Četvrtak, 28.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Vi­so­ki let „žu­te pa­pir­na­te pti­ce” (VIDEO)

Bi­bli­o­te­kar­ka Bran­ka Pra­žić osmi­sli­la je da na kon­kurs po­ša­lju vi­deo-spot pra­ćen mu­zič­kom nu­me­rom
Аутори „Жуте папирнате птице” (Фото Политика архив)

Po­ža­re­vac – Po­ža­re­vač­ka Na­rod­na bi­bli­o­te­ka „Ili­ja M. Pe­tro­vić” vi­nu­la se ovih da­na, pre­ko svo­je „žu­te pa­pir­na­te pti­ce”, u vi­si­ne.Ova usta­no­va kul­tu­re ostva­ri­la je  uspeh na svet­skom mu­zič­kom tak­mi­če­nju za bi­bli­o­te­ke i bi­bli­o­te­ka­re, ko­je je pr­vi put odr­ža­no. Pr­vi je po­bed­nik, a sve se od­vi­ja­lo pod okri­ljem Me­đu­na­rod­ne aso­ci­ja­ci­je bi­bli­o­teč­kih udru­že­nja i in­sti­tu­ci­ja(IFLA.

Naj­ve­ća svet­ska fe­de­ra­ci­ja ko­ja oku­plja pre­ko 1.500 bi­bli­o­te­ka­ra iz vi­še od 150 ze­ma­lja sve­ta, ras­pi­sa­la je u sklo­pu re­dov­nog go­di­šnjeg kon­kur­sa pr­vo mu­zič­ko tak­mi­če­nje (IFLA New Pro­fes­si­o­nals Spe­cial In­te­rest Gro­up Mu­sic Con­test). Ide­ja da bi Po­ža­re­vlja­ni mo­gli da oku­ša­ju sre­ću po­te­kla je od bi­bli­o­te­kar­ke Bran­ke Pra­žić, ko­ja je osmi­sli­la da na kon­kurs po­ša­lju vi­deo-spot pra­ćen mu­zič­kom nu­me­rom. Ona je autor tek­sta pe­sme, sce­na­ri­sta i re­ži­ser spo­ta. Njen su­prug Bran­ko Pra­žić, ina­če mu­zi­čar, kom­po­no­vao je mu­zi­ku i ot­pe­vao pe­smu, a Bran­ki­na ko­le­gi­ni­ca Ma­ri­ja Ko­pun sni­ma­la je i mon­ti­ra­la spot. Ta­ko je na­sta­la pe­sma „Yel­low Pa­per Bird”, u pre­vo­du „žu­ta pa­pir­na­ta pti­ca”, ko­ja je na­pi­sa­na na en­gle­skom da bi se iz­be­glo ti­tlo­va­nje ko­je bi lo­še uti­ca­lo na vi­zu­el­ni do­ži­vljaj.

A njen vi­zu­el­ni do­ži­vljaj, ka­ko ka­že, iz­ne­la je pri­ka­zav­ši put knji­ge kroz vre­me, po­čev­ši od an­ti­ke do sa­vre­me­nog do­ba. Od svi­ta­ka do elek­tron­ske knji­ge, na­rav­no na sim­bo­li­čan na­čin, kao ne­ku vr­stu vre­me­plo­va i, mo­žda, ne­ku vr­stu sna ko­ji se na­sta­vlja na ja­vi.

„Kad sam do­šla na ide­ju da se pri­ja­vi­mo na tak­mi­če­nje, pr­vo što sam ima­la u gla­vi bi­la je pri­ča ko­ju ću is­pri­ča­ti vi­zu­el­no – kroz spot. Tek po­sle to­ga sam na­pi­sa­la tekst pe­sme ko­ji, ta­ko­đe, pred­sta­vlja svo­je­vr­sno sim­bo­lič­no pu­to­va­nje”, ka­že Bran­ka za „Po­li­ti­ku”.

Ži­ri emi­nent­nih svet­skih aka­dem­ski obra­zo­va­nih mu­zi­ča­ra, pro­gla­sio je „Yel­low Pa­per Bird” naj­bo­ljim vi­deo-spo­tom, a po­ža­re­vač­ka bi­bli­o­te­ka „Ili­ja M. Pe­tro­vić” po­sta­la je po­bed­nik na pr­vom svet­skom mu­zič­kom tak­mi­če­nju za bi­bli­o­te­ke i bi­bli­o­te­ka­re, što je njen naj­ve­ći uspeh u me­đu­na­rod­nim okvi­ri­ma. Oce­nji­va­la se ori­gi­nal­nost, kre­a­tiv­nost, tekst pe­sme, mu­zi­ka… „Ima­li ste naj­bo­lju pri­ču, ko­ja po­ka­zu­je ma­gi­ju knji­ge ko­ju sva­ki či­ta­lac do­bro raz­u­me, ali i do­bru mu­zi­ku, iz­u­ze­tan tekst, od­lič­nu re­ži­ju, sjaj­nu po­ru­ku pa i – ko­stim”, na­pi­sao je je­dan član ži­ri­ja.

Di­rek­tor­ka po­ža­re­vač­ke bi­bli­o­te­ke Ve­ra Za­rić Mi­tro­vić ka­že da usta­no­va ko­jom ru­ko­vo­di pra­ti to­ko­ve sa­vre­me­nog bi­bli­o­te­kar­stva, što ova na­gra­da po­tvr­đu­je.

„Ovo je ogro­man uspeh za na­šu bi­bli­o­te­ku i grad, a na­sto­ja­će­mo da i da­lje ra­di­mo na pro­jek­ti­ma ko­ji će una­pre­đi­va­ti bi­bli­o­teč­ku pro­fe­si­ju i  bi­bli­o­teč­ko-in­for­ma­ci­o­nu de­lat­nost. To ni­je sa­mo na­ša pro­fe­si­ja, to je na­ša mi­si­ja i na­ša du­žnost”, re­kla je Za­rić Mi­tro­vić za naš list.

„Pri­ča o mi­si­o­nar­skom pu­tu knji­ge kroz vre­me iza­zi­va emo­ci­je ko­je su za­jed­nič­ke svi­ma ko­ji ži­ve u ma­gič­nom sve­tu knji­ga i bi­bli­o­te­ka. Na­ša žu­ta pa­pir­na­ta pti­ca, na­pra­vlje­na od li­sto­va iz sta­re knji­ge, od­le­te­la je iz gne­zda i vi­nu­la se vi­so­ko. Do­ne­la nam je ra­dost i na­da­mo se da će njen let još du­go tra­ja­ti”, ra­do­sna je Bran­ka Pra­žić, glav­ni „kri­vac” za na­sta­nak „pti­ce” i njen let.

Kon­gres svet­skih bi­bli­o­te­ka­ra ove go­di­ne odr­žan je on­lajn zbog pan­de­mi­je i tra­jao je tri da­na, uz ve­li­ki broj se­si­ja sa ši­ro­kim ra­spo­nom te­ma. Pr­vo svet­sko mu­zič­ko tak­mi­če­nje bi­bli­o­te­ka­ra, či­ni se, osta­vi­lo je upe­ča­tljiv trag na ovom do­ga­đa­ju, a bez sum­nje, zna­ča­jan trag u po­ža­re­vač­kom i srp­skom bi­bli­o­te­kar­stvu.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.