Храна за бољи вид
На здравље очију утичу многи фактори којима смо окружени: прашина, ветар, издувни гасови, физичке трауме, вибрације, дуготрајно гледање у монитор, УВ зраци и веома ниске температуре.
Без улажења у медицинске третмане којима можете поправити вид, постоји нешто потпуно безболно, здраво и укусно, чиме можете повољно утицати на њега. То је ваша храна. Многе намирнице имају благотворан утицај на здравље очију. Потребне минерале, витамине, антиоксидансе и друге биолошки вредне материје који погодују бољем виду унећете уравнотеженом исхраном богатом лиснатим поврћем, рибом, воћем и месом. Заштитите очи од лоших утицаја средине, одмарајте их када год стигнете и не задржавајте се пуно пред рачунаром, ако не морате. На генетске факторе, нажалост, не можете утицати, али вашим очима можете дати оно што им треба из нутритивно вредне хране.
Шаргарепа: Први избор за бољи вид је увек шаргарепа. Вероватно сте већ чули за њена благотворна својства, али укратко, њена снага лежи у обиљу бета каротена, ликопена и лутеина. Први је добар за мрежњачу ока и штити је од УВА зрачења. Ликопен делује као антиоксиданс и штити очи од УВБ зрака. Лутеин је заштитни фитонутријент који има изразито јако антиоксидативно деловање против слободних радикала.
Кајсија: Баш као и шаргарепа и кајсија садржи бета каротен и ликопен и потпомаже здрављу очију. У телу се бета каротен претвара у витамин А који се опире оксидативном оштећењу на сочиву и спречава дегенеративне промене катаракте. Кајсија је богата каротеноидима који поправљају вид.
Јаја: Било да волите јаја на око, поширана, омлет или кувана, јаја су важна за добар вид. Тамније жуманце има више нутријената. Јаја су богат извор сумпора и цистеина, две компоненте протеина глутатиона који чува сочиво од оксидативног оштећења. Жуманце садржи лутеин, као и есенцијалне масне киселине, цинк и Бe витамине, који сви имају позитиван утицај на вид.
Тамно бобичасто воће: Боровнице, купине, црне рибизле и црне сорте грожђа садрже антоцијанине, који штите и јачају вид. То су јаки фитонутријенти. Боровнице смањују замор ока, а поред антоцијанина садрже и каротеноиде, зеаксантин и лутеин, кверцитин, рутин и резвератол. Осим њих садржи и селен и цинк. Веома здраво за очи.
Зелено лиснато поврће: Многи знају колико је зелено лиснато поврће здраво, а посебно је здраво за очи и вид. Поврће из ове групе садржи обиље хранљивих материја попут калцијума, витамина А, Бe12, Цe. Броколи, спанаћ, зелена салата и кељ дају очима неопходне минерале и витамине, а ниво антиоксиданаса у њима је изразито велик. Они штите мрежњачу од УВ зрачења и спречавају дегенерацију ока. Редовна употреба зеленог лиснатог поврћа може смањити проблеме са видом и катарактом. Најбоље би било да не прекувате ово поврће и искористите све нутријенте на прави начин.
Тиквице и авокадо: Тиквице су сиромашне калоријама, али су богате антиоксидансима лутеином и зеаксантином. Авокадо садржи исте антиоксидансе као тиквице, а највише има лутеина од било којег дугог воћа. Све што је очима потребно да се заштите од катаракте и дегенеративних болести ока.
Бели и црни лук: Бели и црни лук обилују сумпорним једињењима, која потпомажу здравље сочива, а спречавају глауком, катаракту и дегенеративне болести. Осим тога, лук поправља циркулацију ока и јача имунитет.
Риба: Лосос, туна, сардине, бакалар и скуша садрже омега 3 масне киселине које веома повољно утичу и на здравље ока. Риба је одличан извор ЕПА и ДХА, две омега 3 масне киселине које су важне за здравље ћелија ока.
Бадеми, кикирики и ораси: Бадеми садрже витамин Е који служи за превенцију од катаракте. Ораси су богати омега 3 масним киселинама.
Парадајз, паприке и цитруси: Парадајз обилује ликопеном, лутеином и Цe витамином који повољно утичу на здравље ока. Цитрусно воће и паприке обилују витамином Цe и одлични су у превенцији катаракте и инфекција.
Наравно, постоји и храна која никако није здрава за очи, па се потрудите да избегавате следеће намирнице: шећер, трансмасти, рафинисане производе, храну са великим гликемијским индексом као што су тестенина, хлеб, житарице и све што има умами укус, тј. садржи мононатријум глутаминат. Претеривање у овим намирницама може бити штетно за очи и може довести до проблема попут глаукома.
Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.