Потребно је:
За тесто
- 700 г брашна
- 550 мл млаког млека
- 2 кашичице соли
- 2 јајета (1 жуманце одвојити за премазивање)
- сусам за просипање (по жељи)
- 40 г свежег квасца
- 1 кашичица шећера
За намаз
- 350 г чварака (маснијих, без тврдог месног дела)
У 100 мл топлог млека додати кашичицу шећера и квасац па оставити да се дигне. Кад надође, додати у брашно, посолити и сипајући остатак млека замесити мекано тесто. Пустити поклопљено један сат да се дигне.
У блендеру самлети чварке, па оставити на страну.
Дигнуто тесто ставити на побрашњену подлогу и разваљати у правоугаоник дебљине 3 мм. Премазати намазом од чварака две трећине теста, онда преклопити ненамазани део (прву трећину) на други, па на то преклопити трећи део. Све то преклопити напола и разваљати пажљиво у правоугаоник дебљине 5 мм. Преклопити напола, па опет напола, и ставити на послужавник, покрити фолијом и оставити у фрижидеру око један сат. Извадити, разваљати на дебљину 1 цм и модлицом или чашом обликовати погачице. Слагати их на плех обложен пек-папиром и пустити око 20 минута да се дигну. Премазати их жуманцетом и по жељи посути сусамом. Пећи у загрејаној рерни на 200 степени око пола сата, да се дигну и зарумене. Служити их топле, уз кисело млеко.
Рецепт и фото Марина Стрмотић (алиас Марина Марс)