Права кафа је само она која нема додатака
Од 1. јуна кафа може бити само кафа која не садржи никакве додатке. Тада, наиме, на снагу ступа нови Правилник о квалитету сирове кафе, производа од кафе и сродних производа, који је усвојен још у децембру 2020. године, али је његова примена одложена до краја маја ове године како би произвођачи имали времена да усагласе производњу с новим прописима. До сада су потрошачи у понуди имали кафу различитог квалитета и садржаја, с додацима јечма, леблебија, грашка… а често су били у заблуди да купују квалитетан производ. Другачије декларисање и правилник ће сигурно увести више реда на тржиште. Међу произвођачима, сазнајемо, влада поприлична паника јер многи као да нису веровали да ће правилник ступити на снагу онда када је најављено. Посебно се то односи на пржионице које су стављале сурогате у кафу. Нова правила њима драстично мењају пословање, посебно због тога што морају да мењају амбалажу, због чега већ сада траже начин да добију додатно време за прилагођавање.
Никола Србиновски, власник „Милекс кафе”, предузећа које се бави увозом и продајом кафе, каже да су ови прописи врло важни, те да се нада да ће увести више реда на тржиште.
– Потрошач има право да буде јасно и транспарентно информисан о производу који купује и сходно томе да донесе одлуку о куповини. Прикривање информација о производу обмањује га и наводи на селективну одлуку о куповини. С друге стране, произвођач нема право да прибавља економску корист тако што ставља другачије састојке у производ од оних који су наведени на декларацији. Декларација мора да одговара садржају производа, и то је једини начин да купац одлучи шта купује –чисту кафу или кафу са сурогатом – каже Србиновски за „Политику”.
Овим правилником је настављено даље усклађивање са европским прописима о екстрактима кафе и цикорије, а одређене одредбе усвојене су у намери да се заштите потрошачи и спречи непоштена пословна пракса која би их довела у заблуду
Mинистарство пољопривреде је, да подсетимо, правилник усвојило још крајем 2020. године и, како је тада саопштено, измена прописа је намењена бољем регулисању ове области, а тиче се квалитета сирове кафе, као и замена за кафу. Према информацијама из тог министарства, овим правилником настављено је даље усклађивање са европским прописима о екстрактима кафе и цикорије, а одређене одредбе усвојене су у намери да се заштите потрошачи и спречи непоштена пословна пракса која би их довела у заблуду. Правилником су такође дефинисани састојци које се могу додавати током прављења производа од кафе, утврђена су додатна заједничка правила о паковању и декларисању, као и називи који се могу користити за неке од ових производа. Ти прописи односе се не само на произвођаче на домаћем тржишту већ и на увознике.
Међу најважнијим новинама су оне које дефинишу ботаничке врсте које се могу стављати у промет. Такође, према новим прописима, пржена кафа не сме да садржи скроб, а дефинисана је нова категорија производа – напитак од хладно екстраховане кафе. У делу о заменама за кафу утврђена су додатна правила о паковању и декларисању. Убудуће ови производи неће моћи да буду декларисани и продавани под називом сурогати кафе или замене за кафу, већ ће се користити само назив сировина које се користе за производњу замене, као и податак о поступку прераде. Правилником је такође уређено да ови подаци морају да буду истакнути на видном пољу производа. Дефинисане су сировине за производњу замене за кафу, а то су житарице, проклијале житарице, цикорија, сланутак (наут) или грашак, жир и соја.
Подели ову вест




Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.