Недеља, 14.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Заблуде о маслиновом уљу

(Pixabay)

У нашим продавницама можете наћи разне врсте маслиновог уља: из Грчке, Италије, Шпаније... Маслиново уље богато је незасићеним масним киселинама и полифенолима. Монезасићене и полинезасићене масне киселине смањују ниво холестерола у крви и упалу у организму и помажу изградњу ћелијске мембране у телу, што је веома корисно за наш организам.

Постоје следеће врсте маслиновог уља:

Екстрадевичанско маслиново уље (Extra-Virgin Olive Oil) је најбољег квалитета, добијено је првим хладним цеђењем маслина (на температури до 30 степени Целзијуса) и његова киселост не сме да пређе 0,8 одсто (0,8 г на 100 г).

Девичанско маслиново уље (Virgin Olive Oil) добија се истим поступком као екстрадевичанско, али може да има највише до два одсто киселости (2 г на 100 г) и има нешто блажу арому.

Обично девичанско маслиново уље (Regular Olive Oil или Pure Olive Oil) добијено је поступцима рафинисања девичанског маслиновог уља, само му је остатак масних киселина до 3,3 одсто. Слабијег је квалитета и углавном се користи за кување.

Маслиново уље од комине маслина (Pomace Olive Oil) је најлошијег квалитета и не може се заправо назвати маслиновим уљем. Користи се за кување као обично уље.

Киселост је најважнији индикатор квалитета маслиновог уља (Acidity – киселост; Level of Acidity – ниво киселости; Oleic Acid – олеинска киселина). Код најквалитетнијих уља на декларацији мора бити наведена киселост – проценат слободних масних киселина (Free Oleic Acid – слободна масна киселина), изражен као олеинска киселина.

У нашим продавницама маслиново уље од комина понекад се безобразно продаје по цени која достиже чак 600–700 динара јер људи не знају да читају шта пише на боци. Вредност таквог уља не би требало да пређе 300 динара.

На већини боца, које због услова чувања уља морају да буду тамне, уопште није наведена киселост. То је уље сумњивог квалитета и може да кошта и више од 700 динара, а толико не вреди.

Постоје и екстрадевичанска уља на чијој амбалажи није наведен проценат киселости. И она су сумњивог квалитета. У продавницама могу да коштају и до 1.800 динара, а нико не зна каква су – имају само етикету, па се и то сматра преваром.

Често се чује да не треба пећи на маслиновом уљу. То није тачно. Тачка димљења (Smoke Point) рафинисаног маслиновог уља је 230 степени Целзијуса, а хладноцеђеног маслиновог уља од 130 до 175 степени. Ако то упоредимо, на пример, с рафинисаним сунцокретовим уљем, видећемо да његова тачка димљења износи 230 степени Целзијуса.

Бранко Д. П. Вукичевић,
лексикограф

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Дракче Тормак
Нешто се размишљам, да ли се код нас уопште продаје маслиново уље. Пре неколико година прочитао сам да откривена рафинерија мас. уља са фалсификованим етикетама у Италији и трговци који дистрибуирали лажно мас. уље ( обично уље са додатим адитивом да као ,,приличи" масл. уљу ) у Немачким хотелима, ресторанима, трговинама,... Па, ако тако прошло тамо, ко зна какво овде нама. Од тада, не купујем то ,,уље".
Dule Astro
Bravo za tekst. Kiselost je najvažnija osobina koja odvaja kvalitetno maslinovo ulje od ostalih. U supermarketima još nisam naišao na maslinovo ulje koje ima oznaku kiselosti na etiketi. U Grčkoj je to normalno. Obično piše velikim slovima 0,2 ili 0,3 na ambalaži.
Teodor
Na beogradskom tržištu je cena maslinovog ulja bezobrazno visoka, uostalom kao i sva uvozna roba. Nakrkaju cene i onda šatro daju popust od 25-30% i tek tada je to približno realna cena, bez obzira na nerealan kurs dinara.
др Слободан Девић
Предиван и поучан текс. Само један додатак; тачку димљења не треба мешати са температуром засићења незасићених масних киселина у присуству кисеоника, што се дешава на температурама од око 110 степени (температура врелог уља за пржење иде од 120 до 180 степени). Проблем пржења на уљу у присуству кисеоника је стварање засићених масних киселина које директно утичу на повећање лошег холестерола (има и онај добар) у организму. Нису џаба старе цивилизације у Азији надошле на пржење у дубоком уљу ...
Бата
Толико смо близу Средоземља, предела који су у великој мери и српски, а маслиново уље нам је као нека далека егзотика. Никад ми нико није објаснио зашто нам понуда маслиновог уља из географски блиских делова Средоземља није нешто уобичајено и свакодневно. У вези са чувањем маслиновог уља у домаћинству, незгодно је што му одговара само температура око 20 степени па га не ваља држати у фрижидеру, а у топло летње време собна температура је често много виша.
Земунац
Србија је била земља свињске масти. Када имаш свиње које су ти и главни извозни артикал биле толико дуго онда ти не треба друга масноћа за спремање јела. Народ је одувек користио оно што му је било доступно, а приморски крајеви су били мало далеко.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.