Уторак, 17.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Састанак на леду и снегу

Зимске олимпијске и зимске параолимпијске игре у Пекингу доносе нову атмосферу и нова очекивања
(Photo by Wu Wei/Xinhua)

Од 2008. до 2022.

Док огромни отисци стопала на ноћном небу Пекинга још бљескају у памћењу људи, стиже још један олимпијски догађај као што је обећано.

Летње олимпијске игре, Зимске олимпијске игре и Пекинг, опет Пекинг.

То је сусрет спортова, а уједно је и сусрет цивилизација. Пробијање кроз изолацију нове епидемије вируса корона до романтичног сусрета са кинеском новогодишњом свечаношћу и постизање првог „Дуплог олимпијског града” у историји Олимпијских игара. Зимске олимпијске и зимске параолимпијске игре у Пекингу су предодређене да буду јединствене и другачије.

У овом тренутку предстоји отварање великог догађаја, а одбројавање је у току. У Олимпијском парку, „Водена коцка” се претвара у „Ледену коцку”, а „Ледена трака” Националне сале за брзо клизање је осветљена у зимским ноћима; брза железница Пекинг–Џанђакоу вози спортисте преко Пекинга и Хебеја, а одушевљени домаћини раширених руку дочекују госте издалека, док смех и одушевљење одзвањају на леду и снегу.У овом тренутку заједно одбројавамо, ишчекујући изненађење које је Кина приредила свету.

Кинески стил означава „специјалност” Зимских олимпијских игара

„Заостали снег капа са леденим изданцима, а ново пролеће се враћа на изданке врбе.”

Ноћу је Зимско олимпијско село у Пекингу пуно празничних фењера и шареног светла. Лутке из сенке у стану, резови од папира у спаваћој соби, декорација од тиквица осликана ватром поред прозора, као и ликови за благослов, куплети пролећних празника, лампиони и кнедле, све одише новогодишњим духом.

Зимске олимпијске игре сусрећу се са кинеском Новом годином, посебном судбином која ће за собом сигурно оставити причу о стапању цивилизација, преплићући прелепу мелодију лепоте и заједништва.

Олимпијске игре нису само арена за спортско такмичење, већ и велика позорница за размену и међусобно учење међу цивилизацијама.

Олимпијске игре у Пекингу 2008. освежиле су цео свет, одишући дизајном пуним кинеских боја и кинеских стилова, као што су кинески печати, Фува, златни интарзирани жад, птичје гнездо и бакље у облаку.

Рога, тадашњи председник Међународног олимпијског комитета, похвалио је организацију речима: „Олимпијске игре у Пекингу спајају источну и западну културу под заставом олимпијских прстенова, а истовремено ће сигурно омогућити свету да цени јединствену културу и шарм Кине, древне земље на истоку”.

Пекинг је 2015. године након неколико такмичења добио право да буде домаћин 24. Зимских олимпијских игара. Тада је већ било очекивано да ће Кина представити спектакуларан догађај.

Генерални секретар Си Ђинпинг обећао је олимпијској породици: „Не само да ћемо бити домаћини успешних Зимских олимпијских игара, већ јединственог и узбудљивог догађаја”.

Од националног центра за моторне санке и саонице „Шуејоулон” изграђеног на планини, до националног алпског скијашког центра „Шуефеијан”, што значи срећа. Од платформе за скијашке скокове Шоуганг „Шуефеитиан” са ликом „Лета” на муралима Дунхуанг, сјајни простори Зимских олимпијских игара допуњују једни друге природним пејзажима, историјом и културом.

Апстрактни тобогани, многобројни стилови спортова на леду и снегу вешто су искомбиновани са резбарењем печата и кинеским карактерима, а створен је амблем Зимских олимпијских игара – џиновска панда, национално благо и традиционални црвени фењери „обучени” и претворени у слатку Олимпијску маскоту „Ледени”. „Бинг Дун Дун” и „Шуеронг” су биле симболи на одећи националног тима. Цео доживљај је одисао кинеском мудрошћу и елеганцијом.

У интерпретацији пејзажа мастилом, сваки потез показује романсу Кине. Зимске олимпијске медаље су као „би” у облику срца од жада, угравиране шарама леда и снега и срећним шарама у облику облака.

Истражујући у дубинама историје и црпећи снагу из традиције, кинеска култура обележава наслеђе и карактеристике Зимских олимпијских игара у Пекингу.

У новембру 2021. у Италији је почела нова сезона леда и снега, а Зимске олимпијске игре у Пекингу затрубиле су припремајући се за спринт. Кинески клизачки пар Пенг Ченг и Ђин Јанг је жустро показао свој стил уз веселу музику традиционалног карактера.

Свест и карактер кинеских спортиста је да причају кинеске приче, показујући свету истински шарм Кине.

Ђин Јанг је искрено рекао да је музика у кинеском стилу била први избор при одабиру песама за такмичење: „После много времена проведеног у комуникацији и координацији, коначно смо одабрали тематску песму филма ’Ноћни банкет’. Ова песма нам се веома допада и желимо да пренесемо кинеску културу кроз сопствену интерпретацију. Потрудили смо се да испричамо део кинеске приче”.

Са „кинеским стилом” који је централни део „олимпијског модела”, Зимске олимпијске игре у Пекингу ће сигурно поново оставити свет без даха.

Лепота Зимских олимпијских игара у потпуности се приказују планинама и рекама.

У Чонглију зими врхови планина су покривени снегом. Лутајући под ведрим и дубоким плавим небом, док вам поветарац дува у лице, сваки удисај и издисај освежава срце.

Као главно место одржавања зимских олимпијских спортова на снегу, Чонгли, Хебеј има пошумљавање и озелењавање по годишњој стопи од „100.000 му+”. Стопа покривености шумама у целом региону порасла је са 52% на крају 2015. године на 67%, а стопа озелењавања шума у централном подручју Олимпијских игара достигла је 80%.

Када се завеса Зимских олимпијских игара отворила, пејзажна слика хиљада миља леда и снега се полако отворила. Спортски објекти и природни пејзажи су хармонично интегрисани, лепота спорта и лепота екологије иду руку под руку.

Зелена енергија је светла позадина Зимских олимпијских игара у Пекингу. Већ у фази подношења понуда за Зимске олимпијске игре у Пекингу, Кина се свечано обавезала међународној заједници да ће бити домаћин Зимских олимпијских игара са ниским садржајем угљеника.

Пролеће је пуно цвећа, јесен је плодна, а године су напредне. Данас су се зелене приче и концепти заштите животне средине проширили широм кинеских планина, река, река, шума, поља и језера.

Са 12.000 квадратних метара ледене површине, Национална дворана за брзо клизање поставила је рекорд за најбољу ледену површину у Азији. Како лед учинити еколошки прихватљивијим постао је прави изазов.

Озбиљна опомена генералног секретара Си Ђинпинга одзвања у ушима: „Морамо истаћи карактеристике технологије, мудрости, екологије и штедљивости, обратити пажњу на употребу напредних научних и технолошких средстава, стриктно спроводити захтеве очувања енергије и заштите животне средине, заштитити еколошку средину и културне реликвије и показати кинески стил”.

Мање угљеника, мање угљеника! Кинески тим је одустао од међународно коришћеног фреонског расхладног средства и изабрао транскритичну технологију прављења леда са директним хлађењем угљен-диоксида. Као најнапреднија, еколошки најприхватљивија и ефикасна технологија, емисије угљеника се приближавају нули, што је преседан у историји одржавања Зимских олимпијских игара.

Зелена енергија је свуда, уграђена у сваки дизајн и сваки детаљ. Све релејне бакље користе водонично гориво; разградиво посуђе користи обновљиве изворе као што су кукуруз и кромпир, а у циљу смањења потрошње папира користе се електронске карте.

„Инсистирање Кине на организовању Олимпијских игара на зелен начин не само да је испунило очекивања као домаћина Игара без угљен-диоксида, већ је и дало референцу за одрживи развој будућих Олимпијских игара”, изјавио је Самаранч, председник Одбора Координационог комитета Зимских олимпијских игара у Пекингу Међународног олимпијског комитета.

Коришћење места после утакмице је проблем у свету. Како избећи ситуацију „једнократног посла” изградње објеката која доноси много проблема. Одговор Зимских олимпијских игара у Пекингу је – немојте се бавити екстраваганцијом и луксузом, немојте се бавити сувишном градњом, придржавајте се концепта зеленог и штедљивог током целог процеса припреме, комбинујте потребе игре са употребом након утакмице и са фокусом креирајте свако зимско олимпијско место.

„Конверзија воденог леда”, „Водене коцке”, „конверзија ледених корпи” на стадиону Вукесонг... Једанаест од тринаест места у пекиншкој дивизији су наслеђе Летњих олимпијских игара, а „двострука олимпијска места” постала су врхунац Зимских олимпијских игара у Пекингу .

Ентони Едгар, виши стручњак у одељењу за медијске операције Зимских олимпијских игара у Пекингу, стари пријатељ кинеских медија, путовао је у и из Пекинга више од 40 пута у периоду од Олимпијских игара у Пекингу 2008. до 2022.

Приликом посете Зимским олимпијским играма није могао да сакрије одушевљење: „Мислим да Кини није сврха да само буде домаћин Олимпијских игара, већ да људима остави дугорочно ’наслеђе’”.

Зелена чини „Лед и снег” виталнијим пролећем.

Генијална услуга наглашава „топлину” Зимских олимпијских игара.

Изненадна појава вируса корона пореметила је ритам светске спортске арене. Циклус Олимпијских игара у Токију трајао је пет година и био је пун варијабли и изазова. Да ли ће Зимске олимпијске игре у Пекингу 2022. моћи да се одрже по плану и како ће проћи та организација постаће питање Олимпијских игара и питање света.

Речи генералног секретара Си Ђинпинга биле су снажне: „Када Кина буде домаћин Зимских олимпијских игара морамо да одржимо своју реч”.

Обећање и хиљаду дуката, обећање је испуњено. „Да стигнемо пре него касније”, још једном показује самопоуздање Кине.

Председник МОК-а Бах чврсто верује да Пекинг, олимпијски град, шаље снажан сигнал свету да је свет спорта спреман да допринесе опоравку од кризе и поновној изградњи друштва усредсређеног на људе.

Превенција епидемије мора да се уради детаљно.

Друго издање „Приручника за превенцију епидемија Зимских олимпијских игара у Пекингу 2022” објављено је 13. децембра 2021. Покрива вакцинацију, услове за улазак на царину, резервацију авио-карата, тестирање пре поласка, Зимске олимпијске игре, управљање затвореном петљом, смештај, превоз, кетеринг, тестирање нуклеинске киселине итд.

Аустријска олимпијска шампионка у сноуборду Ана Гасер са нестрпљењем ишчекује пут у Пекинг: „Бринула сам како да осигурам да се не заразим пре Зимских олимпијских игара. Све док сам у Пекингу, бићу најбезбеднија”.

Домаћи приступачан и богат јеловник Зимских олимпијских игара, 678 јела, осмодневни циклус, „уплакани” домаћи и страни интернет корисници. После три године и 11 месеци очигледни су намере и искреност кинеског тима.

Сонг Шуејинг, оперативни директор села Зимских олимпијских игара Јанћинг Организационог комитета Зимских олимпијских игара у Пекингу, детаљно је описао процедуре формулисања менија: „Након припреме менија, процене ризика, истраживања пројекта, пробне производње јела, оптимизације и побољшања, присутни су изазови као што су вансезонска садња и оплемењивање, планински превоз итд., које треба координирати. Узете су у обзир различите потребе спортиста у различитим спортовима за исхраном и калоријама”.

Домишљатост је присутна у свакој сфери, у одећи, храни, становању и превозу, а топлина се огледа у детаљима.

Зимско олимпијско село Јанћинг изградило је топао ходник који повезује север и југ за спортисте, тако да могу да стигну до свих стамбених група и јавних група у селу без напуштања куће. Кинески центар за управљање спортом особа са инвалидитетом припремио је два кревета за сваки простор с обзиром на временске промене. Футони, електрични грејачи и тоалетне простирке су у свакој просторији, душеци у Зимском олимпијском селу Пекинг су направљени од меморијске пене која је удобна и чврста, која може боље да заштити сан спортиста и помогне им да се ослободе такмичарског притиска.

Осмеси волонтера, попут топлог сунца на зимском снегу, најдирљивији су призор на терену.

На церемонији затварања Олимпијских игара у Пекингу 2008. године, девојка из Сечуана, Ли Ју, као представница волонтера, држала је букет цвећа са прелепим осмехом на лицу. Данас је она опет ту са својим студентима волонтерима.

„Као волонтер за Олимпијске игре у Пекингу 2008. године, искористићу више од десет година волонтерског искуства да помогнем својим студентима да постану квалификовани волонтери за Зимске олимпијске игре у Пекингу.” Ове године, њен задатак је да дочека госте из иностранства на аеродрому.

Фигуре волонтера су као покретне ноте. Десетине хиљада људи су се добровољно пријавили за догађај који ће сигурно приредити најнежнији и најлепши доживљај.

Мир, спокој, пажња, домишљатост, брижност... „Топлина” Зимских олимпијских игара омогућава спортистима да се фокусирају на такмичења и чини да се гости са пет континената осећају као код куће.

Време је лагано клизило међу мојим прстима. Звоно пролећног фестивала је већ зазвонило, а отварање Зимских олимпијских игара у Пекингу је пред вратима.

Време и простор Олимпијских игара поново ће бити урезани јасним „пекиншким координатама”, а плима историје сигурно ће донети још „кинеских чуда”.

Кина је спремна! Идемо заједно на прелепи састанак са снегом и ледом!

Промотивни текст

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.