Уторак, 09.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИСХРАНА

Здравље из зеленог поврћа

Зелени плодови богати су хлорофилом, антиоксидансом, важним у заштити од тешких обољења
(Фото Flickr)

Хлорофил је зелени пигмент који биљке чини онаквим какве их видимо. Биљкама хлорофил служи да путем процеса фотосинтезе производе храну користећи три основна састојка: сунчеву светлост, воду и угљен-диоксид. Истим поступком као секундарни ефекат биљке производе кисеоник. Без хлорофила и биљака које га садрже, нема ни живота на овој нашој заједничкој планети.

Можда не знате, али хлорофил је такође и антиоксиданс који учествује у борби против слободних радикала у организму. Слободни радикали су кривци за многе хроничне болести попут дијабетеса, рака и кардиоваскуларних болести. Зато је сваки антиоксиданс добродошао, па и хлорофил.

Познато је да наше тело може да ствара антиоксидансе за одбрану од слободних радикала. Међутим, антиоксиданси се такође налазе у нашој храни, нарочито у намирницама биљног порекла као што су воће и поврће.

Током двадесетог века, нарочито у његовој другој половини, обављана су бројна истраживања хлорофила, посебно у козметичке сврхе, али и као суплемента. Претпоставка је била да узимање хлорофила као додатка исхрани може смањити лош задах и непријатан мирис тела. Свему овоме су маркетиншки стручњаци давали ветар у леђа, а онда је помама за овим производима нагло посустала.

Новија истраживања рађена у последњих четврт века доказала су да намирнице које у себи садрже хлорофил могу помоћи у следећим случајевима: код акни адолесцената, за већу енергију, против појаве затвора (опстипације) и надимања, код превенција карционома, за негу коже и код зарастања рана.

(Фото Пиксабеј)

Истраживања су доказала да хлорофил има противупална и антиоксидативна својства. Међутим, када користимо „течни хлорофил”, то у ствари и није хлорофил. Те капи које се могу наћи на тржишту као додатак исхрани, су у ствари хлорофилин, полусинтетичка мешавина једињења (соли натријум-бакра) добијених из хлорофила. Што се тиче нежељених ефеката узимања хлорофилина, има и тога, на пример проблеми са варењем, дијареја, промена боје столице, свраб и слично.

Што се тиче узимања хлорофила у природном облику путем зеленог лиснатог поврћа, данас је популарно прављење зелених шејкова и сокова. Као полазне намирнице се користе на пример спанаћ, пшенична трава и клице луцерке, и оне се стављају у соковник или неки јак блендер.

Наравно, овај зелени пигмент и антиоксиданс је свакако боље уносити конзумирањем јела и салата припремљених од спанаћа, кеља, броколија, прокеља, бораније, грашка, купуса… Зачини који садрже хлорофил су першун, сенф и целер.

Јасно је да горепоменута храна садржи доста нутритивно богатих једињења, минерала, витамина и влакана и да је основа здраве исхране. Зелене намирнице стварно не треба да избегавамо и најбоље је да их узимамо на традиционалне начине. Употребите зубе и жваћите храну пре него што одаберете да је провучете кроз блендер, јер се тако губи структура.

Наравно, ако вам је зелени шејк солидна опција за ужину, слободно га понесите на посао.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.