petak, 07.05.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
subota, 29.04.2017. u 22:00 Dejan Aleksić
PORTRET BEZ RAMA: SINIŠA MALI

Po­pla­va afe­ra

Драган Стојановић

Šta mo­že da oče­ku­je gra­do­na­čel­nik či­ji man­dat za­po­či­nje ka­ta­stro­fal­nim po­pla­va­ma? Ova­kav po­če­tak za­de­sio je Si­ni­šu Ma­log kad je SNS, s pro­le­ća 2014, u „za­u­stav­nom vre­me­nu”, od­lu­čio da on kao ne­stra­nač­ka lič­nost bu­de nji­ho­va do­bit­na kom­bi­na­ci­ja za vo­đe­nje Be­o­gra­da.

I ne bi bio pro­blem da je uz­bu­dljiv bio sa­mo start po­sle stu­pa­nja na funk­ci­ju, ko­ju, ka­ko se go­vor­ka­lo, Ma­li ni­je pri­želj­ki­vao.

Tur­bu­len­ci­je su obe­le­ži­le svih 36 me­se­ci nje­go­ve do­sa­da­šnje vla­da­vi­ne, ako se iz­u­zmu po­vre­me­na opu­šta­nja, po­put sel­fi­ja sa Ce­com Ra­žna­to­vić uz pe­smu „Di­du­le” i ša­pu­ta­nja sa Hi­la­ri Svonk na Ro­lan Ga­ro­su.

Je­dan od pr­vih „vru­ćih krom­pi­ra” ko­je je do­bio bio je da bra­ni pro­je­kat „Be­o­grad na vo­di”. Iste go­di­ne kad je seo u gra­do­na­čel­nič­ku fo­te­lju pao je u ne­mi­lost jav­no­sti zbog dok­to­ra­ta za ko­ji je ko­mi­si­ja FON-a tek ne­dav­no utvr­di­la da ima za­ne­mar­lji­ve manj­ka­vo­sti. U to vre­me za sve što grad ni­je uspe­vao da ura­di, Ma­li je po­na­vljao: „Ima­mo ve­li­ki pro­blem s jav­nim du­gom ko­ji je osta­vi­la pret­hod­na vlast”.

Ni­šta mir­ni­ja ni­je bi­la ni 2015, sa afe­ra­ma o pre­pla­ći­va­nju vr­ti­ća, pre­far­ba­va­nju auto­bu­sa i skan­da­la sa ra­ču­ni­ma „In­fo­sta­na”. I na sve to, ne­gde u ok­to­bru, Krik je ob­zna­nio da je Ma­li pre­ko of­šor kom­pa­ni­je na bu­gar­skom pri­mor­ju ku­pio 24 sta­na! Na­vo­de je od­mah de­man­to­vao, ali ih ni­kad ni­je do­ku­men­to­vao. 

I ta­man ka­da se či­ni­lo da će 2016. po­če­ti sa 90.000 Bu­ga­ra ko­ji će za no­vo­go­di­šnje pra­zni­ke osta­vi­ti mi­li­o­ne u Be­o­gra­du, post­pra­znič­na sta­ti­sti­ka de­man­to­va­la je na­ja­ve Ma­log. 

Ali, to ni­je ni­šta. Tač­no na dru­gu go­di­šnji­cu vla­da­vi­ne, ma­ski­ra­ne oso­be su u Sa­va­ma­li u glu­vo do­ba no­ći po­ru­ši­le uglav­nom ne­le­gal­ne objek­te. Na­lo­go­da­vac ni­ka­da ni­je ime­no­van, ali mno­gi su tu vi­de­li Ma­log. Gra­do­na­čel­nik se po­vu­kao na ne­ko­li­ko da­na, iz­o­stao je i sa grad­ske sla­ve. Po po­vrat­ku iz ile­ga­le, Si­ni­ša Ma­li je op­ti­mi­stič­no na­ja­vlji­vao grad­nju tr­žnih cen­ta­ra, gon­do­le, re­kon­struk­ci­ju Sta­rog sav­skog mo­sta… 

Sve ove pom­pe­zne na­ja­ve ni­su, me­đu­tim, uro­di­le plo­dom. Ne spo­re­ći re­zul­ta­te i struč­nost „dru­ga Si­ni­še”, Alek­san­dar Vu­čić je po­čet­kom ove go­di­ne, po­sle iz­no­še­nja no­vih sum­nji o ne­le­gal­nim po­slo­vi­ma gra­do­na­čel­ni­ka, bio iz­ri­čit da Ma­li ne­će bi­ti kan­di­dat SNS-a na na­red­nim grad­skim iz­bo­ri­ma. Ovih da­na i sam Ma­li je to po­tvr­dio. 

Ipak, ni­šta ne mo­ra da zna­či, ako se zna da su obo­ji­ca isto to go­vo­ri­la i no­vem­bra 2013, kad je do­ta­da­šnji Vu­či­ćev sa­vet­nik za eko­nom­ska pi­ta­nja i biv­ši ame­rič­ki sti­pen­di­sta ime­no­van za pred­sed­ni­ka Pri­vre­me­nog or­ga­na Be­o­gra­da. Ali, ako sa­da bu­du do­sled­ni, Si­ni­ši Ma­lom ne­će se ostva­ri­ti naj­ve­ća že­lja – da osta­ne upam­ćen kao gra­do­na­čel­nik u či­jem je man­da­tu po­če­la grad­nja be­o­grad­skog me­troa. 

Komеntari2
e0fa7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Stojan Mišić
Sta može kad nije stručnjak!? Sve se to zadesilo jer prethodne vlasti nisu uradile plan odbrana od poplava i pritom su svojim ne činjenjem urušili i ono malo što čini obaloutvrde.slučaj savskog nasipa iznad bloka 45 je nasleđen od đilasa.nasip urušen,zatrpan forlend šutom,šuma posečena,reni bunari uništeni šutom i fekalnim vodama i još sijaset muka i nevolja.to nije uradio siniša mali već prethodnici.nije njegova situacija sjajna jer nema dobar tim što je preduslov za grad!
milos kostic
Pa neka pokaze jaku volju za suocavanje sa problemima i jos da donosi prava resenja u korist gradjana pa i da ostane na funkciji.Treba vise da radi za gradjane a kao sto rekoste neka resi prvo to pitanje Savskog nasipa iza bloka 45 i regulise nedozvoljenu gradnju u priobalnom pojasu a za Vasu informaciju tu je uza zona sanitarne zastite i odbrane od poplavnih i bujicnih voda reke Save.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja