Уторак, 19.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Не разумеју декларације, па бацају храну

Европска комисија у оквиру стратегије „Од њиве до трпезе” најавила нова правила о означавању рока трајања која би требало да се објаве до краја следеће године
(Фото EPA-EFE/Zoltan Balogh)

Десет одсто бачене хране, од 88 милиона тона које у Европи годишње заврши на отпаду, последица је неразумевања декларација, односно датума истакнутих на производима, показало је најновије истраживање Агенције за заштиту потрошача Белгије „Тест ашатс”. Многи купци су, наводи се, збуњени шта подразумевају напомене „употребљиво до” и „најбоље употребити до”, због чега храну код које је истекао неки од ових рокова најчешће бацају. Иако један од ових датума подразумева последњи дан када је производ безбедан за употребу, а други да се храна може конзумирати, али да је прошло време када је била најбољег квалитета, већина потрошача не зна разлику, због чега радије баца него конзумира производе.

С обзиром на то да је сада познато и колико би због тога хране могло да се сачува и не заврши на отпаду, европска удружења покушавају да пронађу неко решење и спрече ову лошу праксу. Проблем је и то што произвођачи и удружења користе различите ознаке и објашњења и тиме збуњују купце. Како преноси „Јуроњуз”, белгијско најстарије удружење за заштиту потрошача, саопштило је да се на појединим производима два датума рока трајања производа користе заједно, што посебно збуњује потрошаче.

– Потрошачи када виде два производа која изгледају слично, а на њима су наведене различите ознаке, имају другачије перцепције. Један сматра да је реч о кварљивој храни, а други не. Са друге стране, трговци у супермаркетима често производе са истеклим роком трајања продају по нижим ценама или га прослеђују банкама хране. Овај проблем стигао је и до Европске комисије, која је сада у оквиру стратегије „Од њиве до трпезе” одлучила да размотри нова правила обележавања хране. Већ је покренута студија о овом проблему, а затражени су и савети од Европске агенције за безбедност хране. Велико интересовање су показале и организације за заштиту потрошача широм Европе које такође припремају своје предлоге. У Француској је, на пример, покренута занимљива иницијатива која помаже у смањењу бацања хране. „Превише добро за бацање” назив је апликације преко које се потрошачи повезују с ресторанима и продавницама у којима могу купити јефтинију непродату храну.

Интересантно је и то да је са неколико великих произвођача покренута кампања преко које се људи охрабрују да пробају храну и сами закључе да ли је у року или не. Произвођачима се такође сугерише да на својим производима креирају и налепнице које би купце позивале да пробају производ, верују својим чулима и тако га тестирају. Европска комисија је саопштила да ће нова правила о обележавању рока трајања производа представити до краја следеће године.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Леон Давидович
Данас је храна добра, а већ сутра не ваља зато шро тако пише на року употребе. То уопште није тако и храна поготово конзервисана стерилизацијом и пастеризацијом може бити употребљива још дуго после написаног рока употребе. На лако кварљивим производима попут свежег меса лако је открити и органолептички да ли је још употребљиво. Свеж производ може се покватити и пре рока ако није охлађен како треба па датум ни ту није гаранција квалитета.
dusan1
Sve je to zbog profita ! Čak i konzerve sardine u EU imaju ograničen rok upotrebe a svi znamo da smo u JNA jeli i one stare deset i više godina pa smo preživeli !

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.