недеља, 25.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 21.09.2020. у 08:08

Крофне

(Фото Пиксабеј)

Потребно је

  • 1 кг брашна
  • паковање свежег квасца
  • 2 жуманца
  • 2 до 3 кашике шећера
  • со
  • уље за пржење (најмање 1 л)
  • 500 мл млека
  • шећер у праху
  • џем/нутела за мазање

Квасац размутити с мало топле воде, кашичицом шећера и оставити да почне да „ради”. У дубоки суд, ванглу, сипати све брашно (оставити пола шоље за посипање, када се буде развлачило тесто), додајте шећер, со, умућена жуманца, три кашике уља, надошао квасац и пола литре млека. Млеко нека буде собне температуре.

Замесити тесто. Прекрити фолијом или памучном крпом и оставити да „надође”, најбоље на топлом месту.

Када је после сат, сат и по тесто нарасло, пребацити га на радну површину, благо премесити, тек с неколико благих покрета. Посути преосталим брашном па благо развући оклагијом. У дубоки суд налити уље па загрејати (не превише), вадити округлом модлом крофне и пржити.

Када почну да добијају златножуту боју, окренути их на другу страну. Водити рачуна да крофне имају довољно места, да „пливају” у уљу док се прже, јер ће тако нарасти. Када су готове, вадити их из уља и ређати на папирни убрус да упије вишак масноће.

Коментари0
17d9a
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља