Nedelja, 14.08.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Zablude o maslinovom ulju

(Pixabay)

U našim prodavnicama možete naći razne vrste maslinovog ulja: iz Grčke, Italije, Španije... Maslinovo ulje bogato je nezasićenim masnim kiselinama i polifenolima. Monezasićene i polinezasićene masne kiseline smanjuju nivo holesterola u krvi i upalu u organizmu i pomažu izgradnju ćelijske membrane u telu, što je veoma korisno za naš organizam.

Postoje sledeće vrste maslinovog ulja:

Ekstradevičansko maslinovo ulje (Extra-Virgin Olive Oil) je najboljeg kvaliteta, dobijeno je prvim hladnim ceđenjem maslina (na temperaturi do 30 stepeni Celzijusa) i njegova kiselost ne sme da pređe 0,8 odsto (0,8 g na 100 g).

Devičansko maslinovo ulje (Virgin Olive Oil) dobija se istim postupkom kao ekstradevičansko, ali može da ima najviše do dva odsto kiselosti (2 g na 100 g) i ima nešto blažu aromu.

Obično devičansko maslinovo ulje (Regular Olive Oil ili Pure Olive Oil) dobijeno je postupcima rafinisanja devičanskog maslinovog ulja, samo mu je ostatak masnih kiselina do 3,3 odsto. Slabijeg je kvaliteta i uglavnom se koristi za kuvanje.

Maslinovo ulje od komine maslina (Pomace Olive Oil) je najlošijeg kvaliteta i ne može se zapravo nazvati maslinovim uljem. Koristi se za kuvanje kao obično ulje.

Kiselost je najvažniji indikator kvaliteta maslinovog ulja (Acidity – kiselost; Level of Acidity – nivo kiselosti; Oleic Acid – oleinska kiselina). Kod najkvalitetnijih ulja na deklaraciji mora biti navedena kiselost – procenat slobodnih masnih kiselina (Free Oleic Acid – slobodna masna kiselina), izražen kao oleinska kiselina.

U našim prodavnicama maslinovo ulje od komina ponekad se bezobrazno prodaje po ceni koja dostiže čak 600–700 dinara jer ljudi ne znaju da čitaju šta piše na boci. Vrednost takvog ulja ne bi trebalo da pređe 300 dinara.

Na većini boca, koje zbog uslova čuvanja ulja moraju da budu tamne, uopšte nije navedena kiselost. To je ulje sumnjivog kvaliteta i može da košta i više od 700 dinara, a toliko ne vredi.

Postoje i ekstradevičanska ulja na čijoj ambalaži nije naveden procenat kiselosti. I ona su sumnjivog kvaliteta. U prodavnicama mogu da koštaju i do 1.800 dinara, a niko ne zna kakva su – imaju samo etiketu, pa se i to smatra prevarom.

Često se čuje da ne treba peći na maslinovom ulju. To nije tačno. Tačka dimljenja (Smoke Point) rafinisanog maslinovog ulja je 230 stepeni Celzijusa, a hladnoceđenog maslinovog ulja od 130 do 175 stepeni. Ako to uporedimo, na primer, s rafinisanim suncokretovim uljem, videćemo da njegova tačka dimljenja iznosi 230 stepeni Celzijusa.

Branko D. P. Vukičević,
leksikograf

Komentari6
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Дракче Тормак
Нешто се размишљам, да ли се код нас уопште продаје маслиново уље. Пре неколико година прочитао сам да откривена рафинерија мас. уља са фалсификованим етикетама у Италији и трговци који дистрибуирали лажно мас. уље ( обично уље са додатим адитивом да као ,,приличи" масл. уљу ) у Немачким хотелима, ресторанима, трговинама,... Па, ако тако прошло тамо, ко зна какво овде нама. Од тада, не купујем то ,,уље".
Dule Astro
Bravo za tekst. Kiselost je najvažnija osobina koja odvaja kvalitetno maslinovo ulje od ostalih. U supermarketima još nisam naišao na maslinovo ulje koje ima oznaku kiselosti na etiketi. U Grčkoj je to normalno. Obično piše velikim slovima 0,2 ili 0,3 na ambalaži.
Teodor
Na beogradskom tržištu je cena maslinovog ulja bezobrazno visoka, uostalom kao i sva uvozna roba. Nakrkaju cene i onda šatro daju popust od 25-30% i tek tada je to približno realna cena, bez obzira na nerealan kurs dinara.
др Слободан Девић
Предиван и поучан текс. Само један додатак; тачку димљења не треба мешати са температуром засићења незасићених масних киселина у присуству кисеоника, што се дешава на температурама од око 110 степени (температура врелог уља за пржење иде од 120 до 180 степени). Проблем пржења на уљу у присуству кисеоника је стварање засићених масних киселина које директно утичу на повећање лошег холестерола (има и онај добар) у организму. Нису џаба старе цивилизације у Азији надошле на пржење у дубоком уљу ...
Бата
Толико смо близу Средоземља, предела који су у великој мери и српски, а маслиново уље нам је као нека далека егзотика. Никад ми нико није објаснио зашто нам понуда маслиновог уља из географски блиских делова Средоземља није нешто уобичајено и свакодневно. У вези са чувањем маслиновог уља у домаћинству, незгодно је што му одговара само температура око 20 степени па га не ваља држати у фрижидеру, а у топло летње време собна температура је често много виша.
Земунац
Србија је била земља свињске масти. Када имаш свиње које су ти и главни извозни артикал биле толико дуго онда ти не треба друга масноћа за спремање јела. Народ је одувек користио оно што му је било доступно, а приморски крајеви су били мало далеко.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.