До када морате да искористите брашно да не би пропало
Неке намирнице је лако чувати што дуже, али чување брашна је помало неизвесно јер спада у прашкасту намирницу коју није лако одржавати. Иако делује као апцурд, да бисте продужили рок брашну можете га чувати у фрижидеру или чак замрзивачу.
Чувањем брашна у фриждеру можете да му продужите рок и до годину дана, док га држањем у замрзивачу можете продужити и до две-три године.
Кључну улогу игра и врста брашна, а најдруже траје оно обично бело, док интегрално има краћи рок. Један од најбољих показатеља да се брашно покварило је мирис. Уколико уочите да је брашно попримило ужегао мирис то је знак да се од њега морате опростити. Али, ако је рок истекао, а брашно и даље нема никаквог мириса можете да га користите неко време.
Знак да се брашно покварило може да буде и када оно промени боју или се појаве плесан или мољци. До појаве мољаца углавном доводе влажност или високе температуре, а чак и ако брашно држите на тамном месту у шпајзу то не гарантује да се неће покварити, пише Кликс.
Најбоља опција да га заштитите од инсеката и плесни је да га не држите у папирним врећицама, већ да брашно чувате у затвореној тегли или фриждеру.
Топлота и сунчева светлост могу да покваре брашно и раније него што пише на полеђини паковања, стога се потрудите да је удаљено од рерне или других извора топлоте и светлости.
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.