Недеља, 14.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Раст БДП-а ове године до 2,7 одсто

Кад будемо повећали плате и пензије, имаћемо значајно увећање потрошње, односно БДП-а. – Повећање минималне зараде до девет одсто. – Изградња Коридора 11 од Сурчина до Обреновца по плану
Ра­до­ве на из­град­њи де­о­ни­це Ко­ри­до­ра 11 об­и­шли су и ми­ни­стар­ка гра­ђе­ви­нар­ства, са­о­бра­ћа­ја и ин­фра­струк­ту­ре Зо­ра­на Ми­хај­ло­вић, пред­сед­ник На­ци­о­нал­ног са­ве­та за са­рад­њу са Ки­ном и Ру­си­јом То­ми­слав Ни­ко­лић, ам­ба­са­дор Ки­не у Ср­би­ји Ли Ман­чанг и вр­ши­лац ду­жно­сти ди­рек­то­ра „Пу­те­ва Ср­би­је” Зо­ран Дроб­њак (Фото Танјуг/Taња Валич)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да очекује да ове године бруто домаћи производ (БДП) достигне раст од 2,6 до 2,7 одсто, јер су на планирани раст од три одсто највећи негативни утицај имали јака зима, која је заледила Дунав и Саву, проблеми у грађевинској сезони, али и катастрофална летња суша.

„И поред свега тога, грађани Србије не треба да се брину, наша производња расте”, казао је он новинарима приликом обиласка радова на Коридору 11 од Сурчина до Обреновца.

Михајловићева: Наћи ћемо решење
Зорана Михајловић је, одговарајући на питање како ће бити решен проблем са кинеском компанијом „Шандонг”, која касни с радовима на Коридору 11 од Уба до Обреновца, рекла да је кинески амбасадор упутио писмо директору те компаније како би се видело да ли радови могу да буду убрзани. „Наћи ћемо решење”, казала је Михајловићева.

Вучић је додао да очекује и да би производња у Рударско-топионичарском басену Бор, која је боља него раније, могла да утиче на раст БДП-а са 0,3 одсто, пренела је Бета.

– У поређењу са земљама у региону имамо највећи број инвестиција. Имамо и највећи проценат увоза покривен извозом од свих земаља региона, који је данас на нивоу од 79,5 одсто, а пре четири године покривеност је била 58 одсто – рекао је Вучић.

Он је нагласио да је Србија свој раст засновала на инвестицијама, што је, како је навео, „најздравији раст”, много бољи од онога који би био заснован од дознака из иностранства.

– Имамо суфицит у буџету, смањење јавног дуга. За разлику од свих осталих, на данашњи дан имамо јавни дуг од 64,9 одсто БДП-а. Имам поверење у владу да ће с тим да наставе – рекао је он.

Вучић је навео и да мора да се повећа потрошња, која би била трећи стуб којим ће се додатно повећавати БДП, што није било могуће током мера фискалне консолидације.

– Сад, кад будемо повећали плате и пензије, имаћемо знатно увећање потрошње, односно БДП-а. То ће бити трећа нога на столици на којој бисмо могли чврсто да седимо – рекао је он.

Вучић је најавио и скоро повећање минималне зараде за осам до девет одсто за око 346.000 грађана који имају најнижа примања.

Вучић je казао да се изградња деонице Коридора 11 од Сурчина до Обреновца одвија у планираним роковима и да је задовољан квалитетом радова кинеске компаније ЦЦЦЦ која је ангажовала и домаће подизвођаче.

– Србија у сарадњи са Кином реализује велики број пројеката. Између две земље постоји челично пријатељство. Србија подржава јединствену Кину, а Кина територијалну целовитост, независност и интегритет Србије – рекао је Вучић и додао да је за девет одсто већа трговинска размена Србије и Кине и да је извоз из Србије увећан са 12,3 на 40 милиона долара годишње.

Он је истакао да је важна деоница од Сурчина до Обреновца јер ће растеретити саобраћај на Ибарској магистрали. „Остало је да се пронађе решење за Моравски коридор”, рекао је Вучић и навео се у сарадњи са Кином гради пруга од Београда до Старе Пазове, која је део пруге од Београда до Будимпеште, а очекује да ће у новембру бити постављен камен темељац за деоницу од Суботице до Новог Сада.

Земљиште у близини ауто-пута Сурчин–Обреновац, како је најавио, за две године биће понуђено инвеститорима и то ће бити „најексклузивнија индустријска зона”.

Изградња деонице Сурчин–Обреновац, дуге 17,6 километара, почела је у мају ове године, а планирано је да буде завршена у року од 32 месеца, до краја 2019. године.

Радови су вредни око 234 милиона долара, а финансирају се кредитом кинеске Ексим банке. На тој деоници биће мост преко Колубаре и Саве код Обреновца, дуг око 1,6 километара, као и још шест мостова и четири надвожњака, а спајаће коридоре 11 и 10 преко обилазнице око Београда на петљи Сурчин.

До краја ове године требало би да буде завршена деоница Коридора 11 од Београда до Прељине, дуга 120 километара. У изградњи је деоница од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига, а завршене су деонице од Уба до Лајковца и од Љига до Прељине.

Са кинеском компанијом ЦЦЦЦ преговара се и о наставку изградње Коридора 11 од Прељине до Пожеге, о чему су Србија и Кина потписале меморандум.

Намера Србије је да буде изграђен комплетан ауто-пут до границе са Црном Гором, а процене су да би изградња деонице од Пожеге до Бољара коштала око две милијарде евра.

Радове на изградњи деонице Коридора 11 од Сурчина до Обреновца обишли су и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, председник Националног савета за сарадњу са Кином и Русијом Томислав Николић, амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг и вршилац дужности директора „Путева Србије” Зоран Дробњак.

 

 


(Фото Танјуг/Тања Валич)

Обилазница око Београда за годину и осам месеци

Процењује се да обилазница око Београда треба да буде готова за годину и осам месеци од дана потписивања уговора, а то се очекује у наредних месец дана, изјавила је јуче министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. „Тренутно чекамо од Ексим банке последњу сагласност да можемо да потпишемо уговор о финансирању у јуанима. Процедура је трајала мало дуже, управо због тога што први пут сада узимамо кредит у јуанима, а све претходне инвестиције Кине, заједно са Србијом, кредите које смо узимали, узимали смо у доларима”, рекла је Михајловићева приликом обиласка радова на деоници пута Сурчин–Обреновац, која би требало да омогући спајање Коридора 11 са Коридором 10.

Комплетна пројектно-техничка документација за обилазницу је завршена, истакла је министарка и додала да је издата грађевинска дозвола и да се тренутно врше одређене припреме градилишта. „Оног тренутка када потпишемо уговор, а то очекујемо у наредних месец дана, процена је да за годину и осам месеци обилазница око Београда треба да буде завршена. Понављам, све је спремно и тренутно се ради припрема градилишта и то је рок који очекујемо да буде у уговору, а већ је стављен у сам комерцијални уговор”, рекла је Михајловићева.

Говорећи о деоници Сурчин–Обреновац, коју је обишла заједно са председником Србије, на којој радове изводи кинеска компанија ЦЦЦЦ, потпредседница владе је рекла да је то важна деоница, уопште за Србију, за регион, као и да неће погрешити ако каже да је Србија један од најзначајнијих партнера Кине, поготово када се говори о инфраструктури. „Вредности је око шест милијарди претходних, садашњих и потенцијалних пројеката. Оно што је такође значајно за Србију – све што се ради са компанијама из Кине, у складу је са европским стандардима”, нагласила је Михајловићева. 


(Фото Танјуг/Тања Валич)

Дијалог о КиМ у концентричним круговима већ почео

Председник Србије је, одговарајући на питања новинара, рекао да је дијалог  о Косову и Метохији „здрав” и добродошао и да помаже Србији да објективно и реално сагледа своју позицију, позицију српског народа на КиМ, али и да сагледава будућност. Како је рекао, дијалог је већ почео и највећи број људи на јавној сцени се изјашњава и, верује, наставиће то и убудуће да ради. Председник Србије, прецизирајући одговор на питање да ли ће дијалог бити формализован, рекао је да ће се он одвијати у више различитих концентричних кругова, у одборима и на пленарним седницама парламента, „иако ће, нажалост, то увек да се користи за политичке обрачуне”, у цивилном друштву и невладином сектору, цркви, академији, култури.

Рекао је да о томе, као и о неким другим питањима, разговара и са бившим председником Србије Томиславом Николићем. Вучић је, како преноси Танјуг, истакао значај разговора и дијалога у друштву и оценио да питање Устава није само питање 67 одсто посланика или 50 плус један одсто грађана, који су се изјаснили на референдуму: „То мора да буде и значајнија већина и сагласје различитих чинилаца, како би тај Устав био дугорочан и могао да опстане, а не да се мења на сваких неколико година”.

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ljubisa
Od " katastrofalnih" poplava do " katastrofalnih" letnjih susa. Neka bude pri kraju godine kada budu izvesnije prognoze o rastu DBP ' katastrofalno' prognoziranje tokova u pruvredi.
Popić Milenko
Ovaj podatak biće relevantan onog momenta kada učešće domaće privrede /pod kojom se ne porazumijevaju formalno domaće firme u stranom vlasništvu/ u ostvarenom rastu bude /ako ikada bude/dominantno. Ovako, nama statistika, strancima profit. Kome smeta ovaj, utemeljeni, cinizam neka zamoli i dobije podatak o ukupnoj vrijednosti profita stranih kompanija, banaka, lizing kuća, osiguranja i drugih oblika usluga koji je, legalno /jer je pravo na transfer dobiti zakonom garantovano/iznesen iz zemlje. Stranac je, da ne bi transferisao cjelokupnu dobit, mogao, kod ulaganja ili privatizacije, biti pravno obvezan da reinvestira dio dobiti i tako podstiče rast. Te obaveze oslobađao se međutim, jednokratno, "investicijom" u korumpirane političke vrhuške, snabdjevene tzv. političkom voljom /u koju se, odmah po zaavaranju birališta preobrati narodna volja/, koja je alat za unosnu trgovinu uticajem. Ili za lagodan /ali kriminalan/život od nedostatka dokaza.
Mirko Rajkovic
Jesam li ja bio cuo drugacije obecanje? Ako ovako nastavimo mozda cemo uskoro na pecalbu u Albaniju, ko bi rekao da su nesposobnost i priucenost toliki problemi i da marketing tesko razvija zemlju.
zoran
Moze najsposobniji predsednik da nas bombarduje podacima ali cinjenice su neoborive. Zato molim hrabre novinare da im predsednik sledeci put odgovori ko ne govori istinu, on ili Narodna banka Srbije (na cijem celu je njegova velika prijateljica Jorgovanka Tabakovic - Cica). Zvanicni podaci NBS (pogledajte sajt NBS, podaci su javni i dnevno azurirani) kazu da je broj nezaposlenih u maju 2012. bio 760.000 a u maju ove godine 660.000 (kako je onda stopa nezaposlenosti pala sa 27 na 13 a planira se da ce uskoro biti 10%). Spoljni dug zemlje u maju ove godine iznosi 26 mlrd evra a u maju 2012. je bio 15,5 mlrd. Gde se dede 10,5 mlrd, cemu onda smanjivanje plata, penzija i sl. Cekamo odgovore i sta bi sa 24 sporne privatizacije, sta bi sa obaranjem svih dogovora o Kosovu koja je izdajnicka vlast napravila u Briselu (jel to u sklopu unutrasnjeg dijaloga)... Pa nismo bas svi sarani, ima u ovoj Srbiji pametnih i obrazovanih ljudi, podcenjujete ovaj narod predsednice, podcenjujete...
slobodan
Možda bi bilo interesantno primetiti par detalja koje ukazuju na verodostojnost predsednikovih predvidjanja. Prvo, tada premijer Vučić je jos u januaru 2016 najavio prosečnu platu od 500 eura ove godine. Trenutno se statistički natežemo da dostignemo 400 eura. Drugo, u junu prosle godine Vučić je izjavio: "Učinićemo sve da u sledećoj godini budemo zemlja sa najsnažnijim rastom u Evropi." Ispada da ćemo čak i u regionu biti medju zadnjima u pogledu rasta BDP u 2017. Zemlje kao što su Rumunija, Albanija, Crna Gora, ali i Hrvatska i Bugarska su za nas nedostižne po procentu rasta BDP.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.