Вечера не треба да се прескаче
Ако је прескакање главних оброка (доручак, ручак, вечера) код вас редовна појава, знајте да ваш организам ради напорно да би неутралисао ту вашу неодговорност. Грешка је не јести редовно, а последица је да касније имате јако изражен осећај глади. Прескакање оброка директно утиче на успоравање базалног метаболизма и преједање у следећем оброку.
Последице нису само ограничене на наредни оброк, већ штета може бити дугорочна. Ниво енергије и шећера тада осцилира, а органи за варење су изложени великим напорима. Прескакање вечере је многим популарним дијетама убрзало пут у заборав, а учинило да вишак на одређеним деловима вашег тела све теже можете скинути.
Ако поштујете „правило” да се не једе након 18 часова, а ви идете на спавање око поноћи или касније, онда вам „тајминг” за вечеру није добар. Вечера је оброк упоредив са доручком у калоријском прорачуну, али у нутритивном није. Док у доручку доминирају угљени хидрати уз нешто протеина и масти, код вечере би акценат требало ставити на протеине, који дају добар осећај ситости. То значи да ћете на починак кренути неоптерећени варењем теже хране. Након вечере можете пити биљни чај или воду и нећете осећати глад.
Да се вратим на време: вечерајте два и по до три, а најкасније четири сата пре него што ћете поћи на спавање. Трудите се да вечерате сваке вечери у исто време.
Први следећи оброк је доручак, неких 10-11 сати касније. Ако прескочимо вечеру, телу не дајемо довољно нутријената за одржавање свих телесних функција, укључујући базални метаболизам.
Ако сте у току дана јели већу количину животињских и биљних протеина, онда су ваши бубрези и јетра већ довољно заокупљени филтрирањем крви од нуспродукта метаболизма протеина (уреа), па онда не треба јести протеине и за вечеру. Тада је добар избор узети неку лагану вечеру – добру оброк салату, или нека барену мешавину поврћа са, на пример, киноом.
Од животињских протеина добри избори су бело месо, риба, беланца, а уз њих можете додати и разне сезонске салате и влакнасто поврће. Не треба бежати од угљених хидрата, али они треба да буду у мањини и то искључиво као комплексни угљени хидрати. Житарице и махунарке које садрже доста протеина су такође згодне у оквиру неке вечере. Њих углавном многи избегавају, а веома су нутритивно вредне намирнице и идеалне за вечеру: хељда, сочиво, киноа, амарант, просо, па и пиринач.
Масноће су такође битне, користите маслиново уље за зачињавање салата и ако имате рибу на јеловнику, а уз оброк салате можете убацити и лимунов сок, семенчице и неке орашасте плодове.
Многе девојке бирају прескакање вечере да би ослабиле. Ако гледате само у вагу, успећете да изгубите килограме, али изгубићете оно највредније: мишићну масу. Масне наслаге неће никуда отићи, напротив, остаће ту и даље, али ту неће бити толико мишића који ће их моћи потрошити.
Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.