Prilagodljivi mali torbar
Oposumi su torbari iz porodice Didelphide. Spadaju u grupu najstarijih i najprimitivnijih vrsta sisara Novog sveta. Neki naučnici ih nazivaju „živi fosili” jer su preživeli period od najmanje 50 miliona godina, bezmalo nepromenjeni. Njihova glavna karakteristika je prisustvo torbe ili marsupijuma, kao i kod ostalih pripadnika reda torbara.
Postoji 75 vrsta oposuma. Neke vrste žive isključivo na drveću, neke na tlu, a pojedine vrste su poluvodene životinje.
Veličina oposuma, zavisno od vrste, kreće se od veličine miša, do veličine manjeg psa. Ove životinje imaju veoma razvijeno čulo vida i sluha. Rep oposuma je veoma jak i nije retkost videti oposuma kako visi sa grane drveta držeći se samo repom. Imaju 50 veoma oštrih zuba. Žive od jedne do tri godine.
Zanimljivo je da je oposum imun na otrov zvečarke i ne ustručava se da ubije ovu zmiju ako ga napadne. Različite vrste oposuma grade gnezda na različitim mestima. Najčešće se gnezda mogu videti u šupljinama drveća i na visokim krošnjama drveća.
Ženke na svet donose više mladunaca nego što ih mogu odgajiti. Oni mladunci koji ne sisaju, zbog prevelikog broja braće i sestara, uginu. Ovaj torbar živi usamljeničkim životom. Samo tokom sezone parenja dolazi do bližeg i češćeg kontakta među jedinkama.
Hrani se manjim zmijama, insektima, nektarom i nižim rastinjem, pticama, ptičjim jajima, zečevima, voćem i povrćem ali i lešinama drugih životinja. Najveći prirodni neprijatelji oposuma su pitoni, kojoti, pume i još neki veći sisari. Oposumi žive u tropskim, kišnim šumama, planinama, pored reka, pa čak i u stambenim naseljima u Centralnoj i Južnoj Americi. Jedan deo populacije ovih životinja živi i u severnom delu Severne Amerike.
Kada predoseti opasnost oposum padne na zemlju i pravi se mrtav nadajući se da će životinja odustati od nauma da ga pojede. U savijenom položaju sa otvorenim očima i ustima ovako nepomičan može da leži i pet sati sve dok opasnost ne prođe.
Severnoamerički oposum je dugačak od 22 do 50 centimetara, rep može da mu dostigne dužinu od pola metra, a odrasla životinja može da bude teška do šest kilograma. Veoma je prilagodljiv pa šumu vrlo često ume da zameni za grad. Svoja gnezda ovi oposumi prave u napuštenim zgradama i objektima, a farmeri ih smatraju za štetočine jer znaju da napadaju živinu i uništavaju poljoprivredne zasade. Noćna je životinja i najveći američki torbar.
Izuzetno su prilagodljivi na promenu sredine, a zubi im omogućavaju da se hrane različitom vrstom hrane. Njihova sposobnost varenja omogućava im da imaju širi spektar hrane od čoveka.
Подели ову вест
Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.


