Субота, 21.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Аласи и свечари спремно дочекују Никољдан

Богат избор свеже и замрзнуте, речне и морске рибе, цене разнолике. – Посла као у срећна времена пре короне има и у рибарницама где се риба пржи и припремају салате
За славску трпезу траже се све врсте рибе, али и салате (Фото: Раде Крстинић)

Никољданска трпеза, према традицији, биће богата рибом, али и разним салатама. Ту су и сармице пуњене орасима, сојиним љуспицама и другим надевима, пребранац, подварак... Божићни пост је у току, па свечари спремају посна јела.

– Шаран од четири килограма већ је димом намирисан, а сад набављам свежу рибу за недељу – хвали се Павле Купрешанин из Сурчина, лагано обилазећи тезге на Земунској пијаци. Овде риба царује јер долази право из Дунава. Нема рибара који с ведрином не прича о свом послу, било да се хвали како удицу баца или ватру под котлић пали.

– Уз анегдоте на овој тржници лакше се и пазар тврди. Ја волим да се ценкам, а онда и кувано вино са продавцима или комшијама које сретнем овде с ногу попијем – признаје Петар Бошковић, пензионисани метеоролог. Унуци бака Кате Јововић, Васо и Павле, као и већина деце не скидају поглед са стаклене витрине напуњене водом у којима се башкаре рибе. Босиљка Сокић (57) свакодневно поврћем напуни плетену корпу, а неколико дана пре 19. децембра она обиђе рибарнице да провери цене.

И за шале овде има места, збијају их рибари на свој рачун јер су познати по томе што им је „свака брига до мора равна”. А они који се спремају за Светог Николу слатке бриге имају – да што боље дочекају госте. У томе их, веле, није омела ни пандемија вируса корона јер се држе максиме „свет мењај, али обичај не дирај”, па се тако и испред рибарнице Драгана Трајчића окупљају сталне муштерије – бирају, меркају и стављају у цегер свежу рибу. Понуда одлична, а ни ценама неће да траже ману јер све је макар за динар поскупело. Амур стаје 400, шаран 450, а смуђ 1.000 динара по килограму. Сом је 800 динара и добро се продаје.

 – За белу рибу потребно је 250 динара по килограму, толико кошта и икра, док је толстолобик 100 динара скупљи. Штука је 500, а рибље главе 150 динара и без њих добре чорбе нема – каже Трајчић па напомиње да и о зачинима ваља водити рачуна јер су они круна сваког кулинарског посла.

Продавци Драган Јовановић и Радан Вукдраговић очекују доста посла до Никољдана. Испред њихових рибарница ред се отегне, а то је доказ да пијаца живи упркос свим замкама које је невидљиви непријатељ наметнуо и уобичајену атмосферу на пијаци пореметио. Посла као у срећна времена пре короне има и у рибарницама где се риба пржи и припремају салате. Шеф кухиње Јелица Јовановић у рибарници „Тропик” са својим колегама од осам до 16 часова нема предаха.

– Још првог децембра смо отворили свеску и пуна је наруџби за спремљену рибу. То нису велике, већ породичне наруџбе, што говори да због пандемије великих окупљања ипак неће бити, али нема сумње, добро ће се јести – тврди Јелица.

Скуша и ослић су 930 динара по килограму, а у филету и грил печени су 1.390. Шаран и пастрмка су класична понуда и то готово свака породица купује. Очишћена калифорнијска пастрмка је 620 динара, а бранцин 1.140, док је за ораду потребно издвојити 1.090 динара. Смрзнута морска риба држи цену од 200 до 1.600 динара. Траже се и филети лососа и пастрмке, сома, ослића... али и димљеног лососа, шарана, скуше.

Јелица истиче да посебно интересовање влада за такозвани дечји програм који обухвата крабу. Она кошта 1.450 динара, колутови лигње 1.399 динара, а харинга 1.750 динара.

У току овог поста као алва иду и салате.

– Моја препорука била је салата од бундеве, за коју сам и сталне муштерије морала дуго да уверавам да јој нема равне. А кад су је пробали, скоро да су на друга јела заборавили – кроз смех прича Јелица и објашњава да се бундева кува на пари, додају се семенке бундеве, нар, чили... а највише добром укусу доприноси апарат у коме се припрема. На менију су и салате од леблебија, дагњи, хоботнице и „микса” морских плодова. Продају се на меру и радо их пробају и они са тањим новчаником – истиче Јелица. Према њеној оцени, они који се држе традиционалног јеловника одлучују се за кромпир салату са луком која кошта 700 динара.

За свачији укус и џеп на Земунској пијаци има понешто, ако се томе дода и чар обиласка, онда за колебање разлога нема јер се никољданска трпеза од пијачних намирница најбоље спрема.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.