subota, 24.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 05.09.2019. u 23:00 A. K.

Počeo „Fiš fest”

Мајстори варјаче код Куле Небојша (Фотографије А. Васиљевић)

Deverika voli da se dobro usoli i „odmori” u začinima. Stavlja se u vrelo ulje, a sva mudrost u dobro spremljenoj porciji je ljubav prema kulinarstvu – mudro, kao da iza sebe ima poodmakli staž u kuhinji, poučava Stefan Đurđević (21). On je bio deo tima koji je pripremao riblje specijalitete na „Fiš festu” kod Kule Nebojša. Ovaj mladi kuvar kaže da se kao sedmogodišnjak zainteresovao za kuvanje. Učio je korak po korak, a s ponosom ističe da je đak nadaleko čuvenog majstora varjače Stambola Geštamova, koga smatra pravim umetnikom kulinarstva.

O tome kako se priprema riba posetiocima je rado govorio i Miloš Katanić. Gurmani su se najviše raspitivali kako se sprema deverika pa su nju i birali za večeru. Katanić je podsetio da je to bela rečna riba, koja je najbolja kad je reš pečena. Porcija sa prelivom koštala je 350 dinara, koliko je trebalo izdvojiti i za pastrmku i lignje, takođe sa prelivom.

Jagma je bila za giricama. Jele su se u hodu i uz đuskanje pored bine.

Ova najveća gastronomska fešta na reci, koja se tradicionalno održava u septembru, trajaće do nedelje uveče i posvećena je Dunavu. Posetioci su u prilici da probaju raznovrsne specijalitete. Riblja čorba svojim mirisom otvarala je apetit. Krčkala se u kazanima od stotinu litara. Za štandovima su se spremala i mediteranska jela, a čekalo se u redu i za sarajevske ćevape. Oni koji žele da pokažu šta znaju da spremaju ili da nauče nešto novo moći će da učestvuju u kulinarskim radionicama. Kuvari iz naše zemlje ukrstiće varjače na takmičenju sa kolegama iz regiona. Finale je u nedelju. Znanje će pokazati i kuvari iz Asocijacije šefova kuvara Srbije i Kulinarske federacije Srbije, kao i gostujući kuvari u delu koji se zove „kuvarski šou”.

Gastronomski program obogaćen je muzičkim sadržajima. Nastupaju Nikola Grbić i grupe „Apsolutno romantično”, „Rok lavirint”, „Ođila” „Tinitus”, „Tribjut Džoni Keš”…

U okviru ove smotre priređena je nautička izložba i turistička ponuda Srbije i Beograda, kao i postavka starih zanata. Na štandovima posetioce čeka med, sir, maslinovo ulje, krofne, začini… a najmlađi mogu da se zabave u dečjem kutku.

Komentari1
135ea
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Milic M. Ilic
Otkud cevapi na ribljem festivalu /namerno izbegavam fish/. Ako je deverika iz save, treba je eksra proprziti zbog poznatih problema.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja