Четвртак, 19.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИНТЕРВЈУ: МИЛОРАД ДОДИК, српски члан Председништва БиХ

Не желимо никакву БиХ сем дејтонске

Донећемо закон и прописати да је имовина у РС наше власништво, као и решења да судије и тужиоце бира Скупштина РС на предлог ентитетског судског и тужилачког савета Додик: Расположени смо за разговор, али не да и даље останемо заглибљени у постојеће стање
(Фото М. Спаспјевић)

Од нашег сталног дописника

Бањалука – Отимања наших надлежности су догађаји из прошлости које смо јако тешко „гутали”. Амбијент је био неповољан за нас. Наше развлашћивaње пратило је сатанизовање Срба и РС, каже Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ. Он у разговору за „Политику” подсећа на време у којем је Српска губила овлашћења, рекавши како је то био мучан период у ком је створена слика да је било пожељно казнити Србе одузимањем права. „Знали смо да трпимо неправду. Само наша предана борба онемогућила их је да све доведу до краја. Сад је дошло време да кажемо – господо, хоћемо Устав.”

Скупштина РС усвојила је четири информације о преносу надлежности из области одбране, правосуђа, пореза, као и Декларацију о уставним принципима. Влада има задатак да уреди 140 закона, које у наредних шест месеци треба да усвоји Скупштина РС и тако врати своје ингеренције.

Политичка борба за надлежности и права која смо добили Дејтонским споразумом није од јуче. Тим активностима посвећени смо годинама и стално тражимо разговоре. Битка за Устав не може да се сведе само на последњу седницу парламента. Петнаест година се носимо с ригидним интервенционизмом. Изузимане су нам надлежности и угрожавана је наша аутономија. Масовнији пренос овлашћења успели смо да зауставимо 2006. године. Али главе у Сарајеву се нису охладиле. Наставили су с покушајима. Успели смо тих година да депласирамо високог представника, али су наставили преко Уставног суда БиХ. Али и тада смо најављивали и знали да ће доћи тренутак када ћемо затражити и узети оно што нам припада и што нам је дао Устав. Без овлашћења нисмо остали кроз неке фер процесе. Био је то терор. Устав не наводи да је БиХ надлежна за одбрану, фискални систем, судове, правосуђе. Све смо евидентирали и кренули у посао чији циљ може да се искаже у лако разумљивој поруци да ми не желимо никакву другу БиХ изван оне која је предвиђена дејтонским Уставом.

Шта би се могло прво наћи на реду?

Питање имовине, јер Уставни суд нема право да утврђује власништво, што је решио Дејтонски споразум. Све време блефирају и покушавају нешто да измувају у вези с имовином. Када су изгубили живце, упрегли су Уставни суд да одлучи да шуме и пољопривредно земљиште нису власништво РС. А сви су свесни да је то имовина ентитета. Сада ћемо донети законе који ће потврдити да је РС власник имовине на својој територији. Могу да најављују апелације Уставном суду, али идемо ка томе да једног дана регулишемо и то питање и решимо да одлуке тог суда неће бити прихваћене у РС. Шта друго да радимо када знамо да неће престати да нас киње судом који је обична превара и који више не желимо у овом формату?

Онда вам кажу како ви поткопавате Дејтон.

Све што радимо јесте одбрана Дејтонског споразума. То је наш главни аргумент. Нисмо наивни, ни брзоплети. Постоје можда и неке ствари на нивоу БиХ које не морамо да дирамо. Неке друге ћемо решавати одмах, неке касније. Сада би било илузорно ући у сферу пасоша, али смо и то евидентирали као проблематично. Имовину ћемо решити брзо. Као и Високи судски и тужилачки савет (ВСТС) БиХ. Такав савет биће ускоро реуспостављен у РС. Постојећи с нивоа БиХ биће проглашен као неважећи за судство у РС. Савет који формирамо имаће овлашћења да именује судије и тужиоце у РС, што је потпуно логично. Видећемо на који начин, можда ће тај савет да бира носиоце правосудних функција, а да их парламент потврђује, као у неким европским земљама. Да ли је то мало за почетак? А то ће бити завршено.

Осетљивије је питање војске или обавештајне службе (ОСА), Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА).

Кад је реч о војсци, покушаћемо да разумемо тренутак. Постоје многи који говоре да им је то проблематично. Па и нама је проблематично. Ето, нека се преполове војни потенцијали, смање трошкови, како би тај новац усмерили на ентитетске рачуне да решавамо социјална питања. Нека остане парадна организација с три-четири хиљаде припадника. Никада није касно да се тога решимо. Сада су нам важније животне ствари иако се нико неће авантуристички односити ни према индиректним порезима, који су већ наплаћивани у РС и није било проблема. Ако неко жели да ствари учинимо функционалним, ми смо расположени. Али немамо расположења да останемо заглибљени у постојеће стање. У погледу СИПА и ОСА нема ту ништа осетљиво. Спремићемо законе и нормативне припреме, одабрати тренутак, који мора да буде да координисан с финансијама. Неки као проблем истичу тобоже то што РС није у буџету предвидела новац за плате наших људи у заједничким органима. Када би их све преузели, око седам хиљада запослених, треба нам око 130 милиона евра. Толико и дајемо за заједнички буџет. Када уредимо ствари, прво ћемо тај новац повући у РС. Зар неко мисли да ћемо ми извући надлежности, а новац који РС даје за заједничке органе оставити у Сарајеву? Неки питају где су закони, зашто само информације. Пре седам дана тврдили су да смо одустали од парламента. Сви они имају прилику да понуде законе, али то не раде.

Изетбеговић тражи реакцију Шмита, странци најављују санкције, прете да неће бити инвестиција.

Шта, јесу ли свих ових година западни инвеститори стајали у реду? Ми имамо своје пријатеље, који су и досад инвестирали, нећемо изгубити улагања. Шмит не постоји, Бошњаци су научили да њима неко други управља, а Срби не трпе туторе. Немачка, Велика Британија и Брисел нападају Ердогана и Лукашенка да су неки ауторитарни лидери. А онда нам ти исти шаљу Шмита, без одлуке СБ УН и проглашавају га високим представником. Па на шта то личи? Пожелео бих добру забаву Шмиту и Изетбеговићу. Ниједна одлука Шмита не важи, он у БиХ није дошао како то предвиђа Дејтонски споразум. Он може да се бави неким писанијама, али то више никог не интересује.

Дакле, санкцијама очито не придајате много значаја, али да ли грађани или цела РС могу да буду у проблему?

Не, апсолутно, разумем да је у свести остало сећање на санкције у којима су нас херметички затворили. Тога сада више нема. Хоће ли тамо неко нешто рећи, то нас претерано не занима. Нисам забринут, а ни народ не треба да брине. Што се тиче економије, ту нам је проблем пандемија, а не њихове претње. Можда ће неки покушати да се исмеју овом што ћу рећи, али ни РС није без контрамера. Ако Немачка уведе санкције, узвратићемо. Нисам слеп да не знам шта су Америка и Немачка. Али моја порука је: претерали сте. Све сте учинили да замрзимо БиХ, а никада је нисмо ни волели. Уважавам Бошњаке као народ, али шта политичко Сарајево мисли – да нам узму земљиште, шуме, воде? И онда се појаве они и странци с лицемерном претњом да нећемо имати инвестиције због активности које водимо, а којима у суштини бранимо управо наш развој. Они су нам зауставили „Бук Бијелу” од 500 милиона, оспоравају аеродром у Требињу, гасовод. Знате ли ви шта то значи за нас? Имамо финансијере и све спремно, а они чине све да то спрече. И онда нам кажу живите заједно. Зашто да живимо с таквима? Треба нам други лек за БиХ, овај што гурају Американци је погрешан. Можда би најбоље решење био деангажман Америке овде. Све би решили за 24 часа, мирно. Притисци су стално ту, не престају. Али и то се довело на неки нормалан ниво, схватају полако да мора да се разговара. Колико смо пута тражили да разговарамо, да се нађе неко решење. Уместо тога, понашали су се као да желе да нам што више огаде БиХ. Сада ћемо видети хоће ли причати.

Отпор за планове Бањалуке ће вероватно бити велики.

Када смо тек поменули шта намеравамо, скочио је цели свет. Па смо председница Цвијановић и ја обилазили важне светске адресе. Десетине састанка су обављене. Идемо полако, смањили смо притисак, пријатељима смо указивали на проблеме које имамо. Немачка и Холандија предлагале су санкције за мене и пре седнице, па су то наши пријатељи одбацили. Сад све више њих каже да је то глупост. Многе ствари се, ипак, и даље нису промениле у довољној мери. Волео бих да је Немачка на нашој страни, тачније на страни истине, Устава и Дејтона. Лако је овде бити против Устава, волео бих да видим да се у својој земљи тако односе према Уставу. Шта друго закључити него то да им одговара нестабилност, како би из тога добили још квалитетних радника с ових простора у које нису ништа уложили? Када кажемо да нећемо њихове сабирне центре овде, онда нисмо добри момци јер се не уклапамо у њихове планове и амбиције, јер бранимо своје. Они овде имају своје сараднике; гледам лидера СДС-а Мирка Шаровића, који је на седницу дошао да би рекао неколико реченица о рату, како би западни медији могли да га цитирају, да су потези скупштине увод у рат. Онда оде са Браниславом Бореновићем на телевизију, у емисију у коју се телефоном укључио Изетбеговић да им захвали што су били доследни и похвали их што су напустили парламент.

Међународним представницима са Запада ваши планови представљају проблем, неки кажу да је то удар на БиХ, они радикалнији слуте чак и претњу миру.

То су спекулације Запада, али чињенице које су нама важне су да у Уставу нигде нећете наћи да је БиХ надлежна за одбрану, правосуђе, изузев Уставног суда БиХ, чије постојање нико не спори, али је и те како проблематичан начин његовог рада и именовање судија у тај суд. Тај суд показао се као спекулативан. У Анексу 10 пише да се високи представник – дакле само један, бира на годину дана. А три деценије мења Уставе, доноси законе, и то подвалом да доноси „одлуке којима проглашава законе”. Убеђени смо да то можемо да објаснимо целом свету. Наравно, постоје особе које су кршиле Устав. Они су окупљени око америчке администрације, неких структура Брисела и неких држава, Немачке, која шаље човека и представља га као високог представника, а није именован у Савету безбедности УН. Такви јесу против нас, па се држе стереотипа чак и када разумеју ово што причамо.

 

Коментари15
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ljuba
Valjda bi trebao biti cilj svakog građanina u BiH da se poštuje Ustav BiH i Dejtonski sporazum. Nepoštovanje ustava jedne zemlje vodi u anarhiju. Voleli ili ne Dodika i RS, oni su na pravom putu. Podrška RS i rukovodstvu iste zbog poštovanja Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma kao krovnih akata za sve ostale zakone .
nikola andric
Valjda sem nezavisne RS!
Luis
Dakle izolacija od zapada, sankcije, ekonomska propast, bela kuga a možda i rat.
Милан
Република Српска се подрива на све начине и трпи офанзиву са свих страна, споља и изнутра. Да је неко други на Додиковом месту питање је како би је бранио. Сада када је време да се брани оно што је крвљу стечено, нема места размирицама и подели. Не дозволимо да нас победе по опробаном рецепту - завади па владај. Будимо сви ко један и одбацимо отрове којима нас трују и свађају, верујем да имамо толико памети.
češnjak
Nadležnosti nisu otete nego su u parlamentarnoj proceduri, gdje je skoro svaki put i dodikova stranka glasala za njih, prenesene i usvojene. Imate Dodikovu izjavu gdje nije rekao da je bio natjeran nego da je bio "naivan". Ako ukine odluke Visokih predstavnika da li to znači da će vratiti Nikolu Poplašena na mjesto Predsjednika Republike Srpske koji je smijenjen uz Dodikovu podršku?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.