nedelja, 20.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 18:13
PORTRET BEZ RAMA: SINIŠA MALI

Po­pla­va afe­ra

Autor: Dejan Aleksićsubota, 29.04.2017. u 22:00
Драган Стојановић

Šta mo­že da oče­ku­je gra­do­na­čel­nik či­ji man­dat za­po­či­nje ka­ta­stro­fal­nim po­pla­va­ma? Ova­kav po­če­tak za­de­sio je Si­ni­šu Ma­log kad je SNS, s pro­le­ća 2014, u „za­u­stav­nom vre­me­nu”, od­lu­čio da on kao ne­stra­nač­ka lič­nost bu­de nji­ho­va do­bit­na kom­bi­na­ci­ja za vo­đe­nje Be­o­gra­da.

I ne bi bio pro­blem da je uz­bu­dljiv bio sa­mo start po­sle stu­pa­nja na funk­ci­ju, ko­ju, ka­ko se go­vor­ka­lo, Ma­li ni­je pri­želj­ki­vao.

Tur­bu­len­ci­je su obe­le­ži­le svih 36 me­se­ci nje­go­ve do­sa­da­šnje vla­da­vi­ne, ako se iz­u­zmu po­vre­me­na opu­šta­nja, po­put sel­fi­ja sa Ce­com Ra­žna­to­vić uz pe­smu „Di­du­le” i ša­pu­ta­nja sa Hi­la­ri Svonk na Ro­lan Ga­ro­su.

Je­dan od pr­vih „vru­ćih krom­pi­ra” ko­je je do­bio bio je da bra­ni pro­je­kat „Be­o­grad na vo­di”. Iste go­di­ne kad je seo u gra­do­na­čel­nič­ku fo­te­lju pao je u ne­mi­lost jav­no­sti zbog dok­to­ra­ta za ko­ji je ko­mi­si­ja FON-a tek ne­dav­no utvr­di­la da ima za­ne­mar­lji­ve manj­ka­vo­sti. U to vre­me za sve što grad ni­je uspe­vao da ura­di, Ma­li je po­na­vljao: „Ima­mo ve­li­ki pro­blem s jav­nim du­gom ko­ji je osta­vi­la pret­hod­na vlast”.

Ni­šta mir­ni­ja ni­je bi­la ni 2015, sa afe­ra­ma o pre­pla­ći­va­nju vr­ti­ća, pre­far­ba­va­nju auto­bu­sa i skan­da­la sa ra­ču­ni­ma „In­fo­sta­na”. I na sve to, ne­gde u ok­to­bru, Krik je ob­zna­nio da je Ma­li pre­ko of­šor kom­pa­ni­je na bu­gar­skom pri­mor­ju ku­pio 24 sta­na! Na­vo­de je od­mah de­man­to­vao, ali ih ni­kad ni­je do­ku­men­to­vao. 

I ta­man ka­da se či­ni­lo da će 2016. po­če­ti sa 90.000 Bu­ga­ra ko­ji će za no­vo­go­di­šnje pra­zni­ke osta­vi­ti mi­li­o­ne u Be­o­gra­du, post­pra­znič­na sta­ti­sti­ka de­man­to­va­la je na­ja­ve Ma­log. 

Ali, to ni­je ni­šta. Tač­no na dru­gu go­di­šnji­cu vla­da­vi­ne, ma­ski­ra­ne oso­be su u Sa­va­ma­li u glu­vo do­ba no­ći po­ru­ši­le uglav­nom ne­le­gal­ne objek­te. Na­lo­go­da­vac ni­ka­da ni­je ime­no­van, ali mno­gi su tu vi­de­li Ma­log. Gra­do­na­čel­nik se po­vu­kao na ne­ko­li­ko da­na, iz­o­stao je i sa grad­ske sla­ve. Po po­vrat­ku iz ile­ga­le, Si­ni­ša Ma­li je op­ti­mi­stič­no na­ja­vlji­vao grad­nju tr­žnih cen­ta­ra, gon­do­le, re­kon­struk­ci­ju Sta­rog sav­skog mo­sta… 

Sve ove pom­pe­zne na­ja­ve ni­su, me­đu­tim, uro­di­le plo­dom. Ne spo­re­ći re­zul­ta­te i struč­nost „dru­ga Si­ni­še”, Alek­san­dar Vu­čić je po­čet­kom ove go­di­ne, po­sle iz­no­še­nja no­vih sum­nji o ne­le­gal­nim po­slo­vi­ma gra­do­na­čel­ni­ka, bio iz­ri­čit da Ma­li ne­će bi­ti kan­di­dat SNS-a na na­red­nim grad­skim iz­bo­ri­ma. Ovih da­na i sam Ma­li je to po­tvr­dio. 

Ipak, ni­šta ne mo­ra da zna­či, ako se zna da su obo­ji­ca isto to go­vo­ri­la i no­vem­bra 2013, kad je do­ta­da­šnji Vu­či­ćev sa­vet­nik za eko­nom­ska pi­ta­nja i biv­ši ame­rič­ki sti­pen­di­sta ime­no­van za pred­sed­ni­ka Pri­vre­me­nog or­ga­na Be­o­gra­da. Ali, ako sa­da bu­du do­sled­ni, Si­ni­ši Ma­lom ne­će se ostva­ri­ti naj­ve­ća že­lja – da osta­ne upam­ćen kao gra­do­na­čel­nik u či­jem je man­da­tu po­če­la grad­nja be­o­grad­skog me­troa. 


Komentari2
75d29
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Stojan Mišić
Sta može kad nije stručnjak!? Sve se to zadesilo jer prethodne vlasti nisu uradile plan odbrana od poplava i pritom su svojim ne činjenjem urušili i ono malo što čini obaloutvrde.slučaj savskog nasipa iznad bloka 45 je nasleđen od đilasa.nasip urušen,zatrpan forlend šutom,šuma posečena,reni bunari uništeni šutom i fekalnim vodama i još sijaset muka i nevolja.to nije uradio siniša mali već prethodnici.nije njegova situacija sjajna jer nema dobar tim što je preduslov za grad!
milos kostic
Pa neka pokaze jaku volju za suocavanje sa problemima i jos da donosi prava resenja u korist gradjana pa i da ostane na funkciji.Treba vise da radi za gradjane a kao sto rekoste neka resi prvo to pitanje Savskog nasipa iza bloka 45 i regulise nedozvoljenu gradnju u priobalnom pojasu a za Vasu informaciju tu je uza zona sanitarne zastite i odbrane od poplavnih i bujicnih voda reke Save.
Preporučujem 9

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja