среда, 16.06.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

„Политика” добила трг

Простор од зграде у Македонској 29 у којој је редакција најстаријег дневног листа на Балкану до Цетињске улице у центру Београда именован је у Трг „Политика”
Простор на углу Македонске и Цетињске улице зваће се Трг Политика. (Фото Дарко Ћирков)

„Политика”, најстарији и најугледнији дневни лист на Балкану, која више од 112 година дели судбину српског народа и државе, званично је добила свој трг и тако постала једина медијска кућа по којој је назван трг у Србији.

Одлуку да простор од Македонске 29 и зграде у којој се налази редакција, до Цетињске улице, буде преименован у Трг „Политика” донели су одборници Скупштине Београда.

Градски менаџер Горан Весић нагласио је да је то једна од најважнијих одлука престоничког парламента, на коју је он, како је истакао, посебно поносан због њеног значаја за новинарску професију и историју српског новинарства.

– „Политика” је заслужила да има трг јер она није само јавно гласило, нису само новине већ институција српског друштва. На овај начин ми као град, у сарадњи са тим листом, који је поднео иницијативу, одајемо почаст свим великим именима која су радила у најстаријим дневним новинама на Балкану и стварала српско новинарство – истакао је Весић.

Градски менаџер је указао да је нарочито важно и то што ће у току ове године бити урађен пројекат реконструкције трга. После његове обнове велика новинарска имена која су писала за „Политику” добиће своје звезде, односно плочице са именима.

– Тако ће грађани који буду пролазили тим тргом, и одмарали се на њему, моћи да се упознају са именима која су значајан део српског новинарства и историје. Овом одлуком желимо да покажемо да обележја не морају да добијају само генерали и политичари, него и глумци, спортисти, али и новинари који су допринели развоју нашег друштва – напоменуо је Весић.

Да „Политика” није само симбол Београда, већ пре свега идентитетске новине српске државе указала је и Јасмина Митровић Марић, председница Комисије за споменике и називе тргова и улица.

– У предлогу одлуке о именовању овог трга стајала је једна мала, скромна реченица у којој је сублимиран значај „Политике”. Али и не може другачије. Или тако или да пишемо странице и странице како бисмо истакли шта за наше друштво значи тај лист. А за ту кућу ја сам посебно везана. Прва зграда у коју сам отишла после завршеног факултета на аудицију, на којој је било 2.000 људи, била је Македонска 29. Огромну сам трему имала када сам сусрела велика новинарска имена, јер сам знала да готово није било значајног српског и југословенског писца који није писао у културној рубрици и културном додатку „Политике”. Као таква „Политика” заслужује да има свој трг и велика је част што смо баш ми били у прилици да о овоме одлучујемо – нагласила је Јасмина Митровић Марић.

Иницијативу да простор испред зграде у Македонској 29 буде преименован у Трг „Политика” поднела је наша медијска кућа будући да се дом новина које је основао Владислав Рибникар на тој адреси налази дуже од 95 година.

Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове Београда издао је мишљење у коме је истакнуто да са урбанистичког аспекта нема сметњи да се овом простору додели назив Трг „Политика”. Зелено светло нашој иницијативи дало је и Градско веће Београда.

Преименовање овог дела Македонске у трг, како су нагласили надлежни, неће довести до промена адресе других објеката јер ће се само „Политика” налазити на њему.

АНКЕТА: Како коментаришете одлуку Скупштине града о Тргу „Политика”

За већину – добра вест

Владимир Костић, председник САНУ

Споменик добија институција коју смо помињали као еталон истине: „Па пише у Политици”. То нам је била и потврда да смо и сами били истинити у свету који нас је окруживао.

Надам се да имам права да очекујем да ће заслужени споменик бити и вама и нама, упркос свим лутањима, обавеза да тако и остане.

Матија Бећковић, академик

Заштитни знак „Политике” је криво слово „о” у њеном заглављу. Читаоци „Политике” су деценијама стрепили да борци против идејних скретања то слово не исправе.

Да су то учинили утулили би оно чкиљаво светло које је упркос свему опстајало и било једина нада да постоји независна штампа. Зато би мој предлог био да Трг „Политике” и то слово заслужују такав изглед.

Само тако трг ће заузети заслужено место у нашој симбиологији и историји.

Светислав Басара, књижевник

Потпуно ми је свеједно да ли ће „Политика” да добије трг или неће. Мислим да је будалаштина називати трг по новинама.

Владимир Величковић, сликар

Најзад паметна и позитивна идеја. „Политика” је  монструм од значаја, величина, многе генерације су, као и ја, научиле да читају уз њу. У мом животу „Политика” је била незаобилазна, из ње сам добијао многе информације, она је била почетак многих историјских догађања. Врло је позитиван потез да се „Политици” да трг и да јој се увећа на тај начин значај у нашој култури и цивилизацији.

Гордан Михић, драмски писац и сценариста

Најзад дивна вест. Читам „Политику” од када знам за себе. Наследио сам ту навику од свога деде, покојног Душана Хаџића из Мостара који је почео да чита „Политику” од када је почела да излази. Сећам се мале анегдоте.

После Другог светског рата били смо избеглице у Сокобањи из Босне и Херцеговине. И тамо су стизала свега три примерка „Политике” када је наступила криза у односима са Русијом, а онда и са Западом.

Онда је мој деда будући да је познавао продавца који је био Херцеговац успевао да добије један примерак „Политике” да је прочита за десет минута. Он је стојећи чита, а ја стојим поред њега и читамо у пару.

До данас сам остао привржен „Политици”, купујем је сваки дан и уопште вест да та медијска кућа добије свој трг изненађујуће је позитивна.

Дејан Мијач, редитељ

Невероватно лепа вест. Напокон нешто позитивно да чујем из Скупштине града. И радујем се што је то тако. Заслужује то „Политика” својим дугогодишњим животом. Да је само пратила за свога дугог живота, као што је пратила све то што се догађало уназад стотину и више година, само то је драгоцено.

Ипак,  реч је о  медијском стогодишњаку, што је огромна реткост. „Политика” је то радила часно и достојанствено, осим неких година. Дуго време је „Политика” била најомиљенији лист и била је, колико се сећам, друг и пријатељ све писмене Србије.

А само трајање доказује нешто. А „Политика” траје и трајаће на радост свих нас.

Бојан Ковачевић, председник Академије архитектуре Србије

„Политика” није обичан дневни лист у Србији, већ је важан део српског народа и српске културе. Пригодно је да простор испред прве зграде „Политике”, али и зграде у којој је сада смештена редакција, понесе тај назив. Једино не знам да ли је језичка формулација најбоља, јер ми се чини да је решење Трг „Политикине куће” боље од предлога Трг „Политика”.

Драгољуб Жарковић, уредник недељника „Време”

Тај простор одувек је био медијски троугао на ком су се окупљали репортери „Политике”, Радио Београда и „Вечерњих новости”. То је било седиште новинарских шапутања и берза информација које су се најчешће размењивале у чувеним кафанама у близини.

Плато испред „Политике” свакако јесте новинарски трг, али он није припадао само „Политици”. „Политика” се ипак прва сетила да га именује по себи, и ако се колеге из Радио Београда не љуте због тога, ни ја немам ништа против.

Вукашин Обрадовић, председник НУНС-а

Идеја да „Политика” добије свој трг је занимљива, али нисам сигуран да ли је добро промишљена. „Политика” јесте национална институција, али се питам шта ће се десити са овом одлуком, односно тргом, уколико би евентуално дошло, примера ради, до „непријатељског преузимања” „Политике” од стране „Курира” или неке сличне медијске куће.

Хоћемо ли онда у том случају да мењамо име трга у рецимо „Трг Информера” или ћемо можда да добијемо нове иницијативе да се именује улица по Драгану Ј. Вучићевићу или Булевар Жељка Митровића.

Предраг Ј. Марковић, историчар  

Нема много важнијих установа у Срба од „Политике”. А трг је митско место окупљања неколико генерација писаца, новинара, научника, уметника, везаних за Новине, једини лист код кога није погрешно ово велико Н.

Александар Ђорђевић, селектор кошаркашке репрезентације Србије

У мојој породици се одвајкада читала „Политика” која је за мене била и остала синоним за добро новинарство. Подржавам Трг „Политике”. Тај простор се већ деценијама везује за вашу кућу. Људи кад се договарају да се сретну у том крају обично кажу: „Видимо се код ’Политике’”.

Саша Јанковић, заштитник грађана

Нисам довољно релевантан да дајем суд на ову тему, али ипак мислим да „Политика” јесте институција српских медија и друштва и одлука Скупштине града није погрешна.

Веран Матић, главни и одговорни уредник информативног програма Б92

Именовање трга представља одавање признања вредности и важности новинарске професије. У „бермудском троуглу” настала су највећа имена нашег новинарства али и највеће бруке.

Верујем да је именовање овог трга везано за све најбоље у српском новинарству, за новинарску изузетност, за интегритет, за сналажљивост функционисања у аутократским режимима, редакција али и појединаца, од словослагача преко илустратора и карикатуриста до уредника, али и као упозорење на сву срамоту која је настајала у оквиру професије у одређеним временима.

Подржавам иницијативу и град би могао да размисли и о могућности да се део простора који именује прогласи националним градским добром и да послужи за дебате слободних грађана. Да не буде трг прогутан угоститељским објектима јер именовање трга само по себи не значи ништа ако му се не дода и практична вредност кроз простор за слободну аутономну дебату грађана на све теме.

Иван Тасовац, министар културе у техничкој влади

Институција „Политика” свакако заслужује свој трг у Београду, али генерације садашњих и будућих уредника и новинара дневног листа „Политика” тиме преузимају часну обавезу да трајно чувају њену високу репутацију.

Георги Димитров, адвокат из Скопља

Нема никакве сумње да су генерације новинара „Политике” стварале не само стандард новинарства у Србији него су створиле ритуал читања штампе уз јутарњу кафу на свим овим просторима. Некако изгледа лепо и инспиративно, сенка испред зграде „Политике” баш да угости звездице бардова новинарства које би тамо требало да буду исписане.

Ненад Симић, дипломирани теолог

Још у гимназији сам позајмљивао од ујака „Политику”, како бих сазнао шта се дешава код нас и у свету. Ћирилица је њен заштитни знак и генерације су уз „Политику” училе да читају и пишу. Волим што детаљно приступа темама којима се бави, има озбиљне анализе, а некада је имала јаку дописничку мрежу.

Не пропуштам да прочитам, Погледе, фељтоне и „Међу нама”. За разлику од других писаних али и електронских медија, у „Политици” се могу прочитати разна мишљења, што верни читаоци веома поштују. Зато најстарији дневни лист на Балкану заслужује да његово име и дугогодишње постојање буду овековечени.

Екипа „Политике”

Коментари55
89b77
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља