Четвртак, 30.06.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Не сме да вас боли

Данијела Станишић Срдић (Фото Хемофарм)

У 21. веку сваки пацијент има право да дане проводи у миру, без болова, ма колико болест била тешка или узнапредовала. Некада болест доноси јаке, дуготрајне болове због којих се губи сан, а живот претвара у патњу. Уколико бол траје дуже од три месеца назива се хронични бол.

Важност лечења бола произилази из чињенице да је бол најчешћи разлог јављања лекару. Хронични бол, од кога пати око 20 одсто светског становништва,  јавља се  у низу стања као што су реуматолошке и неуролошке болести, дијабетес, АИДС, малигне болести и друго.

– Најчешће, хронични бол траје дуже од шест месеци, и не изазива само  физичку патњу и оштећење физичког здравља болесника, већ има негативан утицај на психичко здравље и квалитет живота оболелог – објашњава др Данијела Станишић Срдић специјалиста клиничке фармакологије и директор продаје за РX производе  из „Хемофарма”.

Наш народ је навикнут да дуго трпи бол и хронични бол је код нас још увек недовољно лечен иако се активно ради на праћењу савремених трендова у терапији бола, а широм Србије основане су посебни амбуланте и кабинети.

– Светао пример је свакако и мултидисциплинарни Кабинет за терапију бола УКЦС-а, у коме тим врхунских стручњака ради у складу са европским концептом лечења и где спас налазе пацијенти са тешким, хроничним боловима. Кабинет је опремљен апаратуром за најсложеније интервентне процедуре, а уз нове генерације лекова које доносе бољу ефикасност у лечењу, данас ниједан пацијент нема разлога да трпи бол– каже наша саговорница.

У којим све стањима је терапија бола неопходна?

– Увек када постоји јак бол. Бол може бити акутни или хронични. Акутни бол се јавља у случају траума или после оперативних захвата. С друге стране, узроци хроничног бола могу бити различити. Болови се могу јавити услед спазма скелетних мишића попут болова у врату или леђима, а разликујемо и неуропатски бол, бол као битни пратилац хроничних, инфламаторних и дегенеративних стања као у случају остеоартритиса. Посебну пажњу захтева лечење канцерског бола. Савремена фармакотерапија бола подразумева примену лекова које одликује висок степен ефикасности, уз прихватљив безбедносни профил– истиче докторка Данијела  Станишић Срдић

Један од најчешћих хроничних болова је неуропатски бол од кога пати око 10 одсто светског становништва. Како он настаје?

–  Патофизиолошки механизми његовог настанка су многобројни. Неуропатски бол може бити узрокован инфекцијама попут херпес зостер инфекције, затим исхемијом код пацијената оболелих од дијабетеса када се јавља болна дијабетичка полинеуропатија. Овај бол може бити изазван и траумом, оштећењем кичмене мождине, хируршком интервенцијом, неуротоксинима, зрачењем, хемотерапијом. Пацијенти га описују као јак бол у виду жарења, боцкања, мравињања – објашњава наша саговорница

Да ли се данас неуропатски бол успешније лечи?

– Нове генерације лекова значајно олакшавају терапију неуропатског бола, делујући каузално и симптоматски. Један од нових лекова за лечење умереног до јаког акутног и хроничног бола је и „тапентадол” који доноси нов начин деловања. У поређењу с другим опиоидним аналгетицима, има мање гастроинтестиналних и ЦНС нежељених дејстава, па му је профил сигурности висок. Пацијенти га, као и друге лекове, не смеју узимати на своју руку, већ искључиво према упутству и савету лекара. Пацијент данас не сме да трпи бол. Он има право да дане проводи у миру, а не у патњи – наглашава др Данијела Станишић Срдић, специјалиста клиничке фармакологије из „Хемофарма”.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.