petak, 05.06.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
sreda, 18.03.2020. u 10:25 Ana Vuković

I ugostitelji uvode dežurstva

Skadarlijska kaldrma ličila je na neispisanu gradsku razglednicu. Do sada su svoj „rukopis” ostavljali svi koji se njome spuštaju birajući kafanu u kojoj će da dočekaju zoru ili makar da prošetaju i uživaju u muzici koja dopire iz bašta. A, koronavirus ugasio je muziku. Zavese navučene na prozore i vrata, i kapije bez nasmejanih devojaka koje gostima žele dobrodošlicu dovoljan su znak da je boemska četvrt pusta
Скадарлија (Фотографије Марко Спасојевић)

Očajavaju ugostitelji zbog posledica koje će vanredno stanje imati po njihov biznis, ali propise će, jednoglasni su, strogo poštovati. Radno vreme restorana, kafića, barova... skraćeno je do 20 časova, a maksimalan broj gostiju koji mogu da budu u ugostiteljskim objektima, po najsvežijoj uredbi vlade, jeste 50. Ali, i mimo ove vladine naredbe, pričaju nam ugostitelji, Beograđani iz predostrožnosti već danima zaobilaze njihove lokale.

– Pridržavamo se zakona, poštujemo radno vreme, s tim što umesto u osam, otvaramo nešto kasnije, od 11 časova. Zbog toga što nam se obim posla drastično smanjio još od petka, u svakoj smeni imamo samo po jednog konobara, kuvara i higijeničara. Bukvalno smo uveli dežurstva – priča nam upravnik jednog skadarlijskog restorana.

Svaku odluku poštovaće i ugostiteljsko preduzeće „Varoš kapija sins 1962”.

– Sve dok ne bude donet neki drugi propis radićemo ovako kako je rečeno. Manje je gostiju, pogotovo stranaca. Ljudi koji rade svrate da pojedu nešto, a ima i onih koji uzimaju hranu za kuću, pošto restoran „Proleće” ima povoljan meni. Gledamo na ovo kao na prelazni period u kome možemo da sredimo objekte i pripremimo ih za eventualno potpuno zatvaranje. Spremni smo za to, sve zarad interesa ljudi i njihovog zdravlja. Ne možemo raditi po svaku cenu, moramo biti društveno odgovorni – objašnjava Boško Kuzmanović iz ovog ugostiteljskog preduzeća. Njihova firma je, kaže, maksimalno izašla u susret zaposlenima. Ko je želeo da ode na odmor, otišao je, a radnicima koji imaju decu a supružnik im radi dozvoljeno je da ostanu kod kuće.

– Uradili smo sve da bismo što kvalitetnije prošli kroz ovu situaciju – uverava Kuzmanović.

Kafana „Proleće”

Mnogi beogradski restorani i kafane prelaze na dostavu hrane na kućnu adresu, a jedna od njih je i „Pavle Korčagin”.

U dovijanju da zadrži mušterije, ovaj ugostiteljski objekat bio je i među najinovativnijima pa su tako za vikend održali „Prvi kafanski korontin”. Njihov bend održao je svoj koncert posredstvom interneta dok su gosti u komentarima na Fejsbuku mogli čak i da naručuju muzičke želje.

– Slobodno se udvarajte međusobno u komentarima, kao u kafani – poručili su pratiocima iz „Korčagina”.

I dok neke od kafana, kafića i barova i dalje rade sa smanjenim obimom posla, neki su se već pozdravili sa ovom sezonom.

– Mogu vam reći da je užasno. Zimska sezona koja traje do osmog maja je već završena za sve gradske klubove. Nema ni posla ni para. Baš nas ovo sve uništi. Samo se nadamo da ćemo bar na leto raditi, a sad ko živ, ko mrtav – kaže nam vlasnik jedne od gradskih diskoteka koja je zatvorena zbog trenutne situacije.

Odluku da ne rade doneli su i neki kafići iz jedne od gradskih ugostiteljskih oaza na platou pored BIP-ove pivare u Cetinjskoj.

– Odlučili smo da ne radimo uopšte dok ne vidimo u kom pravcu će sve ovo ići – objašnjava nam vlasnik jednog lokala.

Komentari8
f29ca
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Decak
Obzirom da ce vanredno stanje trajati mozda i dva meseca, ovo je povoljna prilika da ugostitelji renoviraju ili adaptiraju svoje lokale.
Muradin Rebronja
Renoviranje ili adaptacija se radi uoči sezone, svojim parama ili kreditima. Čisto sumnjam da imaju svoje pare a od kredita nema ništa. Bankari ne daju pare ako znaju da neće biti posla, a time i zarade. Ako od zarade nema ništa, neka vide gde mogu da uštede jer je dinar ušteđen, dinar zarađen.
Mane
Imalo bi smisla da je broj ljudi odredjen prema metru kvadratnom prostora.. ovako 50 u malom i 50 u velikom prostoru nije isto...
Fonko
Godinama u nazad sektor za pranje novca,stvar prestiza i kic.U Beogradu mozda postoje tri, cetiri "restorana". Zatvarajte sve pod hitno,i kad korona prodje.
Киза
Не могу да кажем да саосећам са "јадним" угоститељима, нити да ми их је жао! Са ценама којима брију госте "насуво" и бедним платама конобарима, они су се обезбедили за ДВЕ сезоне! Жао ми управо тог њиховог особља које ради за цркавицу да би се газда бахатио! Шољица кафе по цени 200г млевене, к.вода 0.33 дупло скупља него 1.5л?!? Надам се да ће их ова корона опамети и да ће почети да поштују оне од којих живе, али неће! Кад ово прође они ће повећањем цена све да надокнаде!
Milos o
Ne sporim da ima i takvih o kojima imate tako "lepo" misljenje ali mozda 20%. Ostali jedva sastavljaju kraj sa krajem, a ako zaista mislite da se tu tako zaradjuje zasto se mucite, predjite u tu bransu i brzo se obogatite.
Mica
Amerikanci su to rešili na sledeći nacin: u njujorškim restoranima je zabranjeno primanje gostiju, ali je takodje i zabranjeno da se skroz zatvore restorani, da ne bi došlo do ekonomskog kraha. svi rade po principu dostave na kucnu adresu

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja