Недеља, 27.11.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Може ли се БиХ убудуће звати само Босна

На про­те­сту у Са­ра­је­ву из­нет став да је Хер­це­го­ви­на са­мо по­кра­ји­на, по­пут Дал­ма­ци­је у Хр­ват­ској
(Фото М. Галовић)

САРАЈЕВО – Због на­ја­ве да би (не)ле­ги­тим­ни ви­со­ки пред­став­ник Кри­сти­јан Шмит мо­гао по­сег­ну­ти за бон­ским овла­шће­њи­ма и на­мет­ну­ти из­ме­не Из­бор­ног за­ко­на БиХ, че­му се же­сто­ко про­ти­ве по­ли­тич­ки пред­став­ни­ци Бо­шња­ка, у Са­ра­је­ву су у сре­ду уве­че по­но­во ор­га­ни­зо­ва­ни про­те­сти гра­ђа­на. Не­ко­ли­ко де­се­ти­на њих, оку­пље­них ис­пред згра­де ОХР-а, по­зва­ло је Шми­та да од­у­ста­не од сво­је на­ме­ре, по­ру­чив­ши му да „не до­зво­ља­ва­ју ни­ка­ве из­ме­не ни Уста­ва Фе­де­ра­ци­је БиХ, а ни Из­бор­ног за­ко­на БиХ”.

„Ми смо до­шли ов­де да ис­ка­же­мо сво­ју во­љу. Ми мо­ра­мо има­ти гра­ђан­ску др­жа­ву и има­ће­мо је на­кон 2. ок­то­бра. Ми гра­ђа­ни не од­у­ста­је­мо, тре­нут­но ко­ри­сти­мо сва де­о­крат­ска рас­по­ло­жи­ва сред­ства за од­бра­ну БиХ, ако бу­де тре­ба­ло, спрем­ни смо и на ви­ше. Од­бра­ни­ли смо је 1992. го­ди­не, од­бра­ни­ће­мо је и са­да”, ре­кла је Азра Зо­рић, пре­но­си аген­ци­ја Ана­до­ли­ја.

Шта је био основ­ни раз­лог из­ла­ска Са­рај­ли­ја на ули­цу, мо­гло се то, по ми­шље­њу не­ких, за­кљу­чи­ти и из нат­пи­са на тран­спа­рен­ти­ма ко­је су но­си­ли, а ме­ђу ко­ји­ма је до­ми­ни­рао онај на ко­ме је пи­са­ло „Гра­ђан­ска”, при че­му се ми­сли на БиХ, ко­ју је, ка­ко пи­шу са­ра­јев­ски ме­ди­ји, у сре­ду пред­из­бор­ном ску­пу у Ма­гла­ју про­мо­ви­сао као „је­ди­ну мо­гу­ћу” и Жељ­ко Ко­ми­шић, кан­ди­дат за чла­на Пред­сед­ни­штва БиХ.

Спе­ку­ли­ше се, та­ко­ђе, да је и јав­но про­ти­вље­ње тур­ског пред­сед­ни­ка Ре­џе­па Та­ји­па Ер­до­га­на, на­ме­та­њу из­ме­на Из­бор­ног за­ко­на БиХ до­дат­но мо­ти­ви­са­ло и охра­бри­ло гра­ђа­не да по­но­во про­те­сту­ју ис­пред се­ди­шта Кри­сти­ја­на Шми­та. Став тур­ског пред­сед­ни­ка ни­је се до­пао ни Са­ве­зу за бо­љу бу­дућ­ност (СББ) Фа­хру­ди­на Ра­дон­чи­ћа, јер га у тој стран­ци ту­ма­че као „ди­рект­но ме­ша­ње у пред­из­бор­ну кам­па­њу и уну­тра­шње од­но­се БиХ”.

С дру­ге стра­не, у Хр­ват­ском на­род­ном са­бо­ру (ХНС), кров­ној ор­га­ни­за­ци­ји ко­ја оку­пља све стран­ке са хр­ват­ским пред­зна­ком и ко­ја се бо­ри за „ле­ги­тим­но по­ли­тич­ко пред­ста­вља­ње Хр­ва­та” и пре­ки­да­ње прак­се да им пред­став­ни­ке би­ра број­ни­ји (бо­шњач­ки) на­род, но­ве про­те­сте гра­ђа­на до­жи­вља­ва­ју као „на­ста­вак ко­ор­ди­ни­ра­них по­ку­ша­ја по­ли­тич­ких пред­став­ни­ка Бо­шња­ка из ју­ла” за, ка­ко на­во­де, ус­по­ста­ву уни­тар­ног по­рет­ка на ште­ту Хр­ва­та и свих дру­гих на­ро­да ко­ји се про­ти­ве до­ми­на­ци­ји број­ни­јег бо­шњач­ког на­ро­да.

Као по­се­бан до­жи­вљај са прек­си­ноћ­њих про­те­ста у Са­ра­је­ву, ло­кал­ни ме­ди­ји из­дво­ји­ли су иступ из­ве­сног Ај­ну­ра Ме­хи­че­ви­ћа и ње­гов по­зив да се име Бо­сне и Хер­це­го­ви­не про­ме­ни у Бо­сна. „Хер­це­го­ви­на је по­кра­ји­на као и Дал­ма­ци­ја, не ка­же се Хр­ват­ска и Дал­ма­ци­ја, већ Хр­ват­ска. И Тур­ска је про­ме­ни­ла име, та­ко ће­мо и ми у Бо­сна”, ка­зао је Ме­хи­че­вић.

Он је ини­ци­рао и пра­вље­ње ли­сте са име­ни­ма оних ко­ји, по ње­го­вом ми­шље­њу, не би тре­ба­ло да се­де у пар­ла­мен­ту: „Сви ко­ји су за пен­зи­ју – да иду у пен­зи­ју. Не же­ли­мо ни­ко­га са аме­рич­ке цр­не ли­сте и оне ко­ји су из­да­ли БиХ при ту­жби про­тив Ср­би­је, али и Хр­ват­ске за рат­ну од­ште­ту.”

Коментари14
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Nostradamus
Zovite je kako hocete, samo vas molim da konacno rasterate sve nacionaliste iz nje, kako bi ljudi mogli ziveti u njoj.
JOLE NOKOLIC-TAMNAVAC
Alo turci negazte oranje,ide ostra zima a potom i polarna,zar vam to jos uvek niko nije dosapnuo ?.Sto se tice promene imena tu nemorate puno da se mucite,za vrema vladavine Ugarske Carice Jelene Nemanjic ti predeli su se nazivali ZEMLJA UZ MORE znaci bezimeni region,rec bosna nije postojala,znaci vratite se originalnim korenima i onda nema zabune...
Nema "bosne"
Sporazumom Ovena i Stoltenberga iz 1993. godine, muslimanima je ponuđena unitarna, građanska, islamska Republika Bosna koja bi se sastojala od muslimanskih kantona današnje M-H Federacije. Ta je ponuda de facto još uvek na stolu. Ako muslimani žele da se otcepe od državne zajednice M-H Federacije i Republike Srpske (bivše S.R. BiH) niko im ne stoji na putu. Srbi i Hrvati bi otcepljenje takve Republike Bosne prihvatili. Ali dokle je državne zajednice o njenom imenu odlučuju i Srbi i Hrvati.
Pajo Patak
Ako već hoće povijesno, može Bosna i Hum.
Milan K.
Ja bi im predložio da uzmu ime Bošnja.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.