петак, 22.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 19:30

Почео „Фиш фест”

Аутор: А. К.четвртак, 05.09.2019. у 23:00
Мајстори варјаче код Куле Небојша (Фотографије А. Васиљевић)

Деверика воли да се добро усоли и „одмори” у зачинима. Ставља се у врело уље, а сва мудрост у добро спремљеној порцији је љубав према кулинарству – мудро, као да иза себе има поодмакли стаж у кухињи, поучава Стефан Ђурђевић (21). Он је био део тима који је припремао рибље специјалитете на „Фиш фесту” код Куле Небојша. Овај млади кувар каже да се као седмогодишњак заинтересовао за кување. Учио је корак по корак, а с поносом истиче да је ђак надалеко чувеног мајстора варјаче Стамбола Гештамова, кога сматра правим уметником кулинарства.

О томе како се припрема риба посетиоцима је радo говорио и Милош Катанић. Гурмани су се највише распитивали како се спрема деверика па су њу и бирали за вечеру. Катанић је подсетио да је то бела речна риба, која је најбоља кад је реш печена. Порција са преливом коштала је 350 динара, колико је требало издвојити и за пастрмку и лигње, такође са преливом.

Јагма је била за гирицама. Јеле су се у ходу и уз ђускање поред бине.

Ова највећа гастрономска фешта на реци, која се традиционално одржава у септембру, трајаће до недеље увече и посвећена је Дунаву. Посетиоци су у прилици да пробају разноврсне специјалитете. Рибља чорба својим мирисом отварала је апетит. Крчкала се у казанима од стотину литара. За штандовима су се спремала и медитеранска јела, а чекало се у реду и за сарајевске ћевапе. Они који желе да покажу шта знају да спремају или да науче нешто ново моћи ће да учествују у кулинарским радионицама. Кувари из наше земље укрстиће варјаче на такмичењу са колегама из региона. Финале је у недељу. Знање ће показати и кувари из Асоцијације шефова кувара Србије и Кулинарске федерације Србије, као и гостујући кувари у делу који се зове „куварски шоу”.

Гастрономски програм обогаћен је музичким садржајима. Наступају Никола Грбић и групе „Апсолутно романтично”, „Рок лавиринт”, „Ођила” „Тинитус”, „Трибјут Џони Кеш”…

У оквиру ове смотре приређена је наутичка изложба и туристичка понуда Србије и Београда, као и поставка старих заната. На штандовима посетиоце чека мед, сир, маслиново уље, крофне, зачини… а најмлађи могу да се забаве у дечјем кутку.


Коментари1
a17ec
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Milic M. Ilic
Otkud cevapi na ribljem festivalu /namerno izbegavam fish/. Ako je deverika iz save, treba je eksra proprziti zbog poznatih problema.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /
Београд

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља