. A posle nekog sledeceg rata, mozda i u Hag. Sve je za ljude.

M Dj | 15/04/2010 12:31

Zanima me starosna granica za vojnika sto se tice konkursa i garde,unapred zahvalan!

Uros Maksimovic | 14/05/2011 18:58

Ja sam zavrsio vojni rok krajem februara ove godine i sad bih hteo da nastavim dalje s vojskom.Na koji nacin mogu da se prijavim ? Jel postoji neki kontakt telefon ili slicno ? Unapred hvala

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije