Čaj od vinove loze protiv hemoroida
Vinova loza (Vitis vinifera L.) jedna je od najstarijih gajenih biljaka koja se uzgaja po celom svetu. Grožđe je omiljeno voće dostupno širom sveta. Gajenje vinove loze ubraja se u najstarije ljudske delatnosti. Odvija se nekoliko hiljada godina u različitim agroekološkim uslovima, što je omogućilo stvaranje preko 15.000 sorti vinove loze.
Prema botaničkoj klasifikaciji vinova loza spada u familiju Vitaceae, rod Vitis. U narodu je poznata pod imenima vina loza, vinika, vinoloza, vinska loza, krga, trs, čokot, vinja loza, itd.
Vinova loza je drvenasta povijuša s vrlo razgranatim korenom. Loza se održava u uspravnom položaju pomoću rašljika, koje postaju od izdanaka. U celoj biljci i vinu ima tanina, flavonoida i leukoantocijana. U lišću ima bojene materije enozida, a u plodovima crnog grožđa antocijanskih jedinjenja. U zrelim plodovima ima mnogo glikoze, zatim vinske i drugih kiselina, raznih soli i drugih korisnih sastojaka.
U lekovite svrhe koristi se cvet, plod, list i semenke. U listu ima dosta vitamina Ce, E, A, Ka, Be 6, kao i nijacina, gvožđa, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. List se koristi za spravljanje čajeva i tinktura protiv hemoroida koji krvare. Odlično je sredstvo protiv reume, povraćanja, gihta i za poboljšanje cirkulacije.
Lišće loze koristi se i za lečenje dijareje, teškog menstrualnog krvarenja, čireva. Listovi sadrže omega 3 masne kiseline i antioksidante koji su korisni u sprečavanju upalnih procesa. Bogati su i gvožđem koje igra važnu ulogu u stvaranju hemoglobina u crvenim krvnim zrncima. Vitamin Ce pomaže apsorpciju gvožđa, tako da sprečava pojavu anemije.
Semenke grožđa pokazale su izuzetan efekat u lečenju perifernih venskih oboljenja, patoloških promena na oku i odlično uklanjaju postoperativne otoke.
Biološki vredne materije iz vinove loze smanjuju otok kod bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom.
Grožđe kao plod vinove loze vrlo je zdravo bilo da se bobice jedu kao voće ili se pije sok, vino. Dobro deluje na probavu, čisti organizam, obezbeđuje organizmu vitamine, minerale i oligo elemente, smanjuje nivo triglicerida i lošeg holesterola, povoljno deluje na visok krvni pritisak. Prema nekim autorima, grožđe potpomaže jačanje srčanog mišića. Osim toga, našlo je mesto i u kozmetičkoj industriji. Maske od svežeg ploda koriste se za zatezanje lica.
Grožđe treba da se jede u umerenoj količini, jer kada se pretera može doći do grčeva i bola u stomaku, kao i proliva. Poseban oprez treba da imaju dijabetičari zbog visokog nivoa šećera koje grožđe sadrži. Prirodne preparate treba koristiti pod nadzorom lekara.
Подели ову вест

Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.