уторак, 27.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 15.07.2019. у 18:47

Србији је место у Европи

​Вучић: Замолио сам Макрона за помоћ на ЕУ путу и решавању кризе на КиМ.- Макрон: Србија је велика европска држава и нација.- Србија и Француска потписале 22 споразума.-Макрон: Опозиција у Србији није на време тражила састанак
Председници Емануел Макрон и Александар Вучић (фото Танјуг - З.Ж.)

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је данас да Србија има своје место у Европи, али је поновио став да ЕУ треба да се реформише како би могла да прими Србију.

„Србија је на том путу, а ја ћу увек бити поред вас да радимо на приближавању и развијању дијалога. Ви сте кренули у реформе. Паралелно са тим ЕУ треба да се реформише како би била спремна да прими Србију”, истакао је Макрон.

Србија је показала ангажман и пут којим жели да иде, као и спремност да преузме храбре реформе, а ЕУ има своје захтеве, рекао је Макрон на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије.

Он је додао да је у разговору било речи о дубинским реформама и да је важна истина, као и да Вучић искрено говори и жели да ради.

„Србија је велика европска држава и нација”, поручио је Макрон и истакао да држи до суверености држава које поштује и чињеницу да је Србија у Европи и да је отворена према Европи.

Србија је део процеса придруживања ЕУ, истакао је Макрон, наводећи и да је Србија одговорна када каже да ће ући у ЕУ када буде спремна.

Каже и да је пренео своју јасну позицију да ЕУ не функционише добро са 28 држава, и да брзо треба да се реформише како би брзе доносила одлуке и била суверена сила наспрам Кине и САД.

Макрон је пренео да су разговарали о билатералним односима, и сложили се да они треба да добију нови динамизам, нашта указују и уговори који су потписани данас и последњих месеци, наводећи „Ванси”, и друге економске уговоре.

Он је рекао да Француска жели још више да развије свој ангажман, да су велика француска предузећа већ присутна у којима је укључено 11 000 људи, као и д аје Француска са концесијом за аеродром највећи инвеститор у Србији и да жели то да настави, помињући и пројекат метроа.

Жели да се привуку и друга француска предузећа и похвалио почетак рада Француске агенције за развој у Србији.

Такође је истакао да жели да се сарадња продуби и у другим областима као сто су социјална област, наука, академска заједница, сарадња међу уметницима и да ту има простора да се гради заједничка европска будућност.

Француска делегација показала је и колико јој је важан политички ангажман и да жели да јача везе са Србијом.

Он је поменуо и јачање сарадње у области безбедности, наводећи да је Србија поуздан партнер за Француску у борби против тероризма и организованог криминала.

Желимо да ојачамо сарадњу у одбрани, помињући и споразум о оружју.

Макрон је поновио д аје веома дуг период да од 2001. године ниједан француски председник није био у Србији, и да је веома срећан сто је одржао реч и дошао у овом тренутку заједничке историје, историје Европе, која може имати посебан значај.

Подсетио да је пре 180 година успостављени дипломатски односи, а пре 100 година заједно су два народа била у Великом рату и да ће се зато данас поклонити борцима који су у њему учествовали.

„Историја која спаја наше народе је дугорочан, а некада је заборављамо”, истакао је Макрон додајући да су оба народ поносна и везана са слободу и да борцима пуно дугују.

„Желим да подсетим на велико пријатељство насе две земље, које треба да учини да превазиђемо изазове и неразумевања са којима смо били суочени, посебно крајем деведесетих година”, рекао је Макрон додајући д асу о томе отворено разговарали.

Он је навео да је разговор био искрен и да су се сећали несаломиве снаге наших односа, како би заједно градили садашњост и будућност, преноси Танјуг.

Захвалио на добродошлици и гостопримству, као и на донацији за цркву Нотрдам.

 

Вучић: Уздам се у Макронову помоћ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да данас, после разговора са француским председником Емануелом Макроном, не може да говори о неким „величанственим закључцима” кад је реч о Косову, али да Србија жели мир и договор са Албанцима, а да је остало „на Макрону и ЕУ”.

Вучић је, одговарајући на питање Танјуга на конференцији са председником Француске Емануелом Макроном - да ли би после разговора са Макроном могао рећи да се нада неком помаку у решењу питања КиМ - поновио да није сањар, нити да је маштао да ће данас Макрон променити своје мишљење по питању Косова, које види као независну државу.

Председници Вућић и Макрон (Фото Бета М.О.)

Истакао је да је Макрона молио да помогне у тражењу компромиса, срећан што је, каже, могао да разговара са човеком који је довољно отворен, поштен и да саслуша све нас са којима не мора да се сагласи.

„Морао је да слуша и бројне фрустрације са којима се наш народ суочава деценијама”, рекао је Вучић.

Он је навео да се узда у помоћ Макрона не само нашој земљи, него свима у региону и да сматра да је компромисно решење једино решење.

Како каже, постоје различити модели и могућности.

„Ја бих веровао у оно што би Макрон изложио као своје идеје”.

„Имам пуно поверење у његову искрену жељу да допринесе очувању мира и стабилности”, рекао је Вучић.

Он је навео да је са Макроном имао искрен и отворен разговор, те додао да Макрон и не зна колико се Срба намргоди кад он каже да су Косово и Србија независне државе.

„Али је он један од ретких који желе да нас саслушају и помогну. Нисам приметио много лидера у Европи, осим Меркел, који су толико дуго хтели да разговарају са мном”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Навео је да не може да говори о величанственим закључцима, јер је то сада немогуће.

„Желимо мир и договор са Албанцима, остало је на Маркону и на ЕУ”, истакао је Вучић.

 

Подршка обнови дијалога и компромисном решењу

Председник Француске Емануел Макрон поручио је данас у Београду да ће се ангажовати да се обнови дијалог између Београда и Приштине и да се постигне свеобухватни и трајан споразум, односно да Београд и Приштина дођу до компромиса.

Најавио је да ће одржати специјални састанак са руководством Београда, Приштине и канцеларком Меркел, с циљем да се омогући постизање споразума.

„Имате способност да браните суверенитет земље, али и да градите компромисе са суседима и то је оно што је снага Европе”, рекао је Макрон обраћајући се Вучићу.

Рекао је да се Француска противи свим унилатерланим потезима са обе стране.

Европа ће, каже, бити јака ако помогне Србији и Косову да нађу споразум.

„Мислим да је то наша одговорност, да вам дамо подршку, како би се нашао споразум и одржала стабилност у региону”, рекао је он.

Француска је, каже, спремна да подржи заједно са Немачком у оквиру европског посредовања, обнову дијалога и то врло захтевног дијалога како би се у наредних неколико месеци нашло конкретно решење.

Постоје неке спољне силе које желе да се не нађе споразум, њима није у интересу, приметио је Макрон.

„Ја сам се ангажовао и ангажоваћу се, јер верујем у будућност региона, у вашу земљу. Имамо дуговања једни према другима. Ангажоваћу се и зато што верујем у Европу”, рекао је он, преноси Танјуг.

„Потпуни отворено смо разговарали, искрено, храбро што се вас тиче, јер је то тешко питање за вашу земљу, њену историју и будућност”, рекао је Макрон.

 

Макрон: Опозиција у Србији није на време тражила састанак

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је данас, на питање француског Ле Монда зашто није пристао да се састане са лидерима опозиције у Србији током посете, да је писмо са захтевом за тај састанак стигло касно.

Емануел Макрон председник Француске (Фото А. Васиљевић)

„Јуче је био наш национални празник и они су сви били присутни у нашој амбасади на пријему. Пре писма које је јутрос послато нашем амбасадору никакво писмо није стигло. Јутрос је стигло писмо. Нисам то могао да прихватим пошто је већ био спреман програм и тада сам већ кретао за Београд”.

Макрон је нагласио да свуда разговара са опозицијом где се то тражи, као и да све политичке снаге укључујући и опозицију имају дијалог са француском амбасадом.

Тако је одговорио на питање истог новинара зашто се није видео са бившим градоначелником Београда Драганом Ђиласом.

Маркон је казао да ће бити састанака са његовим саветницима и кабинетом, с обзиром да је требало послати то писмо раније.

„Знали су одавно да ја долазим данас. Увек ћу видети све политичке снаге које то затраже и направићемо план за то, али дебата коју имамо је важна, и ја поштујем плурализам и отворен сам”, навео је Маркон, преноси Танјуг.

Вучић: Замолио сам Макрона за помоћ на ЕУ путу и решавању кризе на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је француског председника Емануела Макрона замолио за помоћ и подршку Србији на европском путу и у решавању косовско-метохијске кризе.

Вучић је на конференцији за новинаре са француским председником Емануелом Макроном у Београду рекао да је са њим имао дуг, отворен и искрен разговор о свим кључним питањима.

Он је навео да је Макрону указао на углед који Француска ужива у целом региону, не само у нашој земљи, али наравно и код српског народа и грађана Србије.

Вучић је пренео да је говорио са много бриге за своју земљу и у нади да ће снажна Француска и јак и моћан председник Француске какав је Макрон бити од помоћи нашој земљи и нашем народу.

„Нисам сањар, али уверен сам да енергија и политички ентузијазам Макрона може променити много на европском континенту и помоћи нашој земљи”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

 

Србија и Француска потписале 22 споразума

Делегације Француске и Србије потписала су данас 22 билатерална споразума из области економије, војне индустрије, образовања и културе, а на конференцији за новинаре председника Србије и Француске размењено је пет докумената.

Реч је о Изјаву о намерама о реализацији пројекта изградње Београдског метроа, Уговору о откупу топлотне енергије између „Беочиста енергија” и Београдске електране и Уговору са компанијом НБДА о испоруци ракета „мистрал”.

Размењени су и Споразум о кинематографској копродукцији и Споразум између Владе Србије и Владе Француске о статусу Француске школе у Београду.

Фото А.Васиљевић

Те споразуме су у име Србије потписали министар финансија Синиша Мали, министар одбране Александар Вулин, министар културе Владан Вукосављевић, министар просвете Младен Шарчевић и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Међу 22 потписани су и Споразум о сарадњи Јавнобележничке коморе Србије и Високог савета јавних бележника Француске, као и писмо о намерама о сарадњи Коморе јавних извршетеља Србије и Националне коморе јавних извршитеља Француске.

Такође, потписани су и Споразум о сарадњи између Шнајдер електрик и Електротехничког факултета Универзитета у Београду, као и Споразум о сарадњи Шнајдер електрик и Факултета техничких наука у Новом Саду.

Две делегације су потписале су и Споразум о сарадњи у области стрипа, Административни споразум у области реформе јавне администрације, управљања људским ресурсима и професионалног образовања и Административни споразум о области спорта.

Потписани су и Меморандум о сарадњи између Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Амбасаде Француске у Србији и Француског института у Србији у борби против предрасуда и дискриминације у образовном систему, Споразум о сарадњи у области наставе француског језика у образовно-васпитним установама Србије и Споразум о донација ЕВОФИНДЕР.

Две делегације потписале су и Писмо о намерама између француске и српске царине, Технички споразум Министарства одбране за уговор са МБДА, Меморандум о разумевања између Београдског водовода и канализације и компаније Веолија и Меморандум о сарадњи између РТЕ (опертора преносног система Француске и ЕМС АД).

Потписан је и Протокол о намерама између Акуа Енергy САС, ИЕЛ ОИЕ Балкан Ренеwабле Енергy и Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарства и саобраћаја АП Војводина у присуству „Басиади Винд доо” за развој ветро-парка у Србији, Протокол о намерама између Пропарцо и Акуа Енергy САС за финансирање пројекта ветропарка Басиади и Протокол о намерама за развој пројеката дубинске геотермике у Србији, преноси Танјуг.

Коментари19
013e4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Zoran
Msje Makron kaže: "Istorija koja spaja naše narode je dugoročna, a nekada je zaboravljamo...Želim da podsetim na veliko prijateljstvo naše dve zemlje..." ect. Što se istorije tiče, pitanje je da li bi Prvi srpski ustanak propao 1813, da Napoleon, nije budalasto napao Rusiju 1812? Pa onda da li bi Srba išta preostalo u Draču i Valoni, da ruski car Nikolaj II, nije saveznicima u Velikoj antanti (i Francuskoj) uslovio da ih prevezu, ili prekida rat; a o 1999. neću ni reči! Makron je kuražan tip!
Bosko
Srbija jeste u Evropi ali stalno pokusavaju da nas lazima o nekakvom bratstvu gurnu u Aziju, da nas pretvore u guberniju i ruske kmetove koji ce se zarad ruskih gazda tuci sa evropljanima.
dejan
@Bosko.Gde ti zivis a i da ne nisi iz Srbije znao bi da je procenat gradjana oko 80% protiv politike Zapada prema nama a protiv EU manje ali upravo je Makron tekao da nema mesta za prosirenje EU.A ovo je dnevno politicka prica za narod i nista vise.Uzalud se trudis mesecima.
Бранислав Станојловић
У ропству 4ог Рајха? Не хвала. Доста ми је што се родих под Трећим. Кад Србија схвати у шта је уваљују, биће касно јер није снажна да се ослободи као моја домовина у изгнанству.
preciznosti radi
Srbija i jeste u Evropi. Samo nije u EU i vi iz EU mislite da nam tamo još nije mesto. Mislite da je za nas dovoljno da smo u NATO-u, među dragim prijateljima koji nas nose u srcima svojim. Besmisleniju posetu nekog predsednika nisam videla za svog života.
tim snova
Србији је место у Европи ... isto kao i Turskoj

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља