Ponedeljak, 06.12.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Ele­zu pri­tvor do tri go­di­ne

To je od­lu­čio sud BiH, ko­ji je pre pet me­se­ci od­bio da do­ne­se ova­kvu od­lu­ku jer je sma­trao da to ne bi bi­lo u skla­du sa Ugo­vo­rom o iz­ru­če­nju svo­jih dr­ža­vlja­na iz­me­đu Sr­bi­je i BiH
Дар­ко Елез (Принт­скрин)

Sud Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne od­re­dio je ju­če pri­tvor do tri go­di­ne Dar­ku Ele­zu, ko­ji je u pred­me­tu „Lut­ka” pred ta­mo­šnjim su­dom op­tu­žen da je kao član or­ga­ni­zo­va­ne kri­mi­nal­ne gru­pe od­go­vo­ran za pet ubi­sta­va, je­dan po­ku­šaj ubi­stva, vi­še­mi­li­on­sku pljač­ku pri­li­kom tran­spor­ta nov­ca, je­dan po­ku­šaj pljač­ke i raz­boj­ni­štvo. In­for­ma­ci­ja o od­re­đi­va­nju pri­tvo­ra mo­žda ne bi iza­zva­la pa­žnju jav­no­sti da isti sud, pre pet me­se­ci ka­da je Elez iz Sr­bi­je iz­ru­čen BiH, ni­je od­bio da okri­vlje­nom od­re­di pri­tvor za­u­zev­ši stav da to ne bi bi­lo u skla­du sa bi­la­te­ral­nim Ugo­vo­rom o iz­ru­če­nju svo­jih dr­ža­vlja­na ko­ji su za­klju­či­le Sr­bi­ja i BiH.

Go­ran Ka­ra­da­re­vić, je­dan od Ele­zo­vih advo­ka­ta ob­ja­šnja­va za „Po­li­ti­ku” ka­ko je sud u BiH za­ne­ma­rio taj ugo­vor, kao i od­lu­ke su­do­va Re­pu­bli­ke Sr­bi­je i od­lu­ke mi­ni­stra prav­de ko­ji­ma se iz­ri­či­to za­bra­nju­je su­đe­nje u ve­zi sa pred­me­tom „Lut­ka”.

– Ugo­vo­rom ko­ji je pot­pi­san 2013. go­di­ne pred­vi­đe­no je da dve ze­mlje mo­gu jed­na dru­goj da iz­ru­ču­ju svo­je dr­ža­vlja­ne op­tu­že­ne i osu­đe­ne za kri­vič­na de­la or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la, ko­rup­ci­je, pra­nja nov­ca i dru­ga te­ška kri­vič­na de­la, ali sa­mo ako su ona po­či­nje­na po­sle za­klju­či­va­nja ovog do­ku­men­ta. S ob­zi­rom na to da se Ele­zu u pred­me­tu „Lut­ka” sta­vlja na te­ret iz­vr­še­nje kri­vič­nih de­la u pe­ri­o­du od 2005. do 2009., kao i zbog od­lu­ke or­ga­na Re­pu­bli­ke Sr­bi­je sud BiH ni­je mo­gao da mu od­re­di pri­tvor – tvr­di Ka­ra­da­re­vić.

Elez je 21. de­cem­bra pro­šle go­di­ne uhap­šen u Be­o­gra­du, a is­tra­žnim or­ga­ni­ma su­sed­ne ze­mlje is­po­ru­čen je 3. mar­ta, na­kon što je Ape­la­ci­o­ni sud u Be­o­gra­du do­neo pra­vo­sna­žnu od­lu­ku da su is­pu­nje­ni uslo­vi za nje­go­vo iz­ru­če­nje. Dva me­se­ca na­kon eks­tra­di­ci­je, re­še­njem Mi­ni­star­stva unu­tra­šnjih po­slo­va uki­nu­to mu je dr­ža­vljan­stvo Sr­bi­je ko­je je do­bio 2000.

Elez je o bri­sa­nju iz knji­ge dr­ža­vlja­na Sr­bi­je, ka­že advo­kat Ka­ra­da­re­vić, oba­ve­šten u pri­tvor­skoj je­di­ni­ci u Sa­ra­je­vu gde se na­la­zi ot­ka­ko je iz­ru­čen iz Sr­bi­je. Advo­kat do­da­je da je i to ura­đe­no ne­za­ko­ni­to i su­prot­no Usta­vu Sr­bi­je.

Ele­zu je dr­ža­vljan­stvo uki­nu­to po Za­ko­nu o op­štem uprav­nom po­stup­ku, iako se u Usta­vu ko­ji je naj­vi­ši prav­ni akt, na­vo­di da dr­ža­vlja­nin Re­pu­bli­ke Sr­bi­je ne mo­že bi­ti pro­te­ran, ni li­šen dr­ža­vljan­stva ili pra­va da ga pro­me­ni.

– Za­kon na ko­ji se MUP po­zi­va je op­šti i, kao ni­je­dan dru­gi, ne mo­že da bu­de iz­nad Usta­va. Za­kon o dr­ža­vljan­stvu ne po­zna­je mo­guć­nost da se dr­ža­vlja­ni­nu Re­pu­bli­ke Sr­bi­je odu­zme dr­ža­vljan­stvo. U Ele­zo­vo ime sam pod­neo tu­žbu Uprav­nom su­du i ustav­nu žal­bu Ustav­nom su­du Re­pu­bli­ke Sr­bi­je i ti po­stup­ci su u to­ku. Ako bu­de po­treb­no i Evrop­skom su­du za ljud­ska pra­va iz raz­lo­ga što je ovo kr­še­nje osnov­nih pra­va ko­je dr­ža­vlja­nin ima – ka­že advo­kat Ka­ra­da­re­vić za „Po­li­ti­ku” i na­po­mi­nje da je ovo ura­đe­no ka­ko bi se iz­be­gla pri­me­na bi­la­te­ral­nog spo­ra­zu­ma sa BiH o iz­ru­če­nju svo­jih dr­ža­vlja­na.

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Srko
5 godina a gledajte sve šta uradi

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.