Уторак, 24.06.2025. ✝ Верски календар € Курсна листа

Лош род због суше, субвенција нема

Мо­ја пер­спек­ти­ва је у ор­ган­ској по­љо­при­вре­ди, та­ко сам се опре­де­лио и не мо­гу са­да на­зад, ка­же Ми­ро­слав Га­брић, чи­је га­здин­ство чи­ни до 15 од­сто укуп­не ор­ган­ске по­љо­при­вре­де Ср­би­је
(Фото приватна архива)

 

Су­бо­ти­ца – Ми­ро­слав Га­брић и ње­го­ва пoродица ор­ган­ском по­љо­при­вре­дом ба­ве се већ 15 го­ди­на. У по­чет­ку су се, ка­же, др­жа­ли ра­тар­ства, да би од пре пет го­ди­на по­че­ли да се ба­ве и сто­чар­ством.

Пр­ви је у на­шој зе­мљи уве­зао кра­ве ра­се са­лерс из Фран­цу­ске и, ка­же, је­ди­ни их он има у Ср­би­ји. Ова ра­са је у Фран­цу­ској ве­о­ма рас­про­стра­ње­на, а ме­ђу сто­ча­ри­ма ва­же за го­ве­да ко­ји­ма не тре­ба мно­го бри­ге, а да­ју од­лич­но ме­со, не тре­ба­ју им ни­ка­кви по­себ­ни усло­ви за уз­гој. При бла­гој зи­ми бо­ра­ве на отво­ре­ном, на ис­па­ши су на ли­ва­да­ма око Лу­да­шког је­зе­ра. Ра­тар­ство ко­је је за­др­жао Га­брић је ма­хом под­ре­дио ис­хра­ни сво­јих око 500 го­ве­да. Ме­ђу­тим, ка­же ове го­ди­не због су­ше хра­не не­ма ни за њих.

Ње­го­во има­ње об­у­хва­та хи­ља­ду хек­та­ра ора­ни­ца, али об­ја­шња­ва да је то ма­хом пе­сак јер су му њи­ве на се­ве­ру Су­бо­ти­це, око се­ла Бач­ки Ви­но­гра­ди ка гра­ни­ци са Ма­ђар­ском. Осим то­га, у за­ку­пу ко­ри­сти и око две хи­ља­де хек­та­ра па­шња­ка за сво­ја го­ве­да. Га­брић ка­же да ње­го­во по­ро­дич­но га­здин­ство уче­ству­је из­ме­ђу 12 и 15 од­сто у укуп­ној ор­ган­ској по­љо­при­вре­ди Ср­би­је.

„На хи­ља­ду хек­та­ра га­ји­мо усе­ве за на­ше жи­во­ти­ње, пре­вла­да­ва лу­цер­ка, ра­ди­мо још раж, овас и су­дан­ску тра­ву. Ове го­ди­не су биљ­не кул­ту­ре ро­ди­ле ну­ла, све се осу­ши­ло по­што го­то­во да ни­смо има­ли ни­јед­ну ки­шу. По­чет­ком ле­та има­ли смо не­што ма­ло па­да­ви­на, али це­лог ле­та ни­јед­на ки­ша ни­је па­ла на том под­руч­ју. Обич­но смо на тр­жи­ште пла­си­ра­ли лу­цер­ку, али ове го­ди­не не­ма­мо до­вољ­но ни за на­шу сто­ку. У по­след­њих 15 го­ди­на ово је нај­го­ра се­зо­на од ка­да смо у по­слу и ве­ру­јем да ће про­из­во­ђа­чи од­у­ста­ти од про­из­вод­ње, јер не мо­гу да под­не­су фи­нан­сиј­ски те­рет одр­жа­ва­ња свог га­здин­ства. Мно­ги су за­ду­же­ни и не мо­гу да по­кри­ју ни тро­шко­ве про­из­вод­ње, а ка­мо­ли ду­го­ве, ми­слим да је ова го­ди­на пре­лом­на у сто­чар­ству”, ка­же нам Га­брић.

Од круп­них, ру­та­вих го­ве­да ко­ја се хра­не на па­шња­ци­ма око Лу­да­шког је­зе­ра на тр­жи­ште пла­си­ра ме­со. Иако су из ор­ган­ског уз­го­ја, пре­да­је их кон­вен­ци­о­нал­ним кла­ни­ча­ри­ма.

„Тре­нут­но има­мо око 500 го­ве­да, ме­со пла­си­ра­мо на тр­жи­шту Ср­би­је, и то је ме­со из ор­ган­ског уз­го­ја. Про­да­јем га тр­гов­ци­ма, а од сле­де­ће го­ди­не се на­дам да ће­мо про­да­ва­ти и сер­ти­фи­ко­ва­ним кла­ни­ца­ма. Ме­со про­да­јем кла­сич­ним кла­ни­ца­ма ко­је об­ра­ђу­ју ме­со из кон­вен­ци­о­нал­ног уз­го­ја и оне то ме­со та­ко и про­да­ју. По­сто­ји ту на­рав­но гу­би­так, али та­кво је тр­жи­ште код нас, на­куп­це не ин­те­ре­су­је наш сер­ти­фи­кат, већ са­мо це­на”, ка­же Га­брић.

У пла­ну му је из­воз ме­са, али за са­да не­ма до­вољ­ну ко­ли­чи­ну ко­јом би мо­гао да по­ја­ви на стра­ном тр­жи­шту. Об­ја­шња­ва да због то­га са­да кре­ће у тов би­ко­ва, и ка­да до­стиг­ну те­жи­ну од 600 до 700 ки­ло­гра­ма, би­ће спрем­ни за стра­ног куп­ца. „Фран­цу­зи би чак ку­пи­ли на­зад ова гр­ла”, ка­же.

Као ду­го­го­ди­шњи про­из­во­ђач у ор­ган­ској про­из­вод­њи до­би­ја и суб­вен­ци­је од др­жа­ве ко­је су, до­да­је, од­лич­не – на па­пи­ру.

„Са­да је ок­то­бар, а ми за ову го­ди­ну ни­смо још има­ли ни јав­ни по­зив за ор­ган­ску по­љо­при­вре­ду. Ка­да би јав­ни по­зив био са­да, но­вац мо­гу да оче­ку­јем тек кра­јем го­ди­не, ако га бу­де. Суб­вен­ци­ја по гр­лу из­но­си 40.000 у кон­вен­ци­о­нал­ној, а 55.000 у ор­ган­ској про­из­вод­њи, али по но­вом пра­вил­ни­ку ко­ји је до­го­во­рен, али још ни­је усво­јен, за ор­ган­ску би тре­ба­ло да бу­де 77.000. Све је то ле­по, али нов­ца не­ма. Не­ма ни јав­ног по­зи­ва за суб­вен­ци­је по ора­нич­ној по­вр­ши­ни. С дру­ге стра­не, ја да­нас тре­ба да пла­тим сто хи­ља­да за раз­не да­жби­не, и др­жа­ву не ин­те­ре­су­је што сам у та­квом рас­ко­ра­ку из­ме­ђу оба­ве­зних да­ва­ња и ис­пла­те суб­вен­ци­ја. Али са­да не мо­гу на­зад. Ова­ко сам се опре­де­лио, мо­ја је пер­спек­ти­ва у ор­ган­ској по­љо­при­вре­ди”, ка­же Га­брић.

О то­ме да му­ке ов­да­шњих ра­та­ра и сто­ча­ра не де­ле њи­хо­ве ко­ле­ге у зе­мља­ма Евро­пе, уве­рио се не­дав­но при­ли­ком струч­ног пу­то­ва­ња по Фран­цу­ској.

„Раз­ли­ка по­сто­ји у све­му, и то дра­стич­на. И у усло­ви­ма, и по­гле­ду нов­ца ко­ји до­би­ја­ју за по­др­шку, си­гур­но­сти ко­ју има­ју у га­здо­ва­њу јер они за 10 го­ди­на уна­пред зна­ју ка­ко ће и шта да ра­де. При­ме­ра ра­ди: наш тро­шак по жи­во­ти­њи – ка­да је реч о аген­ци­ји ко­ја нам во­ди по­сло­ва­ње, тро­шко­ви­ма сер­ти­фи­ка­та ор­ган­ске про­из­вод­ње, ма­тич­не слу­жбе, по­љо­при­вред­не слу­жбе – из­но­си 60 евра по гр­лу го­ди­шње. Све то Фран­цу­за ко­шта осам евра. И њи­ма је и тих осам евра мно­го и тра­же да то др­жа­ва фи­нан­си­ра”, ка­же Га­брић.

Ко ће да му­зе ко­зе

Ми­ро­слав Га­брић го­ди­на­ма се ба­вио ор­ган­ским уз­го­јем ова­ца и ко­за, чак је пла­ни­рао и отва­ра­ње мле­ка­ре за про­из­вод­њу си­ре­ва од њи­хо­вог мле­ка, али је на кра­ју од­у­стао. Имао је ста­до од 950 ко­за и 1.500 ова­ца.

„Глав­ни раз­лог је био што ни­сам мо­гао да обез­бе­дим тр­жи­ште. Имао сам ве­ли­ке ко­ли­чи­не си­ра и у до­го­во­ри­ма са мар­ке­ти­ма пре­да­вао сам им га по це­ни од 750 ди­на­ра, да би га они про­да­ва­ли за 1.850 ди­на­ра, иако смо до­го­во­ри­ли мар­жу од 20 од­сто. Ка­да сам их пи­тао шта је сад ово, ко­ли­ко је то ве­ћа це­на, од­го­во­ри­ли су ми да им се ме­шам у по­сло­ва­ње. Дру­ги раз­лог због ко­јег сам од­у­стао је што ни­сам мо­гао да обез­бе­дим до­вољ­но од­го­ва­ра­ју­ћих рад­ни­ка за му­жу ко­за. Не­бит­но је би­ло ко­ли­ка је пла­та, јед­но­став­но ни­је би­ло љу­ди ко­ји хо­ће да ра­де”, ка­же Га­брић.

 

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.