Лош род због суше, субвенција нема
Суботица – Мирослав Габрић и његова пoродица органском пољопривредом баве се већ 15 година. У почетку су се, каже, држали ратарства, да би од пре пет година почели да се баве и сточарством.
Први је у нашој земљи увезао краве расе салерс из Француске и, каже, једини их он има у Србији. Ова раса је у Француској веома распрострањена, а међу сточарима важе за говеда којима не треба много бриге, а дају одлично месо, не требају им никакви посебни услови за узгој. При благој зими бораве на отвореном, на испаши су на ливадама око Лудашког језера. Ратарство које је задржао Габрић је махом подредио исхрани својих око 500 говеда. Међутим, каже ове године због суше хране нема ни за њих.
Његово имање обухвата хиљаду хектара ораница, али објашњава да је то махом песак јер су му њиве на северу Суботице, око села Бачки Виногради ка граници са Мађарском. Осим тога, у закупу користи и око две хиљаде хектара пашњака за своја говеда. Габрић каже да његово породично газдинство учествује између 12 и 15 одсто у укупној органској пољопривреди Србије.
„На хиљаду хектара гајимо усеве за наше животиње, превладава луцерка, радимо још раж, овас и суданску траву. Ове године су биљне културе родиле нула, све се осушило пошто готово да нисмо имали ниједну кишу. Почетком лета имали смо нешто мало падавина, али целог лета ниједна киша није пала на том подручју. Обично смо на тржиште пласирали луцерку, али ове године немамо довољно ни за нашу стоку. У последњих 15 година ово је најгора сезона од када смо у послу и верујем да ће произвођачи одустати од производње, јер не могу да поднесу финансијски терет одржавања свог газдинства. Многи су задужени и не могу да покрију ни трошкове производње, а камоли дугове, мислим да је ова година преломна у сточарству”, каже нам Габрић.
Од крупних, рутавих говеда која се хране на пашњацима око Лудашког језера на тржиште пласира месо. Иако су из органског узгоја, предаје их конвенционалним кланичарима.
„Тренутно имамо око 500 говеда, месо пласирамо на тржишту Србије, и то је месо из органског узгоја. Продајем га трговцима, а од следеће године се надам да ћемо продавати и сертификованим кланицама. Месо продајем класичним кланицама које обрађују месо из конвенционалног узгоја и оне то месо тако и продају. Постоји ту наравно губитак, али такво је тржиште код нас, накупце не интересује наш сертификат, већ само цена”, каже Габрић.
У плану му је извоз меса, али за сада нема довољну количину којом би могао да појави на страном тржишту. Објашњава да због тога сада креће у тов бикова, и када достигну тежину од 600 до 700 килограма, биће спремни за страног купца. „Французи би чак купили назад ова грла”, каже.
Као дугогодишњи произвођач у органској производњи добија и субвенције од државе које су, додаје, одличне – на папиру.
„Сада је октобар, а ми за ову годину нисмо још имали ни јавни позив за органску пољопривреду. Када би јавни позив био сада, новац могу да очекујем тек крајем године, ако га буде. Субвенција по грлу износи 40.000 у конвенционалној, а 55.000 у органској производњи, али по новом правилнику који је договорен, али још није усвојен, за органску би требало да буде 77.000. Све је то лепо, али новца нема. Нема ни јавног позива за субвенције по ораничној површини. С друге стране, ја данас треба да платим сто хиљада за разне дажбине, и државу не интересује што сам у таквом раскораку између обавезних давања и исплате субвенција. Али сада не могу назад. Овако сам се определио, моја је перспектива у органској пољопривреди”, каже Габрић.
О томе да муке овдашњих ратара и сточара не деле њихове колеге у земљама Европе, уверио се недавно приликом стручног путовања по Француској.
„Разлика постоји у свему, и то драстична. И у условима, и погледу новца који добијају за подршку, сигурности коју имају у газдовању јер они за 10 година унапред знају како ће и шта да раде. Примера ради: наш трошак по животињи – када је реч о агенцији која нам води пословање, трошковима сертификата органске производње, матичне службе, пољопривредне службе – износи 60 евра по грлу годишње. Све то Француза кошта осам евра. И њима је и тих осам евра много и траже да то држава финансира”, каже Габрић.
Ко ће да музе козе
Мирослав Габрић годинама се бавио органским узгојем оваца и коза, чак је планирао и отварање млекаре за производњу сирева од њиховог млека, али је на крају одустао. Имао је стадо од 950 коза и 1.500 оваца.
„Главни разлог је био што нисам могао да обезбедим тржиште. Имао сам велике количине сира и у договорима са маркетима предавао сам им га по цени од 750 динара, да би га они продавали за 1.850 динара, иако смо договорили маржу од 20 одсто. Када сам их питао шта је сад ово, колико је то већа цена, одговорили су ми да им се мешам у пословање. Други разлог због којег сам одустао је што нисам могао да обезбедим довољно одговарајућих радника за мужу коза. Небитно је било колика је плата, једноставно није било људи који хоће да раде”, каже Габрић.
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.