Заблуде о маслиновом уљу
У нашим продавницама можете наћи разне врсте маслиновог уља: из Грчке, Италије, Шпаније... Маслиново уље богато је незасићеним масним киселинама и полифенолима. Монезасићене и полинезасићене масне киселине смањују ниво холестерола у крви и упалу у организму и помажу изградњу ћелијске мембране у телу, што је веома корисно за наш организам.
Постоје следеће врсте маслиновог уља:
Екстрадевичанско маслиново уље (Extra-Virgin Olive Oil) је најбољег квалитета, добијено је првим хладним цеђењем маслина (на температури до 30 степени Целзијуса) и његова киселост не сме да пређе 0,8 одсто (0,8 г на 100 г).
Девичанско маслиново уље (Virgin Olive Oil) добија се истим поступком као екстрадевичанско, али може да има највише до два одсто киселости (2 г на 100 г) и има нешто блажу арому.
Обично девичанско маслиново уље (Regular Olive Oil или Pure Olive Oil) добијено је поступцима рафинисања девичанског маслиновог уља, само му је остатак масних киселина до 3,3 одсто. Слабијег је квалитета и углавном се користи за кување.
Маслиново уље од комине маслина (Pomace Olive Oil) је најлошијег квалитета и не може се заправо назвати маслиновим уљем. Користи се за кување као обично уље.
Киселост је најважнији индикатор квалитета маслиновог уља (Acidity – киселост; Level of Acidity – ниво киселости; Oleic Acid – олеинска киселина). Код најквалитетнијих уља на декларацији мора бити наведена киселост – проценат слободних масних киселина (Free Oleic Acid – слободна масна киселина), изражен као олеинска киселина.
У нашим продавницама маслиново уље од комина понекад се безобразно продаје по цени која достиже чак 600–700 динара јер људи не знају да читају шта пише на боци. Вредност таквог уља не би требало да пређе 300 динара.
На већини боца, које због услова чувања уља морају да буду тамне, уопште није наведена киселост. То је уље сумњивог квалитета и може да кошта и више од 700 динара, а толико не вреди.
Постоје и екстрадевичанска уља на чијој амбалажи није наведен проценат киселости. И она су сумњивог квалитета. У продавницама могу да коштају и до 1.800 динара, а нико не зна каква су – имају само етикету, па се и то сматра преваром.
Често се чује да не треба пећи на маслиновом уљу. То није тачно. Тачка димљења (Smoke Point) рафинисаног маслиновог уља је 230 степени Целзијуса, а хладноцеђеног маслиновог уља од 130 до 175 степени. Ако то упоредимо, на пример, с рафинисаним сунцокретовим уљем, видећемо да његова тачка димљења износи 230 степени Целзијуса.
Бранко Д. П. Вукичевић,
лексикограф
Подели ову вест







Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.