Понедељак, 06.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Шака мржње за шаку гласова

Увреде Зорана Милановића узнемириле регион. - Хрватски политичар који претендује на место премијера поделио Босну, претио Србији, вређао аустријске званичнике…
Зоран Милановић (Илустрација Драган Стојановић)

Годину дана пошто је Александру Вучићу у јеку избегличке кризе као председник хрватске владе поручио: „Снизи тон, шарај мало, брате!”, Зоран Милановић је отишао корак даље у увредама. Овог пута лидер СДП-а је у борби за гласове упутио више непримерених оцена о Србији и њеном државном врху, БиХ, а није изоставио ни Аустрију. У разговору с представницима удружења бранитеља у седишту СДП-а у Загребу, данашњи опозиционар и кандидат за новог хрватског премијера на превременим парламентарним изборима 11. септембра Милановић Србе је назвао „малим народом” и „шаком јада”.

Рекао је да Срба „нема ни десет милиона, а да би желели да господаре Балканом” и да су „Вучић и Николић типови који су арлаукали око Загреба”. Описујући ситуацију у БиХ, употребио је на енглеском израз „биг шит”, тврдећи да, уколико дође на власт, неће оставити Хрвате у БиХ са Бошњацима. Иако је састанак одржан иза затворених врата, тајни снимак сусрета процурио је у јавност (бранитељи и СДП међусобно се оптужују ко га је направио), а објавио га је загребачки „Јутарњи лист”, што је изазвало бурна реаговања у Београду, Сарајеву, али и Загребу. 

Сходно најави српског премијера почетком ове седмице да Београд више неће одговарати на изјаве хрватских политичара, Влада Србије није се огласила, али јесте председник Томислав Николић, поручујући да „рука помирења остаје” и да „од Хрватске зависи да ли ћемо имати добре односе или не”. „Са жаљењем пратим све што се догађа у Хрватској и могу да констатујем да напори Србије да успостави добре односе и остави иза леђа све лоше у међусобним односима нису уродили плодом”, рекао је председник за Спутњик.

Да ли ће семе да никне не зависи само од семена већ и од тла на које се баци, навео је он и указао да се у Хрватској и даље могу очекивати, у изборним кампањама, напади на српски народ јер се на томе ствара успех. „А то је неуспех, ако на мржњи према једном народу формирате унутрашњу политику и наговештавате каква ће политика бити према суседу”, рекао је Николић. Коментаришући изјаве Милановића, он је истакао да не зна шта се крије иза њих осим кампање.

То, како је нагласио Николић, није обичан политичар, већ човек који би поново могао да формира владу и већ је најавио колико омаловажавања, уколико победи, Срби могу очекивати од њега. Он је рекао да то „што Србија ћути није знак слабости, већ знак да Србија жели да живи у миру са свима”, али је упозорио и да би Срби у Хрватској могли поново бити предмет прогона. Србија не би смела, према његовим речима, да се понаша као да се то не дешава и не би остала равнодушна.

С друге стране, министар полиције и потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић рекао је да Милановићева изјаве о томе како су Срби „шака јада” више говоре о лидеру СДП-а, те да би волео да на њих реагује ЕУ. „Те изјаве јако лепо и прецизно говоре о њему и свима који тако мисле у Хрватској. А волео бих да видим реакцију Европске уније, Европске комисије (ЕК), на крају и господина Мајкла Давенпорта као представника ЕК у Србији, на то што се користе увреде, што се држава и наш народ називају шаком јада и свим осталим изразима који су употребљени”, рекао је Стефановић, а пренео Н1.

За председника Српског националног већа у Хрватској Милорада Пуповца реторика бившег хрватског премијера на рачун Србије и БиХ, а посебно према премијеру Вучићу, увредљива је и непримерена, те веома штетна по Хрватску. „Реторика Зорана Милановића и његова склоност понижавању, увредама и пљувању других људи, политичких опција, држава и народа веома је озбиљан проблем за његову странку и коалицију коју предводи”, рекао је Пуповац за хрватски „Т-портал”.


Смешно му што су га снимали: Зоран Милановић (Фото Ројтерс)

За Пуповца – који се пре неколико дана у Београду састао са Вучићем и, у јеку размене жестоких речи између хрватских и српских званичника, изразио жељу да се смање тензије – очито је да Милановић жели да буде гори од хрватске деснице.

Портал наводи да је Пуповац желео састанак високих званичника Хрватске и Србије, а био је, кажу, спреман да помогне и у организацији састанка бранитеља са премијером Вучићем на њихову иницијативу. Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак, иначе и функционер Партије демократског прогреса, која је опозиција у Републици Српској, рекао је да Зоран Милановић у последње време својим популистичким наступом и примитивизмом све више подсећа на Милорада Додика.

„Милановић је овај пут заиста претерао и било би најбоље да већ данас почиње да упућује извињења свима које је увредио. Жеља актуелног сазива Већа министара БиХ јесте да се граде што бољи односи с Хрватском, али, ако службена хрватска политика буде о нама мислила оно што је о нама мислио Милановић, онда ће то ићи врло тешко”, казао је Црнадак за Фену.

Огласила се и СДП БиХ, осуђујући изјаве лидера истоимене странке из Хрватске о БиХ и њеним народима и позвала га да дође у БиХ и покуша да схвати њене „темељне вредности различитости и суживота”.

Хрватски портал „Индекс” пренео је да су након састанка са Милановићем бранитељи Јосип Клем и Дражимир Јукић – који су иначе дан раније од хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић тражили да им уговори састанак са српским премијером како би проблеме решавали дијалогом, устврдили су да он заузима преоштар став према Србији.

„Политичари хушкају када говоре о Србији. И Милановић има прилично оштар став. Не знам где ће га то одвести”, рекао је Клем, додајући да је Вучић за њега легално изабрани премијер Србије и да жели с њим да разговара о гоњењу ратних злочинаца.

Хрватски аналитичар Денис Куљиш мисли да Милановићев говор не би требало да ремети односе Србије и Хрватске, јер не види да ће Милановић бити неки значајни фактор хрватске политике у предстојећем периоду. „Уколико би он формирао владу, он је сам најавио да би то била једна антиевропска влада. Према томе, она ће бити изолована од Европе”, каже Куљиш.

Он, међутим, не види како би Милановић уопште могао да формира владу, а у вези са неким спекулацијама да би лидер СДП могао ући у коалицију са ХДЗ-ом каже да је то „потпуно нестварно”. „Да сам ја у ХДЗ-у, ушао бих у коалицију са СДП-ом, али оним који не би био Милановићев СДП, као што ни данашњи ХДЗ није Карамарков ХДЗ. ХДЗ је направио један корак напред. ХДЗ се са Пленковићем вратио у центар”, каже Куљиш за „Политику”,

Он објашњава да је Милановић схватио да на левици више нема кога да мобилише, јер је са гласовима левице „дошао до плафона”. Ослањање на гласови људи који иначе гласају за леву опцију није му, како истиче, довољно, па би сад би хтео нешто здесна, због чега се Милановић представља десничарски оријентисаним бирачима „као већи фрајер од цивилизованог Пленковића и већи Хрват од њега”.

Шта је рекао Милановић

На састанку с бранитељима Зоран Милановић је Србе назвао „малим народом” и обећао да ће, ако преузме власт, дати рок Србији да укине закон о универзалној јурисдикцији. Ако Београд то не уважи, лидер СДП-а ће, каже, „ићи и радикално” јер њему „Ангела Меркел и Европска народна странка не говоре шта сме, а шта не сме да ради”.

„Мој министар спољних послова ће блокирати преговоре (Србије са ЕУ) и донећемо у Сабору закон и формирати специјални суд којим ћемо прогањати, из чисте обести, починитеље злочина на, рецимо, Косову”, навео је Милановић.

Вучић и Николић су, додао је он, „типови који су арлаукали око Загреба”, а Хрвати тим људима гледају „кроз прсте”.

„Њих је изабрао српски народ који 150 година не зна где би ишао – у Македонију, Босну, Хрватску, Бугарску. Видимо да се добро сналазе у кошарци и ватерполу, али политика је компликована”, казао је Милановић.

На питање бранитеља какво је његово мишљење о покличу „За дом спремни”, нагласио је да је забрањен, али да се њему „фућка” шта ко о томе мисли и подсетио да је његов деда био усташа и да је његов отац „оженио девојку чија су два брата погинула као усташе”.

За БиХ је казао: „Ово у Босни и Херцеговини је још опасније. Како је један бранитељ рекао – ’биг шит’. БиХ није држава, тамо немаш с ким шта разговарати. Додик шурује с Вучићем, па се то сад прелама, мајке ти миле, на председничким аустријским изборима. Некакав десничар из аустријске провинције како би добио гласове Срба у Аустрији којима јако добро звучи то да се Република Српска отцепи, да се организује референдум и тип игра на то. И шта ћемо ми, оставити Хрвате у БиХ с Бошњацима? Е па нећемо. Дакле, имамо посла с негативцима. Запамтите то, то су негативци, то нису драги и топли људи”, закључио је Милановић, додајући да би БиХ требало „преко реда угурати у ЕУ” јер у њој „нема реда, нема поретка”.

Милановићеви цитати  о Србима

„Срби су мали народ, шака јада, нема их ни десет милиона, а желели би да господаре Балканом.”

„Видимо да се добро сналазе у кошарци и ватерполу, али политика је компликована.”

„Чекаћемо да буду рањени, а онда ћемо им блокирати преговоре.”

„Донећемо у Сабору закон и формирати специјални суд којим ћемо прогањати, из чисте обести, починитеље злочина на, рецимо, Косову”, навео је Милановић.

„Вучић и Николић су типови који су арлаукали око Загреба. Њих је изабрао српски народ који 150 година не зна где би ишао – у Македонију, Босну, Хрватску, Бугарску...”

Бранитељи: Нисмо ми снимили, неко из СДП је сместио Милановићу

Представници бранитељских удружења тврде да нису аутори снимка одакле су у јавност изашле све погрде на рачун Србије и њеног руководства, а које је на састанку с бранитељима изрекао председник СДП-а и кандидат за будућег премијера Зоран Милановић.

Дражимир Јукић, један од бранитеља који је с Јосипом Клемом био на састанку, тврди: „Нисмо ми то снимали. То је снимала друга страна.” Друга страна, у овом случају сам Милановић, објашњава: „Скужили смо то, али смо ћутали и смејали се. То говори о карактеру неких људи, не свих.”

Бранитељи то негирају, а Јукић, како преноси „Т-портал”, каже: „Нисмо ми снимали, нисмо ми толико напредни.” На опаску да данас свако мобилним може да сними шта хоће, он примећује: „Мислим да то није снимљено мобилним телефоном, предобро се чује.”

За „Т-портал” он тврди да је снимио неко из СДП, те да је реч о унутарстраначким сукобима, алудирајући да је „неко из самог СДП-а сместио Милановићу”.

Николић: Тако је о нама мислио и Анте Павелић

Томислав Николић (Фото Танјуг/Сава Радовановић)

„Његове речи ме подсећају како је о нама мислио и деловао Анте Павелић и бојим се да проток деценија није утицао на неке људе у Хрватској”, оценио је председник Србије Томислав Николић, додајући да Србија неће затварати границу према Хрватској.

Пуповац: Није му довољно што је ископао деду усташу

„Ако је Зоран Милановић за шаку гласова спреман друге проглашавати шаком јада, онда је то озбиљан индикатор беде на коју се усмерава хрватска социјалдемократија”, поручује Милорад Пуповац. „Није му било доста што је ископао деду усташу у јеку проусташке кампање него ће сада проглашавати друге земље и народе шаком јада и великим с…”, додао је он.

Хасанбеговић: Говор из септичке јаме

Министар културе Хрватске Златко Хасанбеговић у разговору за „Индекс” назвао је изјаве Зорана Милановића „говором из септичке јаме”. „Не бих рекао да је то екстремни национализам. То је Зоран Милановић и његов уличарски речник”, рекао је он.

Звиздић: Негирање државности Босне и Херцеговине

Поводом Милановићевих изјава на рачун БиХ, председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић реаговао је отвореним писмом Милановићу у којем је изразио наду да су његове речи само „предизборни лапсуси” и осудио „егоцентричност” и говор мржње којим је лидер СДП-а „негирао државност БиХ и вређао и омаловажио све њене грађане”. Звиздић је, како преноси Танјуг, позвао Милановића да прочита шта су о БиХ писали водећи интелектуалци Хрватске, попут Мирослава Крлеже, и да посети ту земљу „добрих, топлих, паметних, вредних и талентованих људи, оданих основним цивилизацијским вредностима”.

„БиХ је земља нобеловаца, оскароваца, Мака Диздара, Меше Селимовића, Иве Андрића, Алексе Шантића, Петра Аранђеловића, Владимира Прелога, земља изузетног културно-историјског наслеђа, најпознатијих фестивала, поп и рок група уз које сте, надам се, и ви одрасли, земља општепознатог гостопримства”, закључио је Звиздић.

Пленковић: Кафански дилетантизам нам штети у односима са Србијом и БиХ

Шеф ХДЗ-а и кандидат за премијера на предстојећим ванредним парламентарним изборима у Хрватској Андреј Пленковић оценио је да поруке његовог противкандидата на предстојећим изборима, лидера СДП-а Зорана Милановића у разговору са бранитељима више личе на кафански дилетантизам. Пленковић је на предизборном скупу у Макарској искористио аферу „Милановић с бранитељима” да критикује свог противкандидата.

„Реч је о изјавама које више личе на расправу у некој крчми и које нам штете у односима са суседним државама, са референцама на БиХ, па и на Србију које су крајње непримерене и недостојне онога који је на позицији председника хрватске владе”, рекао је Пленковић.

 

 

Коментари94
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.