Utorak, 21.09.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Ne razumeju deklaracije, pa bacaju hranu

Evropska komisija u okviru strategije „Od njive do trpeze” najavila nova pravila o označavanju roka trajanja koja bi trebalo da se objave do kraja sledeće godine
(Фото EPA-EFE/Zoltan Balogh)

Deset odsto bačene hrane, od 88 miliona tona koje u Evropi godišnje završi na otpadu, posledica je nerazumevanja deklaracija, odnosno datuma istaknutih na proizvodima, pokazalo je najnovije istraživanje Agencije za zaštitu potrošača Belgije „Test ašats”. Mnogi kupci su, navodi se, zbunjeni šta podrazumevaju napomene „upotrebljivo do” i „najbolje upotrebiti do”, zbog čega hranu kod koje je istekao neki od ovih rokova najčešće bacaju. Iako jedan od ovih datuma podrazumeva poslednji dan kada je proizvod bezbedan za upotrebu, a drugi da se hrana može konzumirati, ali da je prošlo vreme kada je bila najboljeg kvaliteta, većina potrošača ne zna razliku, zbog čega radije baca nego konzumira proizvode.

S obzirom na to da je sada poznato i koliko bi zbog toga hrane moglo da se sačuva i ne završi na otpadu, evropska udruženja pokušavaju da pronađu neko rešenje i spreče ovu lošu praksu. Problem je i to što proizvođači i udruženja koriste različite oznake i objašnjenja i time zbunjuju kupce. Kako prenosi „Juronjuz”, belgijsko najstarije udruženje za zaštitu potrošača, saopštilo je da se na pojedinim proizvodima dva datuma roka trajanja proizvoda koriste zajedno, što posebno zbunjuje potrošače.

– Potrošači kada vide dva proizvoda koja izgledaju slično, a na njima su navedene različite oznake, imaju drugačije percepcije. Jedan smatra da je reč o kvarljivoj hrani, a drugi ne. Sa druge strane, trgovci u supermarketima često proizvode sa isteklim rokom trajanja prodaju po nižim cenama ili ga prosleđuju bankama hrane. Ovaj problem stigao je i do Evropske komisije, koja je sada u okviru strategije „Od njive do trpeze” odlučila da razmotri nova pravila obeležavanja hrane. Već je pokrenuta studija o ovom problemu, a zatraženi su i saveti od Evropske agencije za bezbednost hrane. Veliko interesovanje su pokazale i organizacije za zaštitu potrošača širom Evrope koje takođe pripremaju svoje predloge. U Francuskoj je, na primer, pokrenuta zanimljiva inicijativa koja pomaže u smanjenju bacanja hrane. „Previše dobro za bacanje” naziv je aplikacije preko koje se potrošači povezuju s restoranima i prodavnicama u kojima mogu kupiti jeftiniju neprodatu hranu.

Interesantno je i to da je sa nekoliko velikih proizvođača pokrenuta kampanja preko koje se ljudi ohrabruju da probaju hranu i sami zaključe da li je u roku ili ne. Proizvođačima se takođe sugeriše da na svojim proizvodima kreiraju i nalepnice koje bi kupce pozivale da probaju proizvod, veruju svojim čulima i tako ga testiraju. Evropska komisija je saopštila da će nova pravila o obeležavanju roka trajanja proizvoda predstaviti do kraja sledeće godine.

Komentari2
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Леон Давидович
Данас је храна добра, а већ сутра не ваља зато шро тако пише на року употребе. То уопште није тако и храна поготово конзервисана стерилизацијом и пастеризацијом може бити употребљива још дуго после написаног рока употребе. На лако кварљивим производима попут свежег меса лако је открити и органолептички да ли је још употребљиво. Свеж производ може се покватити и пре рока ако није охлађен како треба па датум ни ту није гаранција квалитета.
dusan1
Sve je to zbog profita ! Čak i konzerve sardine u EU imaju ograničen rok upotrebe a svi znamo da smo u JNA jeli i one stare deset i više godina pa smo preživeli !

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.