Sreda, 29.06.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Sastanak na ledu i snegu

Zimske olimpijske i zimske paraolimpijske igre u Pekingu donose novu atmosferu i nova očekivanja
(Photo by Wu Wei/Xinhua)

Od 2008. do 2022.

Dok ogromni otisci stopala na noćnom nebu Pekinga još bljeskaju u pamćenju ljudi, stiže još jedan olimpijski događaj kao što je obećano.

Letnje olimpijske igre, Zimske olimpijske igre i Peking, opet Peking.

To je susret sportova, a ujedno je i susret civilizacija. Probijanje kroz izolaciju nove epidemije virusa korona do romantičnog susreta sa kineskom novogodišnjom svečanošću i postizanje prvog „Duplog olimpijskog grada” u istoriji Olimpijskih igara. Zimske olimpijske i zimske paraolimpijske igre u Pekingu su predodređene da budu jedinstvene i drugačije.

U ovom trenutku predstoji otvaranje velikog događaja, a odbrojavanje je u toku. U Olimpijskom parku, „Vodena kocka” se pretvara u „Ledenu kocku”, a „Ledena traka” Nacionalne sale za brzo klizanje je osvetljena u zimskim noćima; brza železnica Peking–Džanđakou vozi sportiste preko Pekinga i Hebeja, a oduševljeni domaćini raširenih ruku dočekuju goste izdaleka, dok smeh i oduševljenje odzvanjaju na ledu i snegu.U ovom trenutku zajedno odbrojavamo, iščekujući iznenađenje koje je Kina priredila svetu.

Kineski stil označava „specijalnost” Zimskih olimpijskih igara

„Zaostali sneg kapa sa ledenim izdancima, a novo proleće se vraća na izdanke vrbe.”

Noću je Zimsko olimpijsko selo u Pekingu puno prazničnih fenjera i šarenog svetla. Lutke iz senke u stanu, rezovi od papira u spavaćoj sobi, dekoracija od tikvica oslikana vatrom pored prozora, kao i likovi za blagoslov, kupleti prolećnih praznika, lampioni i knedle, sve odiše novogodišnjim duhom.

Zimske olimpijske igre susreću se sa kineskom Novom godinom, posebnom sudbinom koja će za sobom sigurno ostaviti priču o stapanju civilizacija, preplićući prelepu melodiju lepote i zajedništva.

Olimpijske igre nisu samo arena za sportsko takmičenje, već i velika pozornica za razmenu i međusobno učenje među civilizacijama.

Olimpijske igre u Pekingu 2008. osvežile su ceo svet, odišući dizajnom punim kineskih boja i kineskih stilova, kao što su kineski pečati, Fuva, zlatni intarzirani žad, ptičje gnezdo i baklje u oblaku.

Roga, tadašnji predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, pohvalio je organizaciju rečima: „Olimpijske igre u Pekingu spajaju istočnu i zapadnu kulturu pod zastavom olimpijskih prstenova, a istovremeno će sigurno omogućiti svetu da ceni jedinstvenu kulturu i šarm Kine, drevne zemlje na istoku”.

Peking je 2015. godine nakon nekoliko takmičenja dobio pravo da bude domaćin 24. Zimskih olimpijskih igara. Tada je već bilo očekivano da će Kina predstaviti spektakularan događaj.

Generalni sekretar Si Đinping obećao je olimpijskoj porodici: „Ne samo da ćemo biti domaćini uspešnih Zimskih olimpijskih igara, već jedinstvenog i uzbudljivog događaja”.

Od nacionalnog centra za motorne sanke i saonice „Šuejoulon” izgrađenog na planini, do nacionalnog alpskog skijaškog centra „Šuefeijan”, što znači sreća. Od platforme za skijaške skokove Šougang „Šuefeitian” sa likom „Leta” na muralima Dunhuang, sjajni prostori Zimskih olimpijskih igara dopunjuju jedni druge prirodnim pejzažima, istorijom i kulturom.

Apstraktni tobogani, mnogobrojni stilovi sportova na ledu i snegu vešto su iskombinovani sa rezbarenjem pečata i kineskim karakterima, a stvoren je amblem Zimskih olimpijskih igara – džinovska panda, nacionalno blago i tradicionalni crveni fenjeri „obučeni” i pretvoreni u slatku Olimpijsku maskotu „Ledeni”. „Bing Dun Dun” i „Šuerong” su bile simboli na odeći nacionalnog tima. Ceo doživljaj je odisao kineskom mudrošću i elegancijom.

U interpretaciji pejzaža mastilom, svaki potez pokazuje romansu Kine. Zimske olimpijske medalje su kao „bi” u obliku srca od žada, ugravirane šarama leda i snega i srećnim šarama u obliku oblaka.

Istražujući u dubinama istorije i crpeći snagu iz tradicije, kineska kultura obeležava nasleđe i karakteristike Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

U novembru 2021. u Italiji je počela nova sezona leda i snega, a Zimske olimpijske igre u Pekingu zatrubile su pripremajući se za sprint. Kineski klizački par Peng Čeng i Đin Jang je žustro pokazao svoj stil uz veselu muziku tradicionalnog karaktera.

Svest i karakter kineskih sportista je da pričaju kineske priče, pokazujući svetu istinski šarm Kine.

Đin Jang je iskreno rekao da je muzika u kineskom stilu bila prvi izbor pri odabiru pesama za takmičenje: „Posle mnogo vremena provedenog u komunikaciji i koordinaciji, konačno smo odabrali tematsku pesmu filma ’Noćni banket’. Ova pesma nam se veoma dopada i želimo da prenesemo kinesku kulturu kroz sopstvenu interpretaciju. Potrudili smo se da ispričamo deo kineske priče”.

Sa „kineskim stilom” koji je centralni deo „olimpijskog modela”, Zimske olimpijske igre u Pekingu će sigurno ponovo ostaviti svet bez daha.

Lepota Zimskih olimpijskih igara u potpunosti se prikazuju planinama i rekama.

U Čongliju zimi vrhovi planina su pokriveni snegom. Lutajući pod vedrim i dubokim plavim nebom, dok vam povetarac duva u lice, svaki udisaj i izdisaj osvežava srce.

Kao glavno mesto održavanja zimskih olimpijskih sportova na snegu, Čongli, Hebej ima pošumljavanje i ozelenjavanje po godišnjoj stopi od „100.000 mu+”. Stopa pokrivenosti šumama u celom regionu porasla je sa 52% na kraju 2015. godine na 67%, a stopa ozelenjavanja šuma u centralnom području Olimpijskih igara dostigla je 80%.

Kada se zavesa Zimskih olimpijskih igara otvorila, pejzažna slika hiljada milja leda i snega se polako otvorila. Sportski objekti i prirodni pejzaži su harmonično integrisani, lepota sporta i lepota ekologije idu ruku pod ruku.

Zelena energija je svetla pozadina Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Već u fazi podnošenja ponuda za Zimske olimpijske igre u Pekingu, Kina se svečano obavezala međunarodnoj zajednici da će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara sa niskim sadržajem ugljenika.

Proleće je puno cveća, jesen je plodna, a godine su napredne. Danas su se zelene priče i koncepti zaštite životne sredine proširili širom kineskih planina, reka, reka, šuma, polja i jezera.

Sa 12.000 kvadratnih metara ledene površine, Nacionalna dvorana za brzo klizanje postavila je rekord za najbolju ledenu površinu u Aziji. Kako led učiniti ekološki prihvatljivijim postao je pravi izazov.

Ozbiljna opomena generalnog sekretara Si Đinpinga odzvanja u ušima: „Moramo istaći karakteristike tehnologije, mudrosti, ekologije i štedljivosti, obratiti pažnju na upotrebu naprednih naučnih i tehnoloških sredstava, striktno sprovoditi zahteve očuvanja energije i zaštite životne sredine, zaštititi ekološku sredinu i kulturne relikvije i pokazati kineski stil”.

Manje ugljenika, manje ugljenika! Kineski tim je odustao od međunarodno korišćenog freonskog rashladnog sredstva i izabrao transkritičnu tehnologiju pravljenja leda sa direktnim hlađenjem ugljen-dioksida. Kao najnaprednija, ekološki najprihvatljivija i efikasna tehnologija, emisije ugljenika se približavaju nuli, što je presedan u istoriji održavanja Zimskih olimpijskih igara.

Zelena energija je svuda, ugrađena u svaki dizajn i svaki detalj. Sve relejne baklje koriste vodonično gorivo; razgradivo posuđe koristi obnovljive izvore kao što su kukuruz i krompir, a u cilju smanjenja potrošnje papira koriste se elektronske karte.

„Insistiranje Kine na organizovanju Olimpijskih igara na zelen način ne samo da je ispunilo očekivanja kao domaćina Igara bez ugljen-dioksida, već je i dalo referencu za održivi razvoj budućih Olimpijskih igara”, izjavio je Samaranč, predsednik Odbora Koordinacionog komiteta Zimskih olimpijskih igara u Pekingu Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Korišćenje mesta posle utakmice je problem u svetu. Kako izbeći situaciju „jednokratnog posla” izgradnje objekata koja donosi mnogo problema. Odgovor Zimskih olimpijskih igara u Pekingu je – nemojte se baviti ekstravagancijom i luksuzom, nemojte se baviti suvišnom gradnjom, pridržavajte se koncepta zelenog i štedljivog tokom celog procesa pripreme, kombinujte potrebe igre sa upotrebom nakon utakmice i sa fokusom kreirajte svako zimsko olimpijsko mesto.

„Konverzija vodenog leda”, „Vodene kocke”, „konverzija ledenih korpi” na stadionu Vukesong... Jedanaest od trinaest mesta u pekinškoj diviziji su nasleđe Letnjih olimpijskih igara, a „dvostruka olimpijska mesta” postala su vrhunac Zimskih olimpijskih igara u Pekingu .

Entoni Edgar, viši stručnjak u odeljenju za medijske operacije Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, stari prijatelj kineskih medija, putovao je u i iz Pekinga više od 40 puta u periodu od Olimpijskih igara u Pekingu 2008. do 2022.

Prilikom posete Zimskim olimpijskim igrama nije mogao da sakrije oduševljenje: „Mislim da Kini nije svrha da samo bude domaćin Olimpijskih igara, već da ljudima ostavi dugoročno ’nasleđe’”.

Zelena čini „Led i sneg” vitalnijim prolećem.

Genijalna usluga naglašava „toplinu” Zimskih olimpijskih igara.

Iznenadna pojava virusa korona poremetila je ritam svetske sportske arene. Ciklus Olimpijskih igara u Tokiju trajao je pet godina i bio je pun varijabli i izazova. Da li će Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. moći da se održe po planu i kako će proći ta organizacija postaće pitanje Olimpijskih igara i pitanje sveta.

Reči generalnog sekretara Si Đinpinga bile su snažne: „Kada Kina bude domaćin Zimskih olimpijskih igara moramo da održimo svoju reč”.

Obećanje i hiljadu dukata, obećanje je ispunjeno. „Da stignemo pre nego kasnije”, još jednom pokazuje samopouzdanje Kine.

Predsednik MOK-a Bah čvrsto veruje da Peking, olimpijski grad, šalje snažan signal svetu da je svet sporta spreman da doprinese oporavku od krize i ponovnoj izgradnji društva usredsređenog na ljude.

Prevencija epidemije mora da se uradi detaljno.

Drugo izdanje „Priručnika za prevenciju epidemija Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022” objavljeno je 13. decembra 2021. Pokriva vakcinaciju, uslove za ulazak na carinu, rezervaciju avio-karata, testiranje pre polaska, Zimske olimpijske igre, upravljanje zatvorenom petljom, smeštaj, prevoz, ketering, testiranje nukleinske kiseline itd.

Austrijska olimpijska šampionka u snoubordu Ana Gaser sa nestrpljenjem iščekuje put u Peking: „Brinula sam kako da osiguram da se ne zarazim pre Zimskih olimpijskih igara. Sve dok sam u Pekingu, biću najbezbednija”.

Domaći pristupačan i bogat jelovnik Zimskih olimpijskih igara, 678 jela, osmodnevni ciklus, „uplakani” domaći i strani internet korisnici. Posle tri godine i 11 meseci očigledni su namere i iskrenost kineskog tima.

Song Šuejing, operativni direktor sela Zimskih olimpijskih igara Janćing Organizacionog komiteta Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, detaljno je opisao procedure formulisanja menija: „Nakon pripreme menija, procene rizika, istraživanja projekta, probne proizvodnje jela, optimizacije i poboljšanja, prisutni su izazovi kao što su vansezonska sadnja i oplemenjivanje, planinski prevoz itd., koje treba koordinirati. Uzete su u obzir različite potrebe sportista u različitim sportovima za ishranom i kalorijama”.

Domišljatost je prisutna u svakoj sferi, u odeći, hrani, stanovanju i prevozu, a toplina se ogleda u detaljima.

Zimsko olimpijsko selo Janćing izgradilo je topao hodnik koji povezuje sever i jug za sportiste, tako da mogu da stignu do svih stambenih grupa i javnih grupa u selu bez napuštanja kuće. Kineski centar za upravljanje sportom osoba sa invaliditetom pripremio je dva kreveta za svaki prostor s obzirom na vremenske promene. Futoni, električni grejači i toaletne prostirke su u svakoj prostoriji, dušeci u Zimskom olimpijskom selu Peking su napravljeni od memorijske pene koja je udobna i čvrsta, koja može bolje da zaštiti san sportista i pomogne im da se oslobode takmičarskog pritiska.

Osmesi volontera, poput toplog sunca na zimskom snegu, najdirljiviji su prizor na terenu.

Na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, devojka iz Sečuana, Li Ju, kao predstavnica volontera, držala je buket cveća sa prelepim osmehom na licu. Danas je ona opet tu sa svojim studentima volonterima.

„Kao volonter za Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine, iskoristiću više od deset godina volonterskog iskustva da pomognem svojim studentima da postanu kvalifikovani volonteri za Zimske olimpijske igre u Pekingu.” Ove godine, njen zadatak je da dočeka goste iz inostranstva na aerodromu.

Figure volontera su kao pokretne note. Desetine hiljada ljudi su se dobrovoljno prijavili za događaj koji će sigurno prirediti najnežniji i najlepši doživljaj.

Mir, spokoj, pažnja, domišljatost, brižnost... „Toplina” Zimskih olimpijskih igara omogućava sportistima da se fokusiraju na takmičenja i čini da se gosti sa pet kontinenata osećaju kao kod kuće.

Vreme je lagano klizilo među mojim prstima. Zvono prolećnog festivala je već zazvonilo, a otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu je pred vratima.

Vreme i prostor Olimpijskih igara ponovo će biti urezani jasnim „pekinškim koordinatama”, a plima istorije sigurno će doneti još „kineskih čuda”.

Kina je spremna! Idemo zajedno na prelepi sastanak sa snegom i ledom!

Promotivni tekst

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.