Петак, 26.06.2026. ✝ Верски календар € Курсна листа

Црнорепи пси из прерије

Црнорепи пси из прерије
Дружељубиви становници травнатих равница

На узаном појасу земљишта који се простире од централног Тексаса до границе САД и Канаде живе црнорепи преријски пси. Ове симпатичне рођаке веверице су веома дружељубиве. Живе у заједницама које чине један мужјак, неколико женки у блиском сродству и њихови младунци. Ходници њихових јазбина повезани су са домовима других рођака, тако да колонија црнорепих преријских паса често прекрива и по неколико хектара. Пре него што је велики број ових животињица истребљен, највећа икада забележена колонија пронађена је у Тексасу: заузимала је површину од 65.000 километара квадратних, а у њој је, према проценама зоолога, живело око 400 милиона животиња.


Оваква повезаност преријских паса корисна је због потребе да се ове животињице одбране од бројних грабљиваца: којота, ласица, рисова, змија, сокола, јастреба и орлова. "Дежурни стражари" упозориће остатак колоније на опасност гласним дозивањем, налик на псећи лавеж, на шта ће све животињице ужурбано утрчати у своја безбедна склоништа под земљом. Блискост црнорепих преријских паса видљива је и при сусрету: они се "љубе" кад се сретну, а ближи рођаци се чак и "грле". Ако се не познају, мимоићи ће се или, чак, напасти један другог.

Јазбина преријског пса састоји се од неколико тунела, са чијих су страна ископане "собе" у којима станари чувају храну и одгајају младе. Улаз је заштићен купастим узвишењем које служи као осматрачница и штити дом ових животињица од пљускова и поплава. Живећи у прерији, овај рођак веверице се прилагодио околини. Лиња се два пута годишње, како би био што мање приметан међу ниском жућкастом травом. Воду не пије, већ сву потребну течност црпе из хране: лишћа, корења, луковица, младица, жбуња, житарица, цвећа и покојег инсекта.

Пари се једном годишње, у пролеће. После тридесетак дана женка доноси на свет до осам слепих и голих младунаца. У првих месец дана, пре него што им се очи отворе, млади су у опасности да их поједу друге женке из легла, које су у том периоду веома агресивне. Међутим, кад млади ојачају, прилике се мењају. Тада женке постају брижне мајке, које доје и своје младунце и младе других женки. Мајка престаје да доји "бебе" кад напуне шест недеља. У рану јесен млади мужјаци одлазе да траже себи нови дом, док женке остају са мајком и рођакама. И одрасли мужјаци најчешће напуштају легло, како би избегли парење са својим женским потомцима. Спремајући се за зиму, тада све животиње непрестано једу, како би направиле залихе сала. Највећи број црнорепих преријских паса доживеће само годину дана - колико да обнове врсту. Срећније женке дочекаће и осми рођендан, док најдуговечнији мужјаци неће живети дуже од пет година.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.