Потребно је:
- прегршт шампињона
- осредња главица црног лука
- шољица зејтина
- кашика брашна
- ½ кашике зачина од поврћа
- кашичица алеве паприке
- млевени црни бибер
- со
Лук се ситно исецка и издинста да зацакли, а онда се на њега набаце очишћене, опране и на листиће исечене печурке. Кад течност коју испусте већ сасвим уври, додају се млевени бибер, зачин од поврћа и – чаша хладне воде. Све се саспе у блендер и умути док не постане равномерна глатка маса, налик на сос.
У лонцу, на мало уља, пропржи се кашика брашна, зачини се алевом паприком, па се на ову запршку лагано налије течност из блендера, уз непрестано мешање. Дода се литар и по хладне воде, а кад проври, остави се на лаганој ватри још пет минута. Досоли се по укусу. Неки ову чорбу после зачине ситно сецканим листом свежег першуна, други у њу убаце крутоне, комадиће испрженог хлеба.
Иначе, и за остале крем чорбе принцип је готово истоветан, па се на врло сличан начин могу спремити и од спанаћа, блитве, целера, паприке, тиквице, бундеве, кромпира, шаргарепе, мешаног поврћа.