Среда, 30.11.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ВУЧИЋ О ПРИТИСЦИМА НА БЕОГРАД И ЗАБРАНИ ЕВРОПРАЈДА

Неће бити шетње, туча ни сукоба

Држава сада има важније проблеме, попут КиМ и енергетике, уз притиске за увођење санкција Русији, а када све то имате, долази до екстремизације политичке сцене, упозорио је председник
(Фото Бета/М.Мишков)

Управо смо донели одлуку да се Европрајд не одржи. Држава мери безброј пута, а када пресече – одлуке државе се поштују, поручио је јуче председник Александар Вучић, додајући да се та одлука неће мењати чак и „ако зову Бајден, Путин или Ердоган”, било њега, било премијерку Ану Брнабић. Реч је, прецизније, о забрани шетње. „Оно што ће бити забрањено, то ће бити забрањено. Скупове и саветовања у затвореном можете да имате, а оно што сте планирали да имате, држава је одлучила да нећете да имате и то нећете да имате”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре после сусрета са шефом дипломатије Кубе. Наводећи да је спреман да прихвати сву одговорност за то што се Европрајд неће одржати у Београду, каже да је о тој манифестацији разговарао и са министром унутрашњих послова, као и са премијерком, и да су се сагласили да је зарад очувања мира у земљи најбоље да шетње не буде. О томе се, како је додао, разговарало и са онима који подржавају Европрајд, као и са онима који су против њега.

Нагласио је да ће одлука владе о забрани бити поштована и да се нико не игра одлуком државе. Председник је поручио да свакако тим поводом неће бити никаквих туча и сукоба, као и да ће сви који буду покушавали било какво насиље да изазову, било на којој страни, бити приведен закону. Истакао је да држава није срећна због забране тог скупа и још једном објаснио да има сада важније проблеме, као што су КиМ и енергетика, уз притиске за увођење санкција Русији. „Када све то имате, долази до екстремизације политичке сцене, опозиција хоће у протесте зато што ће да буде забрањен Прајд, а неки су протестовали зато што није забрањен. И једни и други су протестовали против државе”, нагласио је Вучић.

Каже да постоје два екстремна дела која постају све снажнија, као и да у оваквим условима пристојна Србија и нормални људи ћуте и гледају шта све држава ради, надајући се да ће сама моћи да се избори против свих њих. „Једни би само да шетају по сваку цену, терајући контру онима другима који би себи да дозволе право на шетњу увек и у сваком тренутку, а да онима другима никада не дозволе. И шта је ту рационално? Молимо и кажемо да имамо безброј проблема око КиМ, неки су рекли: ’Ово је једнако важно као КиМ.’ Толико вам је мало важно Косово колико да ли ће бити шетње неких људи или неће? То је тужна истина, ако је то тако”, нагласио је Вучић.

Одговарајући на питања новинара поводом актуелне ситуације у земљи, рекао је да је Србији потребан „блок пристојности и нормалности – српски блок”. „Не мислим национално, већ и грађански и национално”, нагласио је он и додао да у ери социјалних мрежа и сукоба великих сила „преко наших леђа”, увек „страда нормална Србија”. „Једни ће рећи ако не кренемо искључиво на Запад и не окренемо се од Истока, одричемо се модернизма, напретка и економског. Други ће рећи, ако не вежемо свој мали чамац уз велики руски брод – пропала је Србија и не можемо да се одупремо сатани. Али, да ли ту има српског интереса”, запитао је Вучић.

Напомињући да сви имају своје политичке стране и да је зато важно да се формирају покрети у центру, једни мало десно, други мало лево, који су за Србију и који немају газде у иностранству. Каже да разуме странце који имају ту свој интерес, али да не разуме домаће политичаре и странке који се директно боре против интереса Србије. Нагласио је да када постигне компромис на КиМ који не штети Србији и Србима већ доноси нешто боље за Србе, кажу да је то Ахтисаријев план и истакао да то није тачно пошто Србија није прихватила Ахтисаријев план, који је подразумевао независност Косова. „Критикују вас очекујући да ће доћи до сукоба, а када не дође – што си чувао мир и стабилност... Једино постоји њихов споразум из 2011. у писаном облику, ми немамо никакав писани споразум, већ усмени договор”, рекао је Вучић и додао да он сада мора да брани тај споразум и да га тумачи боље него што су га тумачили његови претходници који су били на власти.

На питања новинара да ли се Брнабићева састала с представницима Европског парламента и Виолом фон Крамон и да ли је тај састанак био тајни, председник Србије је рекао да се премијерка у недељу у 15 часова по подне састала с представницима делегације Зелених, који су изразили незадовољство због отказивања Параде поноса. Дакле, сусрет није био тајни, нити је одржан „у глуво доба ноћи”. Додао је да би се с њима он састао лично да тог дана није био на „Пасуљанским ливадама”, а потом на Повлену, где је подигнут споменик Радовану Белом Марковићу.

„Ана им је рекла: ’Ви знате ко сам ја и знате шта сам ја и ја то не кријем и то није сметало мом председнику да ме постави на то место, јер он има уставну надлежност да то уради. Али ми у овом тренутку имамо тешку ситуацију и много проблема и желимо да сачувамо пуну сигурност и безбедност за наше грађане, те смо зато и донели ту одлуку’”, пренео је новинарима Вучић детаље с тог састанка. Упитан како тумачи најаву организатора да ће по сваку цену шетати, и поред претње од насиља и како држава може реаговати, Вучић је рекао да ће држава дати све од себе да не буде туче на улицама.

„Управо зато смо овако реаговали, на најразумнији начин. Али када понестане аргумената, онда почиње вика и дрека. А вика и дрека нису никакав аргумент, то се види сваки дан и код једних и других”, рекао је он. Пренео је да му је спољнополитичка саветница рекла много пута да је била „код ових или оних, који су рекли да мора да се одржи парада”, а да је он њу питао да ли им је рекла да није требало да подрже питање косовских таблица. Јер, држави не треба нови терет, односно немири због параде, када 1. септембра Приштина почне да проводи пререгистрацију.

Како је навео, без обзира на оптимистичне изјаве неких европских представника, тренутно не види решење по питању таблица на КиМ. Приштина ће свакако од 1. септембар наставити са својом кампањом и покушати да натера Србе да промене таблице на својим возилима. „Мислим да у томе неће имати великог успеха”, рекао је председник Вучић, замољен за коментар изјаве Ђузепа Бореља да ће питање таблица бити решено као питање докумената. Указао је и да не постоји могућност да се пре 1. септембра ово питање реши. „Имаћемо много посредника који ће долазити из Европе и света, али у овом тренутку не видим никакву могућност помака јер не постоји жеља код Пришине да разговара о рационалним и компромисним решењима”, оценио је Вучић.

Притисци да се уведу санкције Русији обимне као „Капитал”

У овом тренутку уопште не размишљамо о промени политике Србије у вези с увођењем санкција Русији, поручио је председник Вучић. „Мислим да се показало паметним коју политику водимо, без обзира на све тешкоће и притиске. Неко би рекао да би могао да се сними петпарачки филм када бих испричао шта смо све прошли од притисака у вези са санкцијама. То би било обима Марксовог ’Капитала’”, додао је он. У вези са санкцијама Русији Србија се изјаснила, како је подсетио, пре скоро 190 дана, на основу одлука Савета за националну безбедност. „Неки су рекли трајаће то свега дан и по, три дана, месец дана, а ево траје више од шест месеци. Тиме држава Србија показује озбиљност и чврстину и да имамо своја уверења која не морају да буду у сагласности са онима који мисле да могу да имају непосредни и сваки утицај на вођење политике у Србији”, поручио је он.

Питање несреће на рампи у Дољевцу – пресуђено

Одговарајући на питање где су два минута снимка несреће с наплатне рампе у Дољевцу 2018, када је аутомобил у коме је био тадашњи директор „Коридора Србије” Зоран Бабић усмртио Станику Глигоријевић, Александар Вучић је рекао да се ради о пресуђеној ствари и да породица, односно заинтересована страна, може да стекне увид у тај снимак. „Немам проблем с тим, нити сам био у ауту нити поред, нити било кога штитим. Питајте судију и решите тај проблем већ једном. Нико вас није лагао”, рекао је Вучић.

Апелациони суд у Нишу крајем прошле године осудио је на четири и по године затвора Бабићевог возача Дејана Станојевића, подсећа Танјуг. Вучић је јуче истакао да Бабић није смењен због тог догађаја, већ због, како је рекао, других ствари. Навео је и да је несрећа на наплатној рампи, где му се приписује да штити убице, део кампање неистина и лажи, међу којима је и она о умешаности његовог брата у случај „Јовањица”, која је усмерена да се обесмисле резултати његове политике.

Одликован Париља, Србија не заборавља пријатеље

Наша земља остаће на позицијама противљења санкцијама Куби, она увек може да рачуна на подршку Србије, поручио је председник приликом сусрета с министром Родригезом Париљом

(Фото Танјуг/С.Аћимовић)

Председник Србије Александар Вучић уручио је јуче Орден српске заставе првог степена министру спољних послова Кубе Бруну Едуарду Родригезу Париљи, и то у години када обележавамо 120 година дипломатских односа. „Неизмерна ми је част и посебно задовољство што данас у Београду одликујем министра спољних послова Орденом српске заставе првог степена, приликом његове прве званичне посете, имајући у виду његове нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа Србије и Кубе”, изјавио је Вучић и изразио уверење да ће ова посета допринети очувању билатералних односа две земље.

Он је истакао да Србија не заборавља своје пријатеље и подсетио да је некадашњи председник Кубе Фидел Кастро носилац Ордена за заслуге на ленти. Пренео је да је позвао председника Кубе Мигела Дијаза Канела да посети Србију, изражавајући захвалност на величанственој посети која је њему организована у Хавани 2017. године. Вучић је захвалио Куби на доследној подршци очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије, истичући да је то одраз привржености Кубе поштовању принципа међународног права. Нагласио је да ће Србија остати на позицијама противљења санкцијама Куби и да та земља увек може рачунати на нашу подршку. „Велико хвала за пријатељство”, рекао је он.

Париља је поручио да орден прима „с великом части, у име народа Кубе”. „Ово није признање лично мени, нити за моју професију, реч је дивном гесту пријатељства Владе и народа Србије, народу и Влади Кубе”. Кубански министар је истакао да се 1999. године, како је навео, десила „грозна епизода” и да међународна заједница не може да дозволи да се заборави шта је НАТО урадио Србији. „Велики глас команданта Фидела Кастра је у тим тешким моментима био уз вас, као што је Куба увек била на страни правде”, рекао је Париља. Нагласио је да је Куба, кроз историју, чврсто посвећена миру, независности, поштовању територијалног интегритета и суверенитета, правди, промовисању дијалога и сарадње на међународном нивоу и поштовању међународног права.

На констатацију новинара да је Париља рекао да је Куба увек на страни правде и питање колико су земље које подржавају независност Косова на страни правде, Вучић је рекао да је за нас важно да имамо добро разумевање са Хаваном и да је министар Париља један од најугледнијих и поштованијих дипломата у карипском и латиноамеричком савезу. Указао је и да је кубански министар, пошто је њихова флота авиона у тешком стању, јер су то углавном руске летелице које су заустављене санкцијама, путовао из Хаване до Мадрида, из Мадрида до Рима и из Рима до Београда само да би разговарао са српским властима.

„Они су свакако на страни међународног права. Али свако има своју правду и тешко ћете је објективизовати у међународним односима. Оно што можете објективизовати јесте да ли сте на страни Повеље УН и резолуција које су доносиле УН”, рекао је Вучић и додао да Куба, подржавајући интегритет Србије, свакако јесте на тој страни, као и Србија, која је на страни међународног права у свим случајевима међународних спорења, „јер наша једина политика може бити поштовање УН и Повеље УН”.

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lillah
Ovaj kvir događaj ne može da sačuva mir i stabilnost.
Коста
Да, али без "шетње" нема шока на који се увек рачуна. Нарцисоидима ЛГБТ-а шок је циљ, и зато их је та одлука толико узбунила. Ако којим случајем дође до "шетње," набољи приступ је окренути им леђа и отићи без придавања пажње.
Шетња квинтним кругом
"Реч је, прецизније, о забрани шетње." Да би било јасније, свима које мрзи да погледају званични сајт ове манифестације: осим шетње која је заказана за 17. септембар, Европрајд обухвата око 80 различитих догађаја (програма) у оквиру шестодневног трајања европске ЛГБТ седмице 12-18. септембра у Бееограду. Дакле, нема никаве забране целокупне шестодневне изтернационалне манифестације, него само шетње од Скупштине до Калемегдана, где је предвиђен и концерт.
Beograđanin
Niste pročitali kako treba. Evroprajda kao događaja neće biti. Misli se i na sadržaje van šetnje.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.