Понедељак, 23.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Еле­зу при­твор до три го­ди­не

То је од­лу­чио суд БиХ, ко­ји је пре пет ме­се­ци од­био да до­не­се ова­кву од­лу­ку јер је сма­трао да то не би би­ло у скла­ду са Уго­во­ром о из­ру­че­њу сво­јих др­жа­вља­на из­ме­ђу Ср­би­је и БиХ
Дар­ко Елез (Принт­скрин)

Суд Бо­сне и Хер­це­го­ви­не од­ре­дио је ју­че при­твор до три го­ди­не Дар­ку Еле­зу, ко­ји је у пред­ме­ту „Лут­ка” пред та­мо­шњим су­дом оп­ту­жен да је као члан ор­га­ни­зо­ва­не кри­ми­нал­не гру­пе од­го­во­ран за пет уби­ста­ва, је­дан по­ку­шај уби­ства, ви­ше­ми­ли­он­ску пљач­ку при­ли­ком тран­спор­та нов­ца, је­дан по­ку­шај пљач­ке и раз­бој­ни­штво. Ин­фор­ма­ци­ја о од­ре­ђи­ва­њу при­тво­ра мо­жда не би иза­зва­ла па­жњу јав­но­сти да исти суд, пре пет ме­се­ци ка­да је Елез из Ср­би­је из­ру­чен БиХ, ни­је од­био да окри­вље­ном од­ре­ди при­твор за­у­зев­ши став да то не би би­ло у скла­ду са би­ла­те­рал­ним Уго­во­ром о из­ру­че­њу сво­јих др­жа­вља­на ко­ји су за­кљу­чи­ле Ср­би­ја и БиХ.

Го­ран Ка­ра­да­ре­вић, је­дан од Еле­зо­вих адво­ка­та об­ја­шња­ва за „По­ли­ти­ку” ка­ко је суд у БиХ за­не­ма­рио тај уго­вор, као и од­лу­ке су­до­ва Ре­пу­бли­ке Ср­би­је и од­лу­ке ми­ни­стра прав­де ко­ји­ма се из­ри­чи­то за­бра­њу­је су­ђе­ње у ве­зи са пред­ме­том „Лут­ка”.

– Уго­во­ром ко­ји је пот­пи­сан 2013. го­ди­не пред­ви­ђе­но је да две зе­мље мо­гу јед­на дру­гој да из­ру­чу­ју сво­је др­жа­вља­не оп­ту­же­не и осу­ђе­не за кри­вич­на де­ла ор­га­ни­зо­ва­ног кри­ми­на­ла, ко­руп­ци­је, пра­ња нов­ца и дру­га те­шка кри­вич­на де­ла, али са­мо ако су она по­чи­ње­на по­сле за­кљу­чи­ва­ња овог до­ку­мен­та. С об­зи­ром на то да се Еле­зу у пред­ме­ту „Лут­ка” ста­вља на те­рет из­вр­ше­ње кри­вич­них де­ла у пе­ри­о­ду од 2005. до 2009., као и због од­лу­ке ор­га­на Ре­пу­бли­ке Ср­би­је суд БиХ ни­је мо­гао да му од­ре­ди при­твор – твр­ди Ка­ра­да­ре­вић.

Елез је 21. де­цем­бра про­шле го­ди­не ухап­шен у Бе­о­гра­ду, а ис­тра­жним ор­га­ни­ма су­сед­не зе­мље ис­по­ру­чен је 3. мар­та, на­кон што је Апе­ла­ци­о­ни суд у Бе­о­гра­ду до­нео пра­во­сна­жну од­лу­ку да су ис­пу­ње­ни усло­ви за ње­го­во из­ру­че­ње. Два ме­се­ца на­кон екс­тра­ди­ци­је, ре­ше­њем Ми­ни­стар­ства уну­тра­шњих по­сло­ва уки­ну­то му је др­жа­вљан­ство Ср­би­је ко­је је до­био 2000.

Елез је о бри­са­њу из књи­ге др­жа­вља­на Ср­би­је, ка­же адво­кат Ка­ра­да­ре­вић, оба­ве­штен у при­твор­ској је­ди­ни­ци у Са­ра­је­ву где се на­ла­зи от­ка­ко је из­ру­чен из Ср­би­је. Адво­кат до­да­је да је и то ура­ђе­но не­за­ко­ни­то и су­прот­но Уста­ву Ср­би­је.

Еле­зу је др­жа­вљан­ство уки­ну­то по За­ко­ну о оп­штем управ­ном по­ступ­ку, иако се у Уста­ву ко­ји је нај­ви­ши прав­ни акт, на­во­ди да др­жа­вља­нин Ре­пу­бли­ке Ср­би­је не мо­же би­ти про­те­ран, ни ли­шен др­жа­вљан­ства или пра­ва да га про­ме­ни.

– За­кон на ко­ји се МУП по­зи­ва је оп­шти и, као ни­је­дан дру­ги, не мо­же да бу­де из­над Уста­ва. За­кон о др­жа­вљан­ству не по­зна­је мо­гућ­ност да се др­жа­вља­ни­ну Ре­пу­бли­ке Ср­би­је оду­зме др­жа­вљан­ство. У Еле­зо­во име сам под­нео ту­жбу Управ­ном су­ду и устав­ну жал­бу Устав­ном су­ду Ре­пу­бли­ке Ср­би­је и ти по­ступ­ци су у то­ку. Ако бу­де по­треб­но и Европ­ском су­ду за људ­ска пра­ва из раз­ло­га што је ово кр­ше­ње основ­них пра­ва ко­је др­жа­вља­нин има – ка­же адво­кат Ка­ра­да­ре­вић за „По­ли­ти­ку” и на­по­ми­ње да је ово ура­ђе­но ка­ко би се из­бе­гла при­ме­на би­ла­те­рал­ног спо­ра­зу­ма са БиХ о из­ру­че­њу сво­јих др­жа­вља­на.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Srko
5 godina a gledajte sve šta uradi

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.