Ponedeljak, 23.06.2025. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Zbog cene struje restorani izbacuju jela iz menija

(Фото EPA/CHRISTIAN BRUNA)

BEČ – Zbog rastućih troškova energije, ali i poskupljenja namirnica, sve je više restorana koji ukidaju neka jela iz svoje ponude.

Naime, sve je više ugostitelja koji uklanjanjem pojedinih jela iz jelovnika pokušavaju da izbegnu veće poskupljenje svoje ponude, jer znaju da bi, ako mnogo podignu cene, izgubili goste, pa je bolje da nešto ne nude, nego da to čine po drastično većoj ceni.

Tako je prvi restoran u Austriji ukinuo pržena jela iz dnevnog menija, ali i tradicionalnu Bečku šniclu.

Porodični restoran „Rigler” iz mesta Bruk an der Mur objavio je da ukida sva panirana jela iz dnevnog menija, jer ne želi da podiže cene, prenosi javni servis ORF.

Vlasnik restorana Hanes Pirher Rigler kaže da se ne želi štedeti na kvalitetu.

„Pokušavamo da sarađujemo sa regionalnim dobavljačima. Meso dolazi iz regiona, ulje isto tako. Važno nam je da novac ostaje u regionu”, dodao je on.

Rigler ističe da meni, u koji je uključeni supa, glavno jelo i salata košta 9, 10 evra, javlja Tanjug.

Ukazao je da bečka šnicla ili panirana kokoška neće biti skinute iz jelovnika, i da svako ko ne želi meni može da traži Bečku šniclu, čija cena je povećana sa 11,90 na 12,20 evra.

U Beču poznati restoran Kolarik, zbog rastućih cena, ovog meseca iz menija je izbrisao tradicionalno jelo – pečenu gusku.

Naime, u oktobru je vreme kada tradicionalno Austrijanci jedu gusku uz crveni kupus.

„Cena bio-guske je drastično porasla. Tome se moraju dodati cena energije i troškovi za osoblje”, objasnio je vlasnik restorana u bečkom Prateru Paul Kolarik.

Portparol seltpra ugostiteljstva u Privrednoj komori pokrajine Štajerske Klaus Fridel kaže da su cene ulja i masti ove godine utrostručene.

Pored problema nedostatka osoblja i predstojećih pregovora o platama, krajem decemba će se ponovo povećati troškovi struje, jer ističu stari ugovori, upozorava Fridl.

Komentari5
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mile Rad
Odakle izbacili jela?
Dragan Pik-lon
Vraca se vreme(na zapadu)starih dobrih rostilja na cumur.U tome mi nemamo konkurenciju.Eto prilike za zaradimo novac.
Pera Vol
Koja je razlika između obične i "bio-guske"? Nije valjda obična umjetna?
Maxim
Ugostitelji su oduvek bili poznati po tome što bi najviše voleli kada bi njihove mušterije samo ušle u objekat, ostavile novac i otišle bez da pojedu ili popiju bilo šta..
Зоран Маторац
То је тек почетак.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.